Ajuns numarul doi in Guvernul Ponta, la reorganizarea ministerului,  Liviu Dragnea s-a asigurat ca mosteneste toate “puterile” ministeriale ale Elenei Udrea, ba mai mult acesta a pimit si cateva prerogativein plus si anume asigurarea protectiei informatiilor clasificate, dar si prevenirea si combaterea terorismului „prin activitati specifice”.

Printre alte puteri pe care Dragnea si le-a atribuit, acesta poate nu doar sa inchirieze proprietatile pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) le are in administrare, ci chiar sa le concesioneze pana la 49 de ani.

Astfel hotararea de guvern 1/2013 aprobata de Vitor Ponta, se stabileste organizarea si functionarea MDRAP direct in subordinea ministrului si mai apare si o structura de Gestiune si Protectie a Informatiilor Clasificate.

Intrebat de reporterii Gandul.info, cum se justifica existenta acestui compartiment pentru domenii precum Dezvoltarea sau Administratia, vicepremierul a sustinut ca „e un departament care exista in fiecare minister”. „E locul unde se strang informarile venite de la institutile abilitate”, a explicat Liviu Dragnea.

Din organigramele ministerele reiese faptul ca in guvernul Ponta I structura de la Dezvoltare, mostenita de la Elena Udrea, avea corespondent la Economie, la Comunicatii si la Finante, in timp ce ministere precum Justitia, Transporturile sau Agricultura, incluse in Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), sub SRI, si chiar Externele – care primesc regulat informatii clasificate – nu au un astfel de compartiment delimitat in organigrama, chiar daca au birouri de specialitate cu mai putini angajati.

Desi Partidul National Liberal, prin europarlamentarul Norica Nicolai au criticat in 2009 aparitia Mini-comandamentul de informatii in cadrul ministerului Dezvoltarii condus la acea vreme de Elena Udrea, acestia par sa numai aiba nici o problema acum cand sunt la guvernare.

„Cred ca este pentru prima oara in istoria postdecembrista cand avem un Minister al Turismului care se ocupa de aplicarea Tratatului Nord-Atlantic si de prevenirea si combaterea terorismului. (…) Daca premierul Boc are atributii de beneficiar al unor informatii clasificate de toate tipurile, a dorit si doamna Udrea, in calitate de prim-ministru in subsidiar, sa beneficieze de acelasi regim judiciar ca Emil Boc. Este un abuz si o ilegalitate”, sustinea actualul europarlamentar PNL Norica Nicolai in ianuarie 2009.

Liberalii infierau la acel moment si atributia in baza careia Udrea putea cere informatii oricarei institutii sau companii nationale, acestea avand obligatia de a le furmiza. Atributia a fost preluata, tot pana la virgula, si de Liviu Dragnea, in 2013.

„Pe principiul «pohta ce-am pohtit – doresc sa coordonez si SRI, si Guvernul, acumuland orice informatie relevanta din toate domeniile», nu gasesc justificata optiunea doamnei Udrea de a solicita tuturor societatilor comerciale, indiferent in ce domeniu lucreaza, cu capital de stat, sa furnizeze obligatoriu informatii acestui minister”, spunea la acel moment Nicolai.

 

 

 

 

 

Atribuţiile ministrului în 2010. Sursa: Gandul.info

 

 

 

 

 

Atribuţiile ministrului în 2013. Sursa: Gandul.info

Prin hotararea de infiintare a noului minister, Liviu Dragnea a mostenit totodata 53 din cele 62 de masini pe care Elena Udrea le avea in minister si pe care Cristian Petrescu (PDL) si apoi Eduard Hellvig (PNL) le-au preluat pentru opt luni, ca si proiectele administratiilor locale pe care este inca indecis daca le va continua.

In plus, vicepremierul de la PSD si-a adjudecat coordonarea procesului de descentralizare, decizile privind reorganizarea administrativ-teritoriala si Strategia nationala de dezvoltare regionala.

Printre altele, in pixul lui Liviu Dragnea vor sta nu doar inchirierile imobilelor aflate in administrarea MDRAP, ci si posibilitatea concesionarii acestora. Spre deosebire de simpla inchiriere, concesiunea presupune o conventie intre stat si concesionar prin care cel din urma primeste dreptul de a exploata proprietatea, de a scoate bani din subinchiriere sau chiar de a construi pe un teren al statului.

3 COMENTARII

  1. Zburda fara nici o grija, fostii securisti, turnatori si comunisti joaca tare, pe un teren bine batatorit de antene. Daca noua nu ne pasa de noi, de ce sa le pese lor de noi. Daca au vazut ca minciuna tine, ce-i costa sa minta in continuare. Multumesc celor care credeau ca n-au pe cine vota, pe cei care credeau ca mincinosul e cel mai bun prieten. Si cei care n-au votat au girat alaturi de cei care au votat USL. Le place celor care au stat acasa ce vine cu pasi repezi peste ei? Dormi natiune ca indiferenta te va costa mai scump decat daca incercai totusi sa nu fi asa de robit de fineturile eticii. Toti sunt hotii! Oare chiar asa??? A aparut un sondaj cu intrebarea: vreti sa revina comunismul? Se pregateste terenul, Rusia joaca tare. Nu sunt broşoave, sunt realitati care sar in ochi, dar noi inchidem ochii. Oare de ce? De frica?

Comentariile sunt închise.