Pe 3 ianuarie 2014, un terorist suspectat ca avea legatura cu gruparea Statul Islamic a sosit pe teritoriul european. Era o premiera. Intr-un raport de 55 de pagini obtinut de New York Times, serviciile secrete franceze descriu cum a reusit ISIL sa isi implanteze oamenii in Occident si cum continua sa isi imbunatateasca tehnicile.
In acea zi faimoasa de 3 ianuarie 2014, politia greaca a oprit la frontiera cu Turcia un taxi in care se afla Ibrahim Boudina, cetatean francez in varsta de 23 de ani. El se intorcea din Siria cu 1.500 de euro in buzunar si un document, scris in franceza, intitulat „Cum sa faci singur o bomba in numele lui Allah”, informeaza publicatia belgiana 7sur7, citata de ziare.com.
Barbatul nu era cautat de politie si, in absenta unui mandat international de arestare, grecii nu aveau niciun motiv sa il retina. Totusi, ei au avertizat Franta, care il monitoriza pe Boudina de mai mult timp. El facea parte dintr-o grupare de 22 de persoane din Cannes, c cunoscuta ca radicalizata.
Dupa cateva saptamani, mama lui Ibrahim Boudina a primit un apel provenind din Siria. Era informata ca fiul ei „a fost trimis in misiune”. La data de 11 februarie 2014, Ibrahim Boudina a fost, in sfarsit, arestat. La domiciliul sau au fost fost gasite 3 cutii de Red Bull pline cu 600 de grame de TATP, un explozibil utilizat ulterior de Statul Islamic inclusiv in atentatele de la Paris si Bruxelles.
Conform informatiilor din raport dezvaluite de New York Times, serviciile secrete franceze il considera pe Ibrahim Boudina primul terorist membru ISIL care s-a intors din Siria pentru a ataca in Europa.
Tot atunci, 21 de combatanti, printre care si Boudina, au fost trimisi pe teritoriu european pentru a comite atacuri. Toti erau francofoni, in special francezi si belgieni. Tinta lor: evreii. Aproape toti au fost arestati inainte de a trece la actiune. Nu si Mehdi Nemmouche, care a organizat atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, considerat ca fiind primul atentat al Statului Islamic in Occident.
Asupra lui a fost gasit un drapel al ISIL, insa purtatorul de cuvant al Parchetului a declarat atunci ca „probabil a actionat singur”, pentru ca nu existau informatii cu privire la posibile conexiuni cu gruparea terorista.
Insa pe parcursul anchetei un nume a inceput sa fie din ce in ce mai citat: cel al lui Abdelhamid Abaaoud.
Conform unui raport al politiei franceze, Abaaoud era considerat cel mai important recrutor printre teroristii ISIL. Era hotarat sa trimita in Europa oameni gata sa declanseze atacuri. In lunile ce au precedat atentatul de la Muzeul Evreiesc, Nemmouche a discutat 24 de minute la telefon cu Abaaoud, arata sursa citata.
Raportul mai dezvaluie ca, peste alte cateva luni, un anume Reda Hame, el insusi trimis in Europa in vara lui 2015, a reusit sa le scape serviciilor secrete gratie unor tehnici diverse, imbunatatite.
Barbatul, care avea cunostinte in domeniul informaticii, detinea mai multe programe care ii permiteau sa ascunda istoricul activitatii pe calculator si sa cripteze comunicatiile, cum ar fi Ccleaner si TrueCrypt.
In plus, el cumpara regulat cartele SIM pentru a ramane nesupravegheat si pentru a putea totusi sa il contacteze pe Abaaoud fara a fi reperat.
Tehnica a fost una elaborata: in timpul calatoriilor sale prin Europa (Turcia, Cehia, Amsterdam, Belgia si apoi Franta) Hame apela numarul turcesc al lui Abaaoud, care nu raspundea, insa urmarea traseul complicelui sau pe teritoriul european cu ajutorul prefixului de la care era sunat.
Reda Hame a fost arestat in august 2015, fiind tradat de un complice spaniol. In raportul citat se subliniaza faptul ca tehnica folosita de Hame reprezinta un progres evident fata de cazul Boudina, arestat cu un an si jumatate inainte.
Pe de alta parte, cand s-a descoperit TATP la domiciliul lui Boudina, acesta nu stia cum sa il utilizeze cu un detonator, in timp ce atentatele de la Paris si Bruxelles au demonstrat ca teroristii s-au perfectionat si in aceasta privinta.
O dovada in plus ca Statul Islamic se adapteaza, ceea ce ii permite sa se dezvolte in cele patru zari ale Europei, comenteaza autorul articolului publicat de 7sur7.