Legea privind darea in plata face valuri tot mai mari, scrie enational.ro Astfel, Mugur Isarescu spune ca darea in plata face inaplicabila Legea obligatiunilor ipotecare, dupa ce Romania a facut eforturi timp de 25 de ani pentru a indeplini conditiile necesare ca o astfel de lege sa fie functionala.
“In decembrie 2015 a fost adoptata o lege pentru care am fost foarte multa vreme criticati la nivel european — Legea obligatiunilor ipotecare, sau Legea obligatiunilor acoperite sau garantate cu proprietati ipotecare. De ce abia dupa 25 de ani? Pentru ca aveam cateva conditionalitati de indeplinit. (…) Asta s-a intamplat in decembrie, la o luna dupa ce a fost adoptata Legea privind darea in plata, care face pilaf Legea obligatiunilor ipotecare”, a explicat luni Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte dedicata educatiei financiare organizata de Asociatia Romana a Bancilor si Institutul Bancar Roman. Una dintre conditiile pe care Romania trebuia sa le indeplineasca pentru ca o Lege a obligatiunilor ipotecare sa poata functiona este reducerea dependentei sistemului financiar de finantarea externa, astfel incat economisirea interna sa depaseasca valoarea imprumuturilor. O a doua conditie era cea a mentinerii unei lichiditati confortabile in piata, care sa ofere incredere investitorilor, iar o a treia conditie era aceea de a avea o piata imobiliara stabila.
Zamfir: Manipularea bancilor sustinuta de BNR este daunatoare
Campania de manipulare a bancilor, sustinuta de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu privire la darea in plata este daunatoare, a declarat, ieri, deputatul Daniel Zamfir, initiatorul Legii. “Campania asta de manipulare, din pacate, venita din partea bancilor si sustinuta de BNR, din punctul meu de vedere este daunatoare. Am vazut (auzit n.r.) ca e o lege facuta pentru “mafia ruseasca”, iar zilele trecute am vazut ca legea asta este atentat la economia nationala. Eu cred ca indiferent ce s-ar spune, legea este pe drumul bun”, a spus Zamfir. Senatorii au adoptat, recent, in unanimitate, proiectul Legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca, pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro.
Piperea: Samanta darii in plata se gaseste in Codul Civil
Samanta darii in plata ca mecanism legislativ reglementat prin lege se gaseste in Codul Civil, despre care opozantii Legii darii in plata sustin ca ar fi incalcat, a declarat, luni, avocatul Gheorghe Piperea. “Indic in primul rand articolul 2325: “debitorul si creditorul pot conveni sa limiteze dreptul creditorului de a urmari bunurile care nu ii sunt ipotecate”. Asadar, produsele acelea despre care se vorbeste de unele banci ca vor fi concepute pentru a lupta impotriva efectelor darii in plata puteau sa existe din 1 octombrie 2011 de cand a intrat in vigoare Codul Civil. Articolul 1492 are titlul: “Darea in plata” si se vorbeste ca se poate ajunge la o liberare de datorie prin darea in plata a imobilului care este supus executarii silite de catre creditori dar numai daca creditorul este de acord”, a mai afirmat avocatul, citat de enational.ro