Președintele american Barack Obama este criticat în Statele Unite pentru că nu a participat la Marșul solidarității desfășurat duminică la Paris, după atacul terorist asupra publicației satirice Charlie Hebdo, și pentru că nici măcar nu a trimis acolo responsabili americani de rang înalt, consemnează luni agenția EFE.
În timp ce circa 40 de state (inclusiv Germania și Marea Britanie) au fost reprezentate la această manifestație de șefii de stat sau de guvern, administrația americană a fost reprezentată doar de ambasadoarea SUA la Paris, Jane Hartley, și de adjuncta secretarului de stat pentru afaceri europene, Victoria Nuland. Deși se afla la Paris pentru a participa la o reuniune ministerială pe tema combaterii jihadismului și a terorismului, procurorul general al SUA, Eric Holder, nu a fost văzut la eveniment.
Dar Casa Albă s-a eschivat să dea un răspuns criticilor presei și ale liderilor de opinie îndreptate atât împotriva lui Barack Obama, cât și a vicepreședintelui Joe Biden, care nu s-au deplasat la Paris, în pofida faptului că nu aveau nimic pe agenda oficială în ziua desfășurării marșului.
În schimb, secretarul american de stat John Kerry, aflat în vizită în India, a calificat aceste critici drept ‘triviale’ și a anunțat că la revenirea din turneul său asiatic va face joi o escală la Paris, pentru a se întâlni cu președintele Francois Hollande și cu ministrul de externe Laurent Fabius.
După atacul terorist asupra publicației Charlie Hebdo, președintele Obama a avut o discuție telefonică cu omologul său francez Francois Hollande și a venit personal la ambasada Franței la Washington pentru a prezenta condoleanțe.
sursa: agerpres.ro