Membri de frunte din conducerea PCR obişnuiau să-şi petreacă Revelionul în mijlocul oamenilor muncii, însă în spatele acestei acţiuni veghea Securitatea pentru ca nimeni să nu atenteze la viaţa lor.

La Revelionul 1976 – 1977, Manea Mănescu şi-a petrecut Revelionul la Uzinele 23 August, Ilie Verdeţ la IPRS Băneasa, Cornel Burtică la Mecanică Fină (Obor), Emil Bobu şi Ştefan Andrei la Sala Polivalentă, Gheorghe Rădulescu la Electroaparataj.

Nimeni nu ştia cu câteva zile înainte unde urma să fie prezent Nicolae Ceauşescu, din motive de securitate. Se dădeau două zone diferite: Sala Polivalentă sau la Uzinele 23 August, la cantină. Măsurile de Securitate, gardă, ordine şi pază la locul unde participa Nicolae Ceauşescu erau coordonate de către Direcţia a V-a, conform Ordinului 0041956 semnat în data de 28 decembrie 1976 de generalul Nicolae Stan, şeful Direcţiei a V-a. Pentru ceilalţi tovarăşi vegheau Ministerul de Interne şi Inspectoratul municipiului Bucureşti, aşa cum aflăm din ordinul pus la dispoziţie de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Se verificau instalaţiile subterane.

Nu era permis accesul în clădirea unde se aflau aceştia a persoanelor cunoscute cu „manifestări ostile“. Nicolae şi Elena Ceauşescu veneau la petrecere însoţiţi de un dispozitiv de escortă întărit. Pe lângă asta se luau şi alte măsuri. Din cuprinsul ordinului aflăm că iniţial se verifica personalul care va îndeplini diferite sarcini tehnico – administrative, apoi aveau loc controale genistice, antichimice, igienico- sanitare şi radioactive. Se cerea verificarea inclusive a instalaţiilor aeriene şi subterane.

De organizarea măsurilor antiterorism în apropierea locurilor de desfăşurare a misiunii, era răspunzătoare UM 0625/R.P. Miliţia trebuia să organizeze controale pe linia evidenţei populaţiei la imobilele din apropierea obiectivelor în care vor avea loc revelioanele cu participarea conducătorilor de partid şi de stat, avându-se în special în atenţie persoanele cu afecţiuni neuropsihice sau alte categorii pretabile la acte antisociale.

Totodată, se organizau posturi fixe la punctele aglomerate (hoteluri, magazine, restaurante din zonă) şi se supravegheau atent persoanele suspecte de deţinere ilegală de armament. Trupele de securitate, la datorie Pe lângă aceste măsuri, comandamentul trupelor de securitate trebuia să disloce efective pentru intervenţii în locurile stabilite cu Direcţia a V-a. În schimb, restul populaţiei se distra cum putea.

La televizor aveam ceva mai multe emisiuni. La miezul nopţii, ascultam urările dictatorului. „Vă doresc, dragi tovarăşi, din toată inima, împlinirea tuturor năzuinţelor de mai bine, satisfacţii depline în muncă şi viaţă, multă sănătate şi fericire! La mulţi ani!“, suna mesajul lui Nicolae Ceauşescu vreme de 25 de ani.

sursa: adevarul.ro