Anul 2015 a fost unul plin de imagini și clipuri extrem de populare pe internet, însă unele dintre ele au fost fie scoase din contextul real, fie exagerate până la minciună.
În acest articol greatnews.ro vă prezintă câteva dintre cele mai virale imagini care au făcut doar să înșele opinia publică în 2015,
De exemplu, fotografia de mai jos a devenit foarte populară după devastatorul cutremur din Nepal, care a avut loc în aprilie. Nu este o fotografie falsă, însă este una înșelătoare.
Avea titlul ”fetiță de doi ani, protejată de fratele mai mare în Nepal” și a fost distribuită pe Facebook și Twitter alături de un apel la donații.
De fapt, această imagine a fost surprinsă într-un sat izolat din Vietnam, în 2007. ”Acum este cea mai cunoscută fotografie pe care am făcut-o”, a spus fotograful Na Son Ngyuen, adăugând: ”din păcate, a devenit populară într-un context greșit”.
Foto: Na Son Nguyen
Criza imigranților a fost un alt subiect extrem de fierbinte al anului 2015. Chiar și înainte să înceapă marea migrație a sirienilor și irakienilor, ale căror țări au fost devastate de război, în Europa au început să fie distribuite imagini alarmante.
Cea mai cunoscută dintre ele este aceasta.
”Îl țineți minte pe acest bărbat? Anul trecut poza pentru ISIS, acum e un refugiat”, scria o persoană pe Facebook.
Între timp, imigrantul a fost identificat ca fiind Laith al-Saleh, un fost comandant al Armatei Libere din Siria, un grup de rebeli moderați care se opunea președintelui Bashar al-Assad. El a fugit din țara sa și a ajung în Macedonia în august 2015.
După ce a aflat adevărul, persoana care a postat fotografiile pe internet și-a cerut scuze.
Străzile goale din Paris. După atentatele din noiembrie din capitala Franței, au apărut mai multe fotografii care arătau un Paris părăsit, cu străzi pustii.
Una dintre ele, pe care o găsiți mai sus, este de fapt un proiect numit Silent World (Lumea Tăcută) și a fost modificată în scop artistic.
Chiar și așa, imaginea a devenit virală pe Facebook în doar câteva ore.
La final, greatnews.ro vă propune un episod amuzant. Povestea unui bărbat german, care și-a tăiat în două toate bunurile, iar apoi le-a scos la vânzare, a fost, de fapt, o păcăleală.
Victime au căzut atât oameni obișnuiți, cât și reprezentanți ai presei. Cu toate că licitația de pe eBay a fost adevărată, povestea nu era nici pe departe reală.
Peste cinci milioane de oameni au urmărit clipul pe Youtube, însă totul s-a dovedit a fi doar o campanie publicitară.
Ați fost influențați de vreuna dintre ele?