Dupa scrutinul prezidential, oamenii politici de la Bucuresti, din toate partidele, au promis ca romanii din strainatate vor fi o prioritate, iar situatii precum cele din luna noiembrie, cand mii de oameni nu si-au putut exercita votul, nu se vor repeta.
Problema votului pentru romanii din diaspora nu a fost nici acum rezolvata. Dupa ce votul prin corespondenta a fost respins in Camera Deputatilor, la scurta vreme dupa alegerile prezidentiale, acum exista in Parlament doua proiecte de lege aproape identice – unul initiat de deputatul PMP Eugen Tomac, unul al liberalilor.
Daca interesul este unul chiar real, guvernantii romani ar putea sa gaseasca alternative viabile. De exemplu, Dragos Adrian Sterpu, un informatician roman care conduce din Spania o divizie a Microsoft pentru Europa de Vest, a dezvoltat si implementat un sistem de vot electronic care functioneaza deja perfect in mai multe tari.
Informaticianul conduce Platforma DynamicsNav in Europa, care apartine companiei Microsoft, unde isi desfasoara activitatea ca si coordonator al unei echipe care se ocupa cu platforma Webservice IGAE (Intervencion General de la Administracion del Estado). Clientii platformei DynamicsNav sunt in general institutii de stat sau mari corporatii bancare.
„Fiecare client al DynamicsNav isi personalizeaza software-ul dupa propria necesitate. In tarile nordice (Danemarca, Suedia), este folosit pentru citirea firmelor digitale si a votului online. Aportul echipei DynamicsNav in noua platforma Windows 10 inseamna tot modulul de securitate”, a declarat Dragos Sterpu pentru Ziare.com.
Sistemul de vot online implementat de Dragos Sterpu functioneaza perfect deja in mai multe tari, iar informaticianul spune ca Romania este obligata sa implementeze, la randul sau, un asemenea sistem.
„Noi am implementat un sistem bazat pe 24 de legi ale UE. Exista o lege de functionare a sistemelor de vot, dar toate au la baza un suport legislativ si informatic. Pentru a putea vota online este nevoie de o structura legislativa si informatica, nu poti vorbi de vot online sau prin corespondenta atat timp cat tu nu ai reglementata o lege a accesului electronic al cetateanului la sisteme nationale, aceasta lege reglementeaza toata structura sistemului. Nu poti trasa marcaje pe o sosea in constructie, una care inca nu s-a asfaltat.
Sistemul functioneaza perfect, cateva prezentari pe care eu le-am facut au fost tocmai pentru a convinge actuala clasa politica de necesitatea acestuia. Romania este obligata sa implementeze o structura informatica pe baza legii accesului electronic al cetateanului, identic cum Romania si-a asumat ca pana in 2018 sa aiba canalizare si apa curenta in toata tara”, subliniaza romanul.
Indignat de atitudinea clasei politice din Romania si mai ales a celor care ne reprezinta in Parlament sau in Guvern, Sterpu a initiat o miscare politica numita „Alternativa”. Romanul precizeaza ca Europa inca nu a uitat umilinta la care au fost supusi cetatenii romani cu prilejul alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, cand autoritatile romane nu au avut capacitatea de a asigura dreptul la vot al tuturor cetatenilor. Solutia acestei probleme, spune Sterpu, trece prin aprobarea unei legi de acces electronic al cetatenilor la sistemele nationale.
Cum functioneaza votul online propus de Sterpu
Miscarea initiata de romanul care a implementat deja un sistem de vot online care functioneaza perfect in mai multe tari propune un proiect al accesului electronic. Acesta „respecta normativa europeana si internationala in materie si are in vedere un intreg sistem de acces electronic care ar pune Romania in pas cu Occidentul”.
Pentru o exemplificare, Sterpu a intocmit un document impartit in mai multe puncte, care are menirea de a explica pe indelete pasii care trebuie realizati in cazul unui proces de vot online, electronic sau prin corespondenta.
Pagina Autoritatii Electorale Permanente
Se acceseaza pagina Autoritatii Electorale Permanente. Se selecteaza tipul de inregistrare dorit (votul online sau votul prin corespondenta).
Odata introduse datele (CNP si Nume) aceasta se redirectioneaza catre pagina protejata a AEP din componenta SNVE, Sediul Electronic al AEP. Se trimite solicitarea WS catre serviciul de verificare a datelor de la evidenta populatiei din cadrul SNSE. Odata primita confirmarea ca aceasta persoana exista, se permite accesul in SE al AEP.
Daca aplicatia nu recupereaza IP-ul solicitantului, nu se permite intrarea in SNSE, SNSE – printr-un modul de securitate special – este capabil sa recupereze IP-ul real al solicitantului.
1. Regulamentul onlinevoting; vot online
Inregistrarea se poate face cu 3 luni inainte de scrutin si se termina cu o luna inainte de data scrutinului.
Odata intrat in sistemul securizat, se solicita inregistrarea pentru participarea la scrutin folosind sistemul online. Se pot inregistra urmatoarele persoane:
1.1. Cetatenii romani cu drept de vot care au o alta resedinta decat cea trecuta pe documentul de identitate. (ex. persoana cu domiciliul in Cluj, dar care are resedinta stabila in Bucuresti).
Obligativitatea completarii blocului 2 al formularului si numarul vizei de flotant.
Persoanele care se gasesc in aceasta situatie vor fi luati in evidenta electorala a noului domiciliu.
1.2. Cetatenii romani care se afla in misiuni diplomatice sau in orice alta situatie cand sunt in interesul serviciului de stat (ex. personalul diplomatic, militarii aflati in misiuni in afara tarii) sau toate persoanele cu drept de vot care din comoditate doresc sa voteze online.
Persoanele nu vor fi obligate sa completeze blocul 2 din formularul de inregistrare si vor ramane in evidenta electorala a domiciliului.
1.3. Cetatenii romani cu drept de vot care au domiciliul de resedinta sau care au nationalitate romana si se gasesc pe teritoriul altor tari. (ex. Un cetatean roman care are rezidenta legala pe teritoriul altei tari, un student sau cetatenii romani din provinciile istorice)
Obligativitatea completarii blocului 2 al formularului si introducerea tipului si numarului de identificare al tarii respective.
SNSE prin Platforma Nationala de Interoperabilitate (PNI) comunica cu organele abilitate din tara respectiva pentru verificarea datelor introduse. PNI este compatibila cu restul de platforme din majoritatea tarilor.
Odata trimis formularul, se va primi o confirmare cu inregistrarea efectuata si pe adresa de mail un cod provizoriu care trebuie pastrat. Cu acest cod se va face autentificarea in ziua votului si se va primi semnatura digitala cu care se va vota.
Important: Toate persoanele inregistrate pentru votul online NU vor mai aparea pe listele de votare de la sectiile de vot.
Acelasi mesaj va fi trimis si adresei de mail din formular.
Cu ajutorul acestui cod, pana in ultima zi cand se pot face inscrieri electronice, se poate anula subscriptia.
Obtinerea semnaturii digitale in ziua scrutinului electoral.
CNC trebuie sa dispuna de sisteme pentru crearea, identificarea si autentificarea electronica a semnaturii electronice avansate, care sa ofere garantii de performanta specifice:
a) Sistemul de semnatura cu parola personala.
b) Sistemul de semnatura CU parola personala si de unica folosinta, cod si valabilitate temporala (OTP). Recunoscuta ca semnatura 24 (signDigi24h).
2. Regulamentul evoting; vot electronic
Nu este necesara nici o inregistrare.
Se cunosc diferite tipuri de proceduri:
a. Sistem care se bazeaza pe un touchscreen de vot electronic si care are si capacitatea de a imprima un buletin de vot pentru un posibil audit al rezultatului. Se poate accesa in doua moduri. Prin introducerea unui document de identitate electronic sau prin introducerea datelor de forma manuala (Belgia).
b. Urnele biometrice (Brazilia).
c. Sistem care foloseste masini de vot electronice DRE (directrecording electronic voting systems). Se poate accesa in doua moduri: prin introducerea unui document de identitate electronic sau prin introducerea datelor manual (SUA).
Sistemele de vot electronic inlocuiesc folosirea urnelor si a buletinelor de vot cu masini legate la SNSE. Contabilizarea voturilor se face independent in fiecare DRE si, odata terminat procesul, aceasta trimite la sediul central rezultatele obtinute. Se eficientizeaza procesul de vot, se face economie la hartie, dar PREZENTA ESTE OBLIGATORIE LA SECTIA DE VOTARE.
3. Regulamentul mailvoting; votul prin corespondenta
Pentru votul prin corespondenta exista doua proceduri de inregistrare:
1. La orice oficiu postal se primeste un formular de solicitare de vot prin corespondenta. Odata completat formularul de solicitare, acesta se trimite cu titlu gratuit AEP. AEP va trimite un mesaj de reconfirmare la adresa de email a persoanei specificate in formular pentru eliberarea certificatului de inregistrare electoral.
2. Inregistrarea online in SE al AEP. Completarea formularului de solicitare pentru votul prin corespondenta. AEP va trimite un mesaj de reconfirmare la adresa de email a persoanei specificate in formular pentru eliberarea certificatului de inregistrare electoral.
Delegatiile Electorale trimit, prin scrisoare recomandata (un plic oficial), certificatul de inregistrare pe listele electorale si buletinul de vot. Dupa completarea acestei documentatii, trebuie sa fie depusa intotdeauna personal la sedii electorale in urne speciale.
Pentru persoanele care nu locuiesc pe teritoriul Romaniei, depunerea acestora se face in sediile ambasadelor sau consulatelor aflate pe teritoriul tarii respective.
sursa: ziare.com
Deci poti vota chiar daca pasaportul este expirat pe baza CNP ului?
Sigur ca da! CNP-ul este de fapt si necesar si suficient! ATIT!
Comentariile sunt închise.