sri

Un adevărat cutremur s-ar putea porni în interiorul SRI, după ce doi foști șefi din interiorul Serviciului au decis să rupă tăcerea și au ieșit public cu acuzații la adresa conducerii operative a SRI, conform stiripesurse.ro

Colonelul în rezervă Ion Dedu, fost şef de sector în domeniul cibernetic în Serviciul Român de Informații susține că a vrut să atragă atenţia, în anul 2009, conducerii SRI asupra faptului că unele prevederi din legea Big Brother erau neconstituţionale. Dedu a făcut un raport intern, de 10 pagini, pe care l-a clasificat „strict secret” şi l-a transmis directorului de atunci al SRI, George Maior, informează RomâniaLiberă.

Cinci zile mai târziu, Ion Dedu a fost mutat, pe aceeaşi funcţie şi cu acelaşi salariu, la o unitate neoperativă. Apoi a fost cercetat de o comisie de control, a fost trimis în faţa unui consiliu de judecată al SRI şi a fost sancţionat disciplinar cu „consemnare”, potrivit dezvăluirilor pe care le-a făcut colonelul în cadrul emisiunii X-PRESS, de la B1 TV.

Asta însemna că în timpul serviciului, nu avea voie sa părăsească unitatea, iar în afara programului, nu putea ieşi din casă. Această „consemnare” seamănă foarte mult cu „arestul la domiciliu”.

Între timp, colonelul Ion Dedu a trecut în rezervă şi şi-a căutat dreptatea în justiţie. Acesta a declarat că a declanşat un proces şi pentru a arăta lumii ce se întâmplă în interiorul SRI. Aşadar, Ion Dedu a atacat în justiţie două documente administrative, pe care le consideră ilegale: cel de eliberare din funcţie şi cel de sancţionare. Din păcate, instanţele româneşti nu i-au dat câştig de cauză, în motivarea curţii subliniindu-se că „nu contează nelegalitatea arestului la domiciliu”. Atunci avertizorul nostru a decis să apeleze la CEDO. Dosarul este, aşadar, înregistrat acum la Strasbourg sub numele DEDU CONTRA ROMÂNIA.

Legăturile dintre SRI și Sebastian Ghiță

Un caz similar este şi cel al maiorului în rezervă Daniel Florea, fost şef de birou de securitate internă în cadrul SRI. Acesta se ocupa de protecţia contrainformativă a SRI în cinci judeţe. La SRI Prahova se lucra, în 2013, la un caz – cel al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova de atunci, Mircea Cosma. În opinia lui Daniel Florea, din interiorul SRI exista o scurgere de informaţii din această anchetă către persoane din jurul politicianului. Cercetând situaţia, Daniel Florea a ajuns la concluzia că aceste informaţii se scurgeau pe circuitul de colaborare dintre SRI Prahova şi Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, care se ocupa de dosar. Actualul maior în rezervă a continuat propria anchetă şi a descoperit că procurorul şef de atunci al Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, avea legături cu Sebastian Ghiţă, membru în Comisia Parlamentară de Control a SRI, acesta din urmă fiind foarte apropiat de familia Cosma.

În consecinţă, Daniel Florea a făcut raport către superiorili săi de la Bucureşti, în care prezenta toate constatările sale şi suspiciunea că există o scurgere de informaţii. Consecinţa seamănă izbitor cu cazul anterio, al colonelului în rezervă Ion Dedu. Daniel Florea a fost chemat la Bucureşti, unde s-a început o cercetare a activităţii sale. Maiorul susține că în februarie 2014, a fost îndepărtat din funcţie fără nici o motivaţie, a fost sancţionat cu amânarea înaintării în grad pe timp de un an şi a fost mutat într-o unitate neoperativă pentru trei luni.

Daniel Florea a declarat în emisiune că a solicitat explicaţii de la superiori pentru aceste sancţiuni, dar nu le-a primit. Atunci, a contestat comisia respectivă, care, în opinia sa, a fost constituită ilegal. SRI a format o nouă comisie, din care făcea parte şi adjunctul şefului Corpului de Control, colonel Vrânceanu, care i-ar fi spus maiorului Daniel Florea „nu înţelegi că dacă stai potolit ţi se relansează cariera?”. Ulterior, maiorul a fost mutat la Bucureşti, unde presiunile asupra sa au continuat. În iunie 2014 a fost chemat la Direcţia Generală de Securitate Internă, a fost supus unor audieri şi a fost supus unui test poligraf.