A venit si momentul cheie pentru Guvernul Ponta: numirea noilor sefi in Parchete plus vreo 30 de functii in esaloanele inferioare. Vom afla in scurt timp cat de puternic este premierul Victor Ponta, cum rezista presiunilor uriase exercitate de marii cercetati penal, cat pret pune USL pe recomandarile Bruxelles-ului si ce valoare are actul de coabitare cu presedintele Traian Basescu. Profilul viitorilor sefi din justitie ne va arata cat de independent va functiona justitia sub USL si ce sanse are Romania sa-si pastreze, pana la urma, un parcurs european. Pana una alta, se infrunta mai multe tabere la scena deschisa. Un sumar inventar al surselor de conflict arata cat de mare este miza.

Victor Ponta/ Traian Basescu. Aici e simplu, premierul vrea sa aiba ultimul cuvant la numirea sefului Parchetului General, Traian Basescu spera sa puna procuror sef la DNA. Cei doi au trecut, in acordul de coabitare, cu drept de veto reciproc asupra persoanelor, si colaborarea in ce priveste „numirea Procurorului General, Procuror sef al DNA sau alte functii ce reclama atributii constitutionale ale Presedintelui si ale Guvernului”. Numele cel mai vehiculat la sefia DNA este, pana acum, Laura Codruta Kovesi. Are insa Kovesi o experienta si un trecut care s-o recomande ca specialist anticoruptie? Este absolut sigur Traian Basescu de alegerea facuta sau numele celei care astazi reprezinta Guvernul Ponta la Bruxelles a fost sugerat in mod istet de altii? Are incredere ca, sub Kovesi, lupta anticoruptie va continua la turatia asigurata de Daniel Morar si echipa sa? La aceste aspecte ar merita, poate, sa mai reflecteze. Parchetul General va intra, cel mai probabil, sub influenta totala a PSD, cu tot cu mizele lui majore. In primul rand, aceasta functie ofera, intre altele, acces la un tip de informatie vitala: cine mai pica pe mandatele de siguranta nationala.

Victor Ponta/Crin Antonescu. De cand a preluat interimatul la justitie, premierul a repetat ca numirile le va face dupa consultari cu seful statului si cu CSM. Rareori a fost pomenit numele lui Antonescu. Liderul PNL a declarat ca se opunii numirii lui Kovesi, ca ar fi o greseala si a evocat in treacat scenariul ruperii USL. Tot de la Antonescu am aflat un detaliu semnificativ: „In momentul in care doamna Mona Pivniceru a facut personal optiunea ferma pentru Curtea Constitutionala, in acel moment, premierul a solicitat acest interimat”. Parca justitia era portofoliul liberalilor? Nu era firesc sa propuna PNL un ministru si acesta sa faca, eventual, propunerile? Cum de-au renuntat liberalii atat de usor, in ce termeni a cerut Victor Ponta interimatul la justitie? De remarcat si ca liberalii l-au atacat seful statului din cauza ca renunta la procedura de selectie, exprimandu-si subit ingrijorarea ca i-ar putea supara pe europeni. Ipocrizie cat cuprinde, liberalii remarcandu-se pana acum prin pozitii virulent anti-UE si prin afirmatii de tipul „justitia se face in Romania, nu la Bruxelles”.

Articolul complet il puteti citi pe Hotnews.ro

10 COMENTARII

  1. Numai bunul Dumnezeu mai poate face dreptate in acest caz.Acest minister este foarte greu sa-si faca treaba indiferent cine ar fi ministru.Doamne acorteste pe cei bravi si bine intentionati.

  2. Sinistra lupta;Penali din toate partidelor V-ATI UNIT?
    SALVAREA vine de la P e N a L i,via Antonescu_FELIX!

  3. Presiunile nu le pun „stapanii externi” ci penalii din guvern si clientela politica penala. Ce va mai place sa aruncati pisica in curtea altuia. Mai degraba preferati sa ne considerati „slugi” ale cuiva din afara decat sa recunoasteti ca problema suntem noi, aici in tara.

  4. Presiunile nu le pun „stapanii externi” ci penalii din guvern si clientela politica penala. Ce va mai place sa aruncati pisica in curtea altuia. Mai degraba preferati sa ne considerati „slugi” ale cuiva din afara decat sa recunoasteti ca problema suntem noi, aici in tara.

Comentariile sunt închise.