Daniel-MorarFostul șef al DNA, Daniel Morar, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 25 martie a.c., Decretul de numire a domnului Daniel-Marius Morar în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Daniel Marius Morar s-a născut la data de 15 august 1966 în orașul Luduș (județul Mureș). A urmat studii la Liceul „Avram Iancu” din Aiud (județul Alba) (1980-1984) și apoi la Facultatea de Drept „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca (1986-1990), ale cărei cursuri le-a absolvit în anul 1990 cu media de absolvire 9,84.

După absolvirea Facultății, a lucrat ca procuror stagiar la Procuratura Locală Târgu-Mureș (1990-1992). În anul 1992, a promovat examenul de capacitate al procurorilor stagiari cu media 9,40 (clasându-se al 3-lea din 37 de participanți). Este repartizat apoi ca procuror la Procuratura Locală Cluj-Napoca (1992-1994).

Îndeplinește apoi funcțiile de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj (1994-1997), procuror delegat (mai – noiembrie 1997) și procuror (1997-1998) la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

În perioada 1 ianuarie 1999 – 25 iulie 2002, Daniel Morar a îndeplinit funcția de Procuror șef la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, încheindu-și mandatul prin demisie. În această perioadă, a fost delegat la Secția anticorupție, urmărire penală și criminalistică din Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, pentru finalizarea anchetei în dosarul Gabriel Bivolaru (fost deputat acuzat de fraudarea BRD, 1-10 martie 1999) și în dosarul Viorel Burzo (fostul șef al Secției Penale de la Curtea de Apel Cluj, acuzat de trafic de influență, 5 ianuarie – 5 martie 2001).

Daniel Morar a obținut, în anul 2002, Diploma „Meritul judiciar” clasa a IV-a pentru rezultate meritorii obținute în activitate (calificativul „foarte bine” obținut în fiecare an de activitate).

După ce a demisionat, a continuat să lucreze ca procuror la Secția de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj (26 iulie 2002 – 12 august 2005). În perioada 1999-2006 a participat la un număr de 16 conferințe, seminarii și simpozioane pe teme de combatere a criminalității economico-financiare și de luptă anticorupție.

El a instrumentat dosarul fraudării Băncii Dacia Felix, în care au fost trimiși în judecată Sever Mureșan, fost acționar și membru în consiliul de administrație, alături de Mircea Horia Hossu, fost prim-vicepreședinte al băncii, cei doi fiind acuzați că au sustras, prin mai multe inginerii financiare, aproximativ 160 de milioane USD.

Procurorul Morar a mai instrumentat dosarul „Alimentara”, în care fostul primar Gheorghe Funar a fost acuzat de abuz în serviciu, instanța luând decizia de scoatere de sub urmărire penală a fostului primar. De asemenea, un alt eșec al procurorului Morar este legat de acuzarea fostului șef al Direcției Drumurilor Naționale Bistrița și vicepreședinte PD Bistrița, Liviu Ciupe, acuzații retrase până la urmă, iar statul român a fost nevoit să-i plătească lui Ciupe despăgubiri de 1,4 miliarde lei vechi pentru cele patru luni de arest. [1]

Prin Decretul nr. 849 din 11 august 2005, Daniel Morar a fost numit, începând cu data de 12 august 2005, în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Funcția sa este asimilată funcției de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Conform prevederilor art. 54 din Legea nr. 303/2004 mandatul procurorului-șef al DNA este de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată.

Direcția Națională Anticorupție (D.N.A.) este un parchet specializat în combaterea infracțiunilor de corupție, devenind ca urmare a modificărilor legislative succesive un organism cu personalitate juridică, în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, specializată în lupta împotriva corupției la nivel înalt și mediu.

Daniel Morar vorbește limba engleză. El este căsătorit, soția sa fiind avocat.

17 COMENTARII

  1. Felicitari Domnule Daniel Morar! Singurul Catani al Romaniei deocamdata….

Comentariile sunt închise.