Nu mai e breaking-news faptul că Ponta și-a dat demisia din ”funcția” de doctor în drept, dar dacă speră că asta îi va aduce vreun pic de onorabilitate, speră degeaba. După dezvăluirea plagiatului, nu cred că cineva a mai luat vreodată în serios titulatura asta trecută în CV-ul lui. Și nici nu e niscaiva act de onoare să renunți la ceva ce, oricum, nu ai. Un singur lucru i-a ieșit cu anunțul legat de renunțarea la titlul de doctor: să țină ocupați niște jurnaliști, analiști, comentatori care altfel ar fi avut ca obiect al muncii schimbările făcute în Guvern. Care sunt cât se poate de jalnice.
Gabriel Oprea, sex simbolul național al imoralității politice, a rămas pe baricade. LuiDragnea i s-au mai tăiat din grade, dar nu și din fonduri, că grosul lor tot la Dezvoltare rămân, așadar tot la el vor face coadă baronii și baronașii. Rovana Plumb rămâne și ea pe poziție, cu toate că zeci de mii de oameni i-au cerut demisia în stradă toamna trecută (și e singura supraviețuitoare, e drept, cu alt portofoliu, dintre miniștrii vizați de protestatari anul trecut).
Și cine a venit nou în Guvern? La Economie, Mihai Tudose, care s-a grăbit să și anunțe o nouă lege a minelor, că doar n-a ”investit” degeaba până acum GOLDUL sute de milioane de dolari pe aici (nu căutați urmele banilor ăștia la Roșia Montană, că tot pe Dâmbovița s-au cheltuit). Iar dacă credeți că de prost a intrat în gura lupului – că doar era de așteptat să stârnească iritare publică cu declarațiile lui legate de Roșia Montană – uitați-vă la Bursa din Toronto (rețeta e clasică, de la Videanu încoace). La începutul săptămânii, acțiunile Gabriel Resources au ajuns la un minim istoric absolut, de 0,25 dolari/acțiune (la ani lumină de maximul de peste 8 dolari/acțiune în vara lui 2011, și mult chiar și sub minimul din toamna trecută, de 0,44 dolari/acțiune). A fost suficient să-și deschidă gura aurită nea Tudose, că acțiunile s-au mai revigorat cu 38%. Că și la 0,34 dolari/acțiune e tot jale, e altă poveste. Mihai Tudose a venit la pachet și cu alți cianuriști.
La Energie, reîncălzitul Andrei Gerea e și el fan declarat al cianurilor. La Cultură, minister esențial pentru proiectul de la Roșia Montană, a fost plantat Ionuț Vulpescu, care se solidariza anul trecut cu Daniel Barbu împotriva agresiunii la care l-ar fi supus ”așa-zișii ecologiști”, iar la Mediu (atenție, vorbim de Ministerul Mediului), în funcție a fost numită un… inginer chimist, Grațiela Gavrilescu. Să nu se creadă că aș avea ceva cu inginerii chimiști, dar Ministerul Mediului e ultimul loc în care să pui șef un om învățat cu cât de bune sunt gazele și petrolul. Pe bune, nu e nevoie de niciun doctorat pentru a înțelege contradicția și conflictul între competențe și obiectul muncii la Mediu.
Iar cireașa de pe tort vine la Educație. Am mai întrebat și eu, în stânga și în dreapta, prin mediul universitar, de știe cineva de vreun merit al domnului Sorin Cîmpeanu. Și exceptând faptul că a fost președinte al Consiliului Național al Rectorilor, organismul ăla special inventat de Ecaterina Andronescu ca să spună că toate tâmpeniile făcute de guvern în domeniul educației sunt reforme uluitoare, n-am mai aflat decât că omul și-a folosit funcțiile publice pentru a-i face campanie electorală lui Ponta (vezi aici).
Cel mai mare pericol la Guvernul Ponta 4 nu e însă lipsa de competențe specifice ale noilor miniștri, ci faptul că pare a fi guvern ”cu dedicație”. Miniștri invizibili, fără notorietate publică, ideali pentru a face mizerii fără ca acest lucru să mai afecteze și imaginea partidului (că PLR-ul nu e partid, ci doar o aripioară frântă a PSD). La asta trebuie să deschidem ochii larg. Că oamenii ăștia nu au de apărat vreo reputație publică, și nici vreo imagine de partid. Că, până la urmă, Ponta nu și-a făcut un nou Guvern, ci și l-a plombat pe cel vechi cu semnători de acte și hârtii. De la asta a încercat Ponta să distragă atenția atunci când și-a anunțat demisia din postura de doctor. O demisie care, altfel, valorează exact cât alte diversiuni ale lui. Că ori a plagiat, și atunci nu putea renunța la ceva ce nu avea; ori n-a plagiat, și atunci nu se poate renunța la titlul de doctor din simplul motiv că nu se poate, că nu există o asemenea procedură.
Sursa: romaniacurata.ro