Departe de a nu dormi noaptea de grija decăderii morale a presei și a lumii, societatea românească înghite fără noduri fenomene din ce în ce mai deșucheate de concubinaj între presă și politică.
Raportul judecătorului Brian Leveson după scandalul din trustul de presă al miliardarului Murdoch a însemnat un moment de reflecție și de analiză pentru presa din Marea Britanie. Cum s-a ajuns la interceptări ilegale sistematice practicate de jurnaliști în beneficiul tirajelor și audienței, cine a îngăduit aceste practici și ce contribuție au avut politicienii și societatea în sine, tolerându-le, sunt întrebări la care s-a răspuns doar parțial, prin măsuri luate pentru reglementarea presei scrise. Criza etică a jurnalismului britanic analizată în raportul de peste 2.000 de pagini, după audierea câtorva sute de persoane, este un simptom al unei boli sociale cronice: delegitimizarea politicienilor și a presei, după ce acestea și-au părăsit obligațiile civice în favoarea intereselor proprii. Într-un studiu publicat în revista Ethical Space, cercetătorul media John Steel vede în concluziile raportului Leveson un diagnostic pus întregii societăți, de la cinismul dominant al vieții politice la insatisfacția și debusolarea morală a cetățeanului de rând. Apropierea toxică a jurnaliștilor de politicieni, interesele economice comune, puterea prea mare exercitată împreună schimbă însuși rolul mass-media ca instrument al culturii civice democratice. Cu 15 ani în urmă, Serge Halimi denunța fenomenul „jurnalismului de curte“ din Franța și imensa influență a unor inși cu etichetă de jurnaliști: „Un mic grup de ziariști omniprezenți, a căror putere este susținută de legea tăcerii, își impune propria noțiune de informație-marfă unei profesii tot mai fragilizate de teama șomajului. Acești aprozi ai ordinului sunt noii câini de pază ai sistemului nostru economic“.
Departe de a nu dormi noaptea de grija decăderii morale a presei și a lumii, societatea românească înghite fără noduri fenomene din ce în ce mai deșucheate de concubinaj între presă și politică. Un întreg detașament de jurnaliști s-a mutat în 2012 de pe baricada șubredă a mass-media pe cea solidă a politicii. Ce i-a mânat într-acolo are explicații. Branduiți ca jurnaliști, unii erau de mult în slujba puternicilor zilei, puseseră umărul la alegeri și meritau ca recompensă un loc de parlamentar, de consilier, o funcție, ceva. Alții au mirosit conjunctura favorabilă pentru a face un salt. Gabriela Vrânceanu-Firea, combatantă activă în favoarea USL a trustului voiculescian, a făcut avere la trust (Ziare.com dădea ca reper un câștig de aproximativ 130.000 de euro în 2011) și s-a ales parlamentar PSD. „Acum 22 de ani am intrat în presă cu emoție și cu dorinţa de a spune ceva, nu doar de a fi o prezență ștearsă… Anul acesta am împlinit 40 de ani și am avut un imbold interior de a-mi schimba domeniul pe care, poate cu prea multă lejeritate, l-am criticat uneori“, și-a motivat fosta jurnalistă alegerea. Ce va face în politică? Păi, se va ocupa de protejarea familiei (proprii?), a mass-media și a IMM-urilor. Cazul Tudor Barbu, rebut din TVR căzut în haznaua acum defunctului OTV, trebuie legat de nașterea avortonului politic PP-DD, un partid ițit din manipulare, din cinismul „mogulașului“ Dan Diaconescu unit cu incultura mahalalelor, pe spinarea unui public transformat în electorat. Abia descins în parlament, Barbu s-a reorientat către partidul-apendice al trustului Intact, purtând spre mărețe culmi principiile, interesele poporului și deontologia. Cristina Țopescu, de la Prima TV, a luat exemplul ilustrului său tată pentru un loc în politică, după ce afacerile slabe și un proces soldat cu executare silită i-au arătat calea către prosperitate. Argumentele sale sună fals: „Ca om politic, nu voi face decât să continuu să susțin și să lupt pentru cauze în care cred cu toată tăria și în care m-am implicat până acum ca jurnalist“. Numeroase alte exemple mai noi și mai vechi confirmă că singurul business sigur și de succes în România este politica. Radu Mazăre, primarul-saltimbanc al Constanței, traseista politică Olguța Vasilescu, azi primăriță a Craiovei, George Scutaru, acum parlamentar, soții Săftoiu, ajunși pe cai mari prin politică, toți aceștia și încă mulți alții (cazurile de proprietari de presă intrați în politică nu le analizăm aici) au fluturat cândva legitimații de ziarist, afirmând valori pe care nu dădeau doi bani. Și-au negociat bine notorietatea, au cântat la mesele adecvate, au căpătat putere, au făcut avere. Britanicii, francezii, chiar italienii, îngrijorați de „berlusconizarea“ presei, își pun probleme și caută soluții pentru condiția jurnalismului din țara lor. La noi dezbaterea despre presă eșuează eliminată de ultimele suspine ale lui Becali sau de înmormântarea cu fast a „regelui“ romilor. Un jurnalism fără idealuri.
– opinie publicată în Revista 22 –
Adevarat graiti Doamna! Eu cred, ca dupa revolutie sau ce’o fi fost aia, puterea a fost in mna presei libere. Acum ca din fasa a fost si manipulata deja, asta este deja istorie, dar prin mass media s-a putut si s-a reusit atunci manipularea! Puzderia de ziare aparute dupa 89, ca inca tv -urile abaia se aratau, au avut influenta enorma. Pana s-au format, s-au delimitat curente politice, presa a torait, a totait spre norocul si hazardul tatucului care si-a indeplinit misiunea!!!
La fel ca ziaristii am fost si noi oameni multi din diverse sectoare , care puteam sau nu sa socializam cu mincina, cu falsul, cu giugiuleli pe langa viitori patroni, afaceristi. Care nu am prins aceasta indeletnicire suntem platitori de rate la case si masini…si asta-i toata averea .
Asa ca si ziaristii sunt ca si noi oameni, insa s-au aciuit , au cautat locurile calde unde aveau acces mai usor decat omul de rand, au manipulat, au mintit, au inselat, au schimbat viata noastra a multora in rau.
Eu asa vad, dupa atatia ani de ..schimbare. Acum ce am facut , unii, ne-am stresat si ne-am zdrobit sa convingem familia, vecinii, colegii, doar sa asculte mai multe pareri, sa aiba termen de comparatie. Personal am cateva, doar cateva realizari, dovada ca sunt aici si alaturi de Nasu de la inceputuri.
Asa ca va rog frumos, sa perseverati, sa nu ne lasati prada mogulilor.
Tot respectul meu.
Doamna Armanca strangeti in jurul dumneavoastra toate valorile din presa romaneasca (adevarat,putinii care au mai ramas),lupati-va pentru ca adevarul sa iasa la lumina si cei care stiu sa judece vor aprecia acest lucru si vor sustine proiectele de curatire a presei ! …va multumim din tot sufletul pentru felul cum ganditi!
Comentariile sunt închise.