parate buiajUn episod spumos face de câteva zile deliciul politicienilor și jurnaliștilor din Argeș. Ofițerii Serviciului Român de Informații au descoperit un aparat de bruiaj în biroul vicepreședintelui Consiliului Județean, Dorin Mărășoiu. Episodul este cu atât mai hilar cu cât jurnaliștii se aflau de față la venirea echipei de la SRI.

Totul a început după ce compania RCS-RDS a sesizat SRI și serviciul 112 cum că semnalul de telefonie mobilă este foarte slab în zona clădirii Prefecturii Argeș, acolo unde are își sediul și Consiliul Județean. Doi ofițeri ai Serviciului au fost trimiși să investigheze despre ce este vorba. Inițial, echipa a vrut să verifice cabinetul prefectului, dar până la urmă aparatul care depista sursa bruiajului i-a condus către biroul vicepreședintelui CJ, Dorin Mărășoiu.

Acesta se afla în birou la venirea ofițerilor SRI, iar primul impuls a fost să se întindă sub birou să închidă aparatul. Echipa tehnică i-ar fi spus, însă: ”Lăsați-l, nu vă mai chinuiți, că oricum e depășit!”, scrie Obiectiv Argeșean.

Zona clădirii Prefecturii Argeș este una extrem de sensibilă, deoarece acolo funcționează și Direcția Generală Anticorupție, dar și ISU Argeș. Vicepreședintele Mărășoiu a declarat că ofițerii SRI i-au cerut să distrugă dispozitivul care generează bruiajul, potrivit Jurnalul de Argeș.

Aparatele de bruiaj, din ce în ce mai căutate

Vicele CJ Argeș nu este, desigur, singurul politician care folosește un aparat de bruiaj. Un dispozitiv asemănător au găsit procurorii DNA și la percheziția din biroul lui Adrian Duicu, la Consiliul Judeţean Mehedinţi. Nu l-a ajutat foarte mult însă, având în vedere că dosarul penal este unul extrem de gros și cu foarte multe acuzații.

Surse din Consiliul Județean Buzău susțin că și în biroul fostului președinte Cristinel Bâgiu a fost descoperit un echipament de acest gen, la scurt timp după ce politicianul a fost săltat de DNA.

Șeful RAAPPS, Gabriel Surdu, se ferea și el în același mod de anchetatori. În mașina sa, DNA a găsit un aparat cu inscripția “GSM BOX PROTECTION AGAINST SPY-PHONES”.

“Din datele existente, rezultă că acest dispozitiv a fost conceput pentru a detecta și indica activarea ilegală a unui telefon mobil. Mai mult, față de această funcție principală, acest dispozitiv creează interferențe în zona înconjurătoare a microfonului telefonului, generând “un zgomot alb”, care suprimă microfonul în telefon, făcându-l inutil”, se arată în referatul DNA.

Liderii PSD la centru folosesc și ei un aparat de bruiaj, la sediul central al PSD. Acesta este pus în funcțiune la ședințele importante, pentru ca cei aflați în sală să nu poată transmite informații în timp real presei. Folosirea dispozitivelor a stârnit nemulțumirea jurnaliștilor, care s-au plâns că nu mai pot lua legătura cu nimeni, nici măcar cu redacțiile, cât se află la sediul PSD.

“Trebuie să staţi mai departe de sală. Vă promit că o să luăm măsuri să ecranăm doar sala. Aţi văzut că a revenit semnalul, cum s-a ridicat problema, cum s-a rezolvat. Nu vedeţi în ce lume trăim – totul apare, totul se publică!”, a încercat să îi calmeze Ponta, la câteva luni după ce a devenit președintele PSD.

Cât de legale sunt aparatele de bruiaj

Aparatele de bruiaj, sau jammerele, fac imposibilă acoperirea cu servicii de telefonie mobilă, deopotrivă având ca efect reducerea calităţii acestor servicii. Principalul risc este că, spre exemplu, din aria de acțiune a unui jammer nu pot fi utilizate nici serviciile de urgență.
Utilizarea acestor aparate este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene deci şi în România, spun cei de la ANCOM.
Punerea la dispoziţie pe piaţă a unui astfel de aparat neconform, adică furnizarea aparatului pentru distribuție, consum sau utilizare pe piața comunitară în cursul unei activități comerciale, în schimbul unei plăți sau gratuit constituie contravenţie şi se sancţionează conform reglementărilor mai sus menţionate, spun cei de la Autoritatea care reglementează comunicațiile.

Chiar și așa, pe internet găsești nenumărate oferte pentru aparate de bruiaj. Prețul acestora diferă, în funcție de complexitate și de aria în care își fac simțite efectele.

Astfel, un aparat portabil, care se alimentează de la bateria mașinii, costă în jur de 300 de lei. Prețul unui dispozitiv care ar acoperi aria unui birou sau a unei case pleacă de la aproape 100 de euro, dar cele mai complexe pot costa și peste 1.000 de euro.

 

sursa: reteauadestiri.ro