Condamnata la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare in prima instanta si inca judecata pentru trucarea unui concurs pentru o angajare la stat, Paula Manuceanu, fost consilier al fostului ministru al Muncii Mariana Campeanu, a povestit, intr-un interviu acordat Centrului de Investigatii Media, cum a facut totul pentru ca un anumit candidat sa ocupe un important post de consilier pentru afaceri europene in Autoritatea de Management a proiectelor POS-DRU, la acel moment blocate de Bruxelles pentru mari probleme de management.

Manuceanu povesteste cum i-a trimis pe mail candidatului subiectele de examen, cum acesta, desi avea subiectele, a copiat, cum si dupa ce a copiat lucrarea nu a fost suficient de buna si a trebuit refacuta si inlocuita ulterior si cum ei i-au fost oferiti bani pentru acest ajutor, bani pe care i-a refuzat.

Principala problema a Paulei Manuceanu, asa cum reiese din interviu, nu pare a fi procesul penal inca in curs, ci faptul ca si-a pierdut locul de munca, acela de consilier la cabinetul ministrului Muncii Mariana Campeanu.

Manuceanu afirma raspicat ca acest lucru reprezinta o practica obisnuita in ceea ce priveste angajarile “in sistem”, dar si multe alte lucruri privind modul de operare in astfel de situatii.

Fostul consilier afirma ca faptele sale nu reprezinta altceva decat lucruri care “s-au intamplat, se intampla si se vor intampla” in sistemul public romanesc.

entru inceput, Paula Manuceanu povesteste cum a ajuns, in 2006, la Directia de Resurse Umane a Ministerului Muncii, dupa o cariera de sase ani in acest domeniu, timp in care a fost angajata exclusiv la stat.

A fost apoi propusa de fosta ei sefa de la Directia de Resurse Umane pentru a ocupa un post de consilier in cabinetul Marianei Campeanu, in subordinea directa a Iulianei Corut, care era sefa de cabinet a ministrului.

Manuceanu povesteste cum, in octombrie 2012, a fost chemata de sefa ei directa, Iuliana Corut, care i-a dat pe un biletel un numar de telefon si un nume. Erau cele ale mamei candidatului in favoarea caruia urma sa fraudeze concursul pentru ocuparea unui post de consilier de afaceri europene la Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Platile pentru proiectele POSDRU din Romania erau la acel moment inca suspendate de Bruxelles, din cauza unor grave nereguli in derulare.

“Am luat biletelul si am spus ca este necesar CV-ul. Mi s-a dat CV-ul baiatului respectiv, am dat CV-ul la Directia Resurse Umane”, povesteste Paula Manuceanu.

Intrebata care era scopul pentru care a primit acel CV, Manuceanu a raspuns: “Pai CV-ul era pentru acest concurs, sa fie ocupat acest post. Dupa acest CV s-a intocmit spre aprobare nota cu conditiile de studii si vechime, in asa fel incat cel care era cu dedicatie sa poata sa indeplineasca toate conditiile de concurs”.

“Postul exista ca post, ca functie, dar conditiile acestuia nu erau intocmite. Dupa CV-ul dat s-au intocmit conditiile de ocupare a postului: vechimea in specialitate, studii, alte cursuri de calificare, pregatire, ceva ca sa poata sa dea concurs pentru acest post; pentru ca pentru acest post trebuie sa ai studii de drept international, relatii externe, drept comunitar… Exista o ordonanta in sensul acesta”, spune Paula Manuceanu in prima parte a interviului acordat Centrului de Investigatii Media.

Paula Manuceanu spune ca nimeni nu i-a cerut explicit sa faca in asa fel incat conditiile pentru ocuparea postului sa fie croite dupa acel CV.

“Nu, in sistem nu ti se spune ca trebuie, ti se da CV-ul si cei de la Resurse Umane si cei care stim stim ce avem de facut, ca daca nu facem…”, afirma Paula Manuceanu in interviu. “Mesajul a fost clar.”

Aceasta admite ca a mai fost in situatia de a participa la trucarea unui concurs si in trecut, tot la Ministerul Muncii, insa a refuzat si a fost nevoita sa se mute din Directia de Resurse Umane. I se ceruse atunci sa participe la o recrutare pe baza unor documente intocmite retroactiv. De ce nu a reclamat situatia ministrului de atunci, Sulfina Barbu?

“Pai ce, nu se stia? Stia de la secretarul general, care era varul doamnei ministru Sulfina Barbu”, spune Paula Manuceanu.

Revenind la faptele pentru care in prezent este judecata, Manuceanu admite ca de aceasta data, la indemnul fostei sale sefe, a riscat.

Colegii din Directia de Resurse Umane “au facut ce stiau ca au de facut” si a venit momentul examenului.

In timpul examenului, povesteste Manuceanu, secretara comisiei a sunat-o si i-a reclamat ca cel pentru care se pregatea postul copia, desi primise exact subiectele de examen.

A sunat-o pe Iulia Corut – cea care ii ceruse, practic, in limbajul “sistemului”, sa aranjeze concursul – pentru a-i spune ca respectivul candidat copiaza. Aceasta insa i-a reprosat faptul ca i-a dat subiectele de examen pe email prea tarziu.

Dupa ce explica in detaliu cum i-a trimis candidatului favorizat subiectele pentru examen prin email cu cateva zile inainte de concurs, Paula Manuceanu povesteste cum a decurs examenul, nu inainte de a mai spune o data cum merg lucrurile “in sistem”.

“Noi nu punem intrebari, cei care sintem crescuti in administratie publica pe resurse umane nu punem intrebari ce e in spate. Nu punem intrebari, ca altfel zburam!”, spune Manuceanu.

Intr-o paranteza, aceasta afirma si ca in respectiva comisie de concurs era un anume domn Marinov, “cumatru cu doamna ministru” Campeanu, care era sef de serviciu in cadrul AM POSDRU.

Manuceanu a fost apoi sunata din nou de secretara de comisie, care i-a spus ca Ferchedau Cristian, candidatul pentru care concursul era aranjat, nu a scris “mai nimic”.

Secretara i-a sugerat sa-l cheme pe candidat, care intre timp plecase din minister, sa-si rescrie lucrarea.

“I-am spus sa urce la etajul doi, unde eu aveam cabinetul, si am intrat cu el in biroul doamnei director de cabinet Iulia Corut, trecand prin secretariatul biroului doamnei ministru”, povesteste Manuceanu, care spune apoi cum l-a pus pe candidat sa-si rescrie lucrarea.

In timp ce, in biroul sefei de cabinet a ministrului Mariana Campeanu, candidatul rescria lucrarea, Manuceanu a fost sunata de mama acestuia, care era jos, la intrarea in minister, cu o punga in care avea bani.

Fosta consiliera afirma ca a refuzat in doua randuri sa primeasca punga cu bani – lucru confirmat si de rechizitoriul DNA, in care nu este acuzata de luare de mita.

“Noi asta stim, ca vine de sus, politic. Nu stim ce e in spate, ca daca as fi stiut ca in spate e vorba de mita va spun ca nu mai stateam de vorba”, continua Manuceanu.

Aceasta povesteste apoi cum a luat foile scrise de candidat si le-a dus secretarei comisiei de examen, care “probabil” a inlocuit lucrarea din concurs.

“Fapta am facut-o, asta e. Am incalcat legea, m-au prins, pe cei din comisie nu i-a prins”, spune Paula Manuceanu.

In partea a doua a interviului, Manuceanu povesteste cum, cateva saptamani mai tarziu, cand a aflat ca telefoanele celor din Ministerul Muncii sint ascultate in legatura cu fraude la concursuri, a inceput sa planga si i-a spus ministrului Mariana Campeanu.

Raspunsul acesteia a fost concedierea Paulei Manuceanu din pozitia de consilier.

Intrebata daca Mariana Campeanu stia ca acel concurs este fraudat, Manuceanu raspunde ca a aflat din inregistrarile de la dosar ca ministrul stia despre concursul fraudat.

Dupa ce a fost chemata la DNA, Manuceanu s-a intors la minister si a anuntat acest lucru.

“Am ramas eu singura cu Iulia Corut in cabinet si am fost pusa sa jur ca nu o sa spun adevarul”, povesteste Manuceanu.

Aceasta a fost prima dintr-o serie de presiuni pe care Manuceanu le reclama.

Plangand, povesteste prin ce a trecut dupa audierea la DNA, dar si cum, dupa ce a depasit socul anchetei penale si a revenit la serviciu, a fost concediata din functia de sef serviciu din subordinea secretarului general.

“In 18 decembrie 2013, dupa tratamente si dupa ce m-am intarit putin, m-am prezentat in fata instantei si, cu ajutorul domnului judecator, am reusit sa-mi dau declaratia. Am reusit sa spun adevarul”, povesteste Paula Manuceanu.

Dupa condamnarea de la fond, unde Manuceanu a primit un an si jumatate cu suspendare, ministrul Campeanu a refuzat sa o mai tina pe aceasta in echipa ei. Pierderea locului de munca a afacetat-o cel mai mult pe Paula Manuceanu, care povesteste acest episod plangand. Si-a gasit un loc de munca in mediul privat, undeva in Constanta, unde lucreaza si acum.

Isi aminteste cum Mariana Campeanu i-a promis ca o va pastra in minister, insa dupa condamnarea pe fond a refuzat sa o mai tina.

Cea mai mare problema a celei condamnate in prima instanta la un an si jumatate de inchisoare cu suspendare este asadar pierderea locului de munca.

Ce inseamna “sistemul” din care Paula Manuceanu a facut parte? Care sint regulile pe care noi, cei din afara, nu le stim?

“(Regula e, n.r.) ca trebuie sa intre cine trebuie. Trebuie sa ia concursul cel care trebuie sa intre, iniferent daca e prost, daca e destept. D-aia si merge tara asta asa, ca oamenii buni… Asta e. Uitati, prostii: a avut subiecte si n-a fost in stare sa invete, mai si copiaza. Pe urma trebuie sa-i schimbi lucrarea, sa incalci inca o data legea, ca sa intre cine trebuie, ca ti se spune ‘e jale cu asta, trebuie sa intre!’. Daca nu le faci jocul, te da afara, te ameninta”, spune Paula Manuceanu.

“Am incalcat legea, imi suport consecintele! Dar pentru ce? Fraudarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de conducere si executie din sistem s-a facut, se face si se va face mult si bine. Mai bine ar scoate legile astea si s-ar face angajarile cum se faceau pe timpul lui Ceausescu, cu repartitie de la somaj. Si nu mai incalcam legea, nu mai sintem chinuiti, ne-am face treaba la resurse umane corect, n-am mai fi obligati sa incalcam legea”, mai spune fostul consilier ministerial condamnat cu suspendare si inca judecat.

Solutia, in viziunea Paulei Manuceanu?

“Sa nu se mai dea concursuri!”, spune ea.

Manuceanu afirma ca si dupa incidentul in centrul caruia au fost consilierele Marianei Campeanu, trucarea concursurilor de ocupare a posturilor a continuat.

“Cei care sint prinsi in sistemul de recrutare sint constienti ca incalca legea”, spune fostul consilier al Marianei Campeanu, povestind apoi cum se fac cele mai frecvente aranjamente in recrutarea pentru posturile din sistemul public.

“O parte din mine plange, pentru ca stiu ce este in sistem, dar o parte din mine accepta pentru ca stiu ca am incalcat legea si m-au prins”, conchide Paula Manuceanu.

sursa investigatiimedia.ro

Comentariile sunt închise.