COMUNICATUL DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 3 iulie 2014, față de inculpatul VOICULESCU DAN, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (7 acte materiale).
În ordonanța de dispunere a controlului judiciar, procurorii au reţinut următoarele:
Inculpatul VOICULESCU DAN a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă pe care în fapt îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare.
Sub această ameninţare, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totală de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.
Un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, amenințării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri .
Potrivit probelor administrate în cauză, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Voiculescu Dan, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării.
Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă INTACT MEDIA şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3.
În cauză, sunt îndeplinite exigenţele procedural-penale privind luarea măsurii controlului judiciar, aceasta fiind necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului VOICULESCU DAN de la urmărirea penală şi al prevenirii săvârşirii de către acesta a unor noi infracţiuni de şantaj.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
– să se prezinte la organul de urmărire penală;
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
-să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
-să nu se apropie de denunţători, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;
Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.
Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Inculpatul a fost citat telefonic şi a precizat că se va prezenta la sediul DNA la ora 16:00″.
––––
Dan Voiculescu este SUSPECT într-un nou dosar penal pentru fapte conexe celor de corupție. Procurorii au început urmărirea penală față de Dan Voiculescu.
Sesizarea ar fi fost înregistrată azi la DNA, iar procurorii au fost prompți pentru a nu mai fi criticați de unele televiziuni că au nevoie de cinci zile de la sesizare pentru a începe investigațiile, spun sursele României Libere.
Acest NOU dosar NU ar avea legătură nici cu terenul de 2600 hectare arendat de la ADS, nici cu dosarul „Bercea-Mircea Băsescu- Marian Căpățână”, au declarat pentru România Liberă surse judiciare. Anchetatorii țin secret motivele pentru care au început urmărirea penală într-un nou dosar în care liderul PC este suspect. Este posibil ca în acest caz să fie audiate și alte persoane care urmează a fi aduse la DNA.
–––
UPDATE. Dan Voiculescu a fost citat la DNA pentru a fi audiat într-un NOU dosar penal, spun surse judiciare. Anchetatorii nu au spus în ce dosar este audiat. Avocatul Gheorghe Mateuț l-a însoțit pe Voiculescu la sediul DNA. Încă nu se știe dacă Voiculescu are calitate de suspect sau de martor.
Citarea lui Voiculescu la DNA vine în contextul în care Marian Căpățână, coinculpat în dosarul de trafic de influență al lui Mircea Băsescu, a declarat în fața instanței că liderul PC ar fi dat familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, suma de 1.000.000 de euro pentru a-l compromite pe președintele Traian Băsescu.
De asemenea, tot în aceste zile a revenit pe agenda publică subiectul arendării de suspecte de la Agenția Domeniilor Statului, de către o societate controlată de Voiculescu, a circa 2600 hectare de teren de cea mai bună calitate de la institutul de cercetare Băneasa – Giurgiu, subiect despre care România Liberă a relatat încă din 2006. Contractul cadru a fost încheiat în 2001, când ministru al Agriculturii era Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, și a fost reînoit în 2013, în mandatul ministrului PC Daniel Constantin.
–
Dan Voiculescu este judecat în două dosare și anume în dosarul „Șantajul Antenei Goup” și în dosarul „Privatizarea frauduloasă a ICA”
În dosarul „Șantajul”, Dan Voiculescu este inculpat alături de fiica sa, Camelia, de directorul general al Antena, Sorin Alexandrescu și de alte persoane. În rezumat, e vorba de șantajarea RCS&RDS pentru obținerea unui contract în valoare de 35 de milioane de euro. Dosarul este în faza de început al judecății.
În dosarul „Privatizarea ICA- prejudiciu 60 de milioane de euro”, judecarea e în recurs, iar sentința finală va fi dată peste cel mult câteva termene. Acest dosar este judecat de șase ani; în decembrie intervine termenul de prescripție ceea ce înseamnă că inculpații din dosarul ICA nu mai răspund pentru faptele lor. În acest dosar, Voiculescu a fost condamnat de prima instanță la 5 ani închisoare. La recurs, procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă de 12 ani închisoare pentru spălare de bani.
––
Dan Voiculescu vrea să strămute judecarea dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) de la Curtea de Apel București la o altă curte din țară. Avocații acestuia au depus cererea de strămutare la Înalta Curte de Casație și Justiție..
Strămutarea, însă, NU suspendă judecarea dosarului de la Curtea de Apel București ( articolul 72, punctul 8 din Codul de Procedură Penală), spun specialiștii consultați de România Liberă.
Cererea de strămutare va fi judecată de Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție în termen de maximum 30 de zile.
Voiculescu a cerut strămutarea după ce noua instanță de judecată – compusă din judecătorii Camelia Bogdan ( specialistă în spălarea banilor- infracțiune de care este acuzat părintele Antenelor) și Mihai Alexandru Mihalcea -, i-a pus SECHESTRU asigurator pentru a recupera prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
De asemenea, noua instanță a respins toate excepțiile care ar fi prelungit procesul până la intervenția termenului de prescripție și i-ar fi salvat pe inculpați de răspunderea penală.
Motivele pentru care avocații lui VOICULESCU au cerut strămutarea sunt: imparțialitatea tuturor judecătorilor care compun instanța de judecată și faptul că aceștia i-au respins toate cererile, toate excepțiile invocate.
În primă instanţă, Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani de închisoare cu executare. Procurorii DNA au cerut pentru Voiculescu 12 ani de închisoare. Inculpații, între care și Voiculescu, au făcut recurs.
Prima instanță de la recurs, compusă din Stan Mustață și Florică Duță, care a judecat dosarul mai bine de jumătate de an, a tot dat amânări. În această perioadă, unul dintre judecători, respectiv Stan Mustață, a fost arestat pentru corupție. Magistratul care a rămas în instanță asigurând continuitatea, Florică Duță, a risipit două termene: unul pentru a-și recuza un coleg pe motiv că nu a fost ales aleatoriu în complet, deși conducerea Curții de Apel stabilise că judecătorul de serviciu poate înlocui un judecător absent dintr-un complet; a doua oară, când a anunțat că a înaintat cererea de pensionare.
Noul complet, format din magistrații Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea, a intrat să judece dosarul la data de 1 iulie, când a respins excepțiile ridicate de avocații lui Voiculescu și a instituit sechestrul asigurator. De asemenea, pentru că Voiculescu și-a donat averea celor două fiice, noua instanța le-a citat – corect! – pentru a putea interveni, dacă vor, să-și apere proprietățile de sechestrul asigurator.
Următorul termen dat de instanță este 7 iulie, magistrații transmițând astfel un semnal ferm că au intenția de a judeca cu celeritate dosarul pentru a nu interveni teremenul de prescripție din decembrie, anul acesta. Prescripția îi salvează pe inculpați de răspunderea penală.
Dosarul ICA – VOICULESCU se tot judecă de șase ani! Tergiversarea a fost posibilă și datorită faptului că Voiculescu a renunțat de două ori la calitatea de parlamentar pentru a scăpa de instanța severă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Scrisoarea către CSM
Voiculescu încearcă prin toate metodele să scape de condamnare. Astfel, a înregistrat la CSM o scrisoare în care spune că susține independența Justiției și crede în valorile democrației. Omul de afaceri mai arată că a calculat un alt termen de prescripție a faptelor, în anul 2017.
Purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Pantazi, a declarat pentru România liberă că scrisoarea a fost înregistrată la 1 iulie.
„Nu vă scriu în calitate de profesor universitar în domeniul relaţiilor Economice Internaţionale sau doctor în ştiinţe, nici în calitate de fondator al Partidului Conservator din România, partid aflat la guvernare. Mă adresez instituţiei dumneavoastră în calitate de cetăţean liber, cu drepturi depline, al României şi al Uniunii Europene. Îmi cunosc drepturile, cred în valorile democrației și susțin independența Justiției ca una dintre valorile supreme ale statului de drept”,scrie voiculescu în scrisoarea către Justiție.
DACĂ AR RESPECTA JUSTIȚIA, AȘA CUM SE BATE CU PUMNU ÎN PIEPT CĂ O FACE, ȘI-AR FACE BULETIN DE JILAVA ȘI BASTA. MAIMUȚOI NENOROCIT!!!
La pârnaie cu tine, javră de om!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ai distrus omenia, bunul simț și decența acestui neam. Propogandist morbid, spirit malefic și trădător de țară!
Să intri la pârnaie și să nu mai ieși!
Fuge prin pădurile amazoniene … bănuiesc . Undeva prin America de Sud… bănuiesc … sau prin Africa poate ????
Comentariile sunt închise.