In urma cu cateva zile, autoritatile romane anuntau ca vor conditiona acordarea statutului de tara candidata la UE pentru Serbia, invocand nerespectarea drepturile minoritatilor, in special ale vlahilor.

Gestul autoritatilor de la Bucuresti a starnit proteste la Belgrad, mai ales ca Romania este un partener vechi al Serbiei, iar relatiile dintre cele doua state s-au consolidat, o data in plus, in momentul cand s-a pus problema recunoasterii internationale a independentei  statului  Kosovo.

Motivul autoritatilor de la Bucuresti este legat de tratamentul pe care il aplica Belgradul minoritatii vlahe. Potrivit scriitorului Cristea Sandu Timoc, nascut pe Valea Timocului si fost diplomat roman la Belgrad in timpul celui de-al doilea razboi mondial, „sarbii si bulgarii au furat romanilor sud-dunareni autonomia si dreptul valah cel vechi, limba romana, numele si bisericile”.

Intr-o scrisoare transmisa autoritatilor statului roman, in urma cu ceva timp, Grupului Independent pentru Democratie (GID) facea  un apel pentru salvarea romanilor din Timoc.

“Cea mai napastuita si mai amenintata cu disparitia, dintre toate comunitatile de romani, este aceea din Valea Timocului. Situata in nord-estul Serbiei si strabatuta de raul Timoc, zona cunoscuta ca Timoc sau Valea Timocului este leaganul unei grupari compacte de cateva sute de mii de romani ce traiesc in 300 de sate si 20 de orase. Biserica Ortodoxa Romana este unica Biserica nerecunoscuta de catre statul sarb, iar romanii timoceni singurii nerecunoscuti ca minoritate etnica. Asa a fost pe vremea dictatorilor comunisti Tito si Milosevici, asa a ramas si sub noul regim asa-zis democratic. Romanii din Timoc nu au voie sa vorbeasca romaneste la biserica, gradinita sau scoala; se nasc, se casatoresc si sunt inmormantati in limba sarba in biserici sarbesti, construite cu sute de ani in urma de domnitori romani”, se arata in scrisoare.

La inceputul acestei saptamani, Romania a prezentat o declaratie in care se arata necesitatea unor rezultate concrete in privinta semnarii Protocolului privind statutul minoritatilor si se cerea implicarea Comisiei Europene si a inaltului reprezentant al OSCE in cazul minoritatilor nationale din Serbia, in conformitate cu standardele UE.

In urma negocierilor sustinute dintre partile romane si sarbe, joi, s-a semnat la Bruxelles textul protocolului privind minoritatile din Serbia. Potrivit unor surse diplomatice, forma finala a documentului a fost stabililita in cursul noptii de miercuri spre joi.  Protocolul a fost semnat la Comisia Europeana, din partea Romaniei de ambasadorul Mihnea Motoc, care a fost insarcinat din partea MAE, iar din partea Serbiei a semnat ambasadoarea la UE, Roksanda Nincic.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, joi, pentru jurnalistii sarbi prezenti la summitul liderilor europeni de la Bruxelles ca problema minoritatilor a fost rezolvata. Surse citate de AFP sustin ca Romania a renuntat la obiectia ridicata in privinta acordarii statutului de tara candidata la UE pentru Serbia.

Vedeti aici un reportaj realizat de Cristian Tabara, pentru Pro tv, despre romanii din Valea Timocului:

8 COMENTARII

  1. Principal este faptul că s-a profitat de moment si sirbii AU FOST OBLIGATI să semneze protocolul atit de necesar pentru recunoasterea drepturilor minorității romanesti!Traian Băsescu a pus punctul pe ”i” exact cind presiunea era mare pentru sirbi!O bilă albă,domnule Presedinte Traian Băsescu!

  2. sigur nu merita Serbia intrarea insa ma intreb unde era romanismul atunci cand Bulgaria a intrat romanii din Bulgaria sunt supusi la acelasi tratament aplicat de sarbi romanilor din pacate pentru romanii din aceasta tara nimeni sau aproape nimeni nu face nimic

  3. Din ce-am auzit eu la RFI, Serbia, chiar nu merita sa intre in UE, avand in vedere tratamentul aplicat romanilor de-acolo.
    Nu inteleg de ce statul roman, isi abandoneaza asa de usor romanii de peste hotare, si cedeaza la fel de usor, in fata maghiarilor din tara.
    Pai cand auzi si vezi toate astea, nu te apuca nebunia?
    Si mai aiuritoar, e comportamentukl BOR, plini de bani si de averi, nu fac nimic in acest sens!!!

    Am mai zis, nu mai primesc nici un popa in casa mea, decat daca mi-e prieten bun si nu-l platesc, doar il omenesc, in calitate de prieten si nu de popa!

  4. bun si? important e: ce s-a semnat?
    cine au cedat atat de repede: sarbii sau romanii?

  5. Dacă Preşedintele României, Traian Băsescu, a spus că s-a rezolvat, înseamnă că aşa este. Omul ăsta nu cedează un micron când este vorba de reciprocitate. Ce drepturi şi obligaţii au sârbii în România, tot aceleaşi drepturi trebuie să le aibe şi vlahii, românii din Serbia.

  6. De ce nu se spune clar cum s-a rezolvat aceasta problema?
    Pentru romanii din Timoc o scoala, o biserica romaneasca este vitala. Chiar nu se poate face nimic pentru ei? Ei vor trai in continuare acolo si vor simti si vor judeca cel mai bine rezultatul acestui protocol.
    Romania este presul tuturor minoritatilor de aici, care au cele mai mari pretentii si cele mai multe privilegii. Mai ieri maghiarii conditionau nu mai stiu ce de UMF din Tg.Mures.
    Cand vine vorba de romanii din jurul Romaniei, ca cei din Timoc, de exemplu, suntem luati ca tinta ca avem o parere despre tratamentul romanilor din afara granitelor stabilite de kossuth lajos la 1848. Cate scoli cu predare in limba romana au romanii din Ungaria, de exemplu?
    Sarbilor le-am fost doar noi prieteni, ei nu prea si-au aratat prietenia, totdeauna au jucat la 2 capete.

  7. ROMANIA trebuia sa recunoasca KOSOVO!!!
    VLAHII din Serbia ii gasim si in KOSOVO, peste tot in fosta Jugoslavie.

    Din punct de vedere civilization fosta JUGOSLAVIE este mult mai civilizata ca ROMANIA, diferenta intre ele este de cca 40 ani.
    Nu mai vorbesc de satul civilizat si mentalitatea muncii.

    TITO a deschis frontierele si a acceptat cultura occidentala, ILIESCU a deschis frontierele si nu a acceptat mentalitatea occidentala.

    Regretabil, Presedintele Traian BASESCU plateste FACTURA distrugerii ROMANIEI din perioada guvernarilor regimurilor ILIESCU si sustinute de acelasi ILIESCU

Comentariile sunt închise.