Şeful suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată într-un nou dosar penal. Este acuzat de 13 infracţiuni de abuz în serviciu, conflict de interese și constituire de grup infracţional organizat. Veterani de război, ruși lipoveni, cursanții școlilor de șoferi, copiii și părinții lor. Nicușor Constantinescu a cumpărat tot ce era de cumpărat. Evident, cu bani de pe tejghereaua publică.
Finanţarea ilegală a campaniei electorale
Una dintre acuzaţiile de abuz în serviciu se referă la finanţarea cu bani publici a campaniei sale electorale din iunie 2012, când a câştigat al treilea mandat de preşedinte al CJ Constanța. Potrivit rechizitoriului DNA, pe 14 mai 2012, Nicuşor Constantinescu ar fi virat ilegal 22.000 de lei Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război Filiala Constanţa pentru ca foştii combatanţi şi familiile lor să voteze listele PSD la alegerile locale din 10 iunie 2012.
Banii fuseseră solicitați de Asociaţie pentru organizarea Zilei Veteranilor. Potrivit solicitării depuse la CJ Constanţa pe 14 martie 2012, ANVR l-a asigurat pe Constantinescu că: „în acest an electoral vom fi alături de dumneavoastră, mai ales că dumneavoastră sunteţi şi membru de onoare al asociaţiei naţionale a veteranilor de război pe ţară…”.
Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Constanţa a trimis banii primiti de la Nicuşor Constantinescu către veteranii din 7 localităţi constănţene: oraşul Constanţa – 5.000 de lei, Medgidia – 2.500 lei, Mangalia – 3.000 lei, Cernavodă – 2.000 lei, Băneasa – 2.500 lei, Cobadin – 3.500 lei şi Hârşova – 3.500 de lei.
Bani publici pentru voturi de la ruşii lipoveni
Potrivit aceleiaşi surse, pe 22 mai 2012, Nicuşor Constantinescu a plătit 15.000 de lei Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Ghindăreşti, pentru ca membrii acesteia să voteze cu PSD. Banii i-au fost daţi în numerar lui Zaharia Platon, reprezentant al ruşilor lipoveni din Ghindăreşti. Banii s-au virat sub pretextul organizării Festivalului „Ghindăreşti între trecut şi prezent”, care a avut ca parteneri Partidul Social Democrat şi Consiliul Judeţean Constanţa, prin vicepreşedintele Cristian Darie.
Nicuşor Constantinescu a oferit fonduri publice şi pentru tinerii fără posibilităţi materiale care doreau să devină şoferi. Le-a cerut în schimb lipirea unor afişe şi să voteze cu PSD (vezi aici). În preajma alegerilor locale din iunie 2012, preşedintele CJ Constanţa nu s-a limitat doar la oferirea de cursuri gratuite pentru şcoala de soferi pentru cei care votau PSD, ci a organizat şi excursii la Mamaia, la Aquaparc, Delfinariu şi Acvariu pentru copiii din judeţ.
“Caracter profund electoral”. Plus bani publici ajunşi la apropiaţi
Procuroriii DNA notează în rechizitoriu că “excursiile organizate între 1 şi 10 iunie 2012 (data alegerilor locale – n.r.) au avut un caracter profund electoral. (…) Din declaraţiile mai multor martori audiaţi în cauză rezultă implicarea directă a unor membri ai Partidului Social Democrat ori a unor primari şi funcţionari publici din judeţ în organizarea şi desfăşurarea excursiilor în perioada imediat premergătoare alegerilor locale. Pe de altă parte, finanţarea excursiilor descrise mai sus a constituit o modalitate prin care fonduri publice importante au fost canalizate de la bugetul judeţului Constanţa către o societate administrată de o persoană apropiată de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel”.
Potrivit documentelor găsite de Curtea de Conturi şi de procurori, pe 19 iunie 2012, preşedintele CJ Constanţa a plătit către Fundaţa culturală “Fantasio” peste 350.000 de lei, sumă necesară „achitării biletelor de intrare şi mesei la Aqua Land pentru copiii care au beneficiat de programul Spectacole pentru copii – Constanţa estival.”
Preşedintele Comitetului director al Fundaţiei Fantasio era Cristian Zgabercea, chiar consilierul şefului CJ Constanţa, Nicusor Constantinescu. Zgabercea este acum producător general al TVR.
Au susţinut că au participat peste 17.000 de copii
Potrivit facturii emise de Aqualand Constanta, la acest program ar fi participat peste 17.000 de copii, însă nu a fost găsit niciun document din care să rezulte identitatea copiilor, modalitatea în care au fost transportaţi şi nici un document contabil care să probeze realitatea cheltuielilor cu masa.
Sorina Gina Hortolomei Moscu, administratorul Aqualand, este o apropiată a grupării Mazăre-Strutinski-Constantinescu. Ea a fost angajată la mai multe firme care au ca acţionari membri ai familiei lui Radu Mazăre, primarul Constanţei, arestat pentru corupţie, pe Nicuşor Constantinescu sau pe cel considerat ‘trezorierul’ grupării, Sorin Strutinski, arestat si el.
Procurorii au găsit documente potrivit cărora s-au decontat cheltuieli cu intrarea la Aqua Parc şi cu transportul copiilor inclusiv pe 6 iunie 2012, când parcul era închis. În plus, mulţi dintre directorii de şcoli au declarat la DNA că niciun elev din localitate nu a participat la excursie, cu toate că în deconturi apar. Astfel, directoarea scolii din comuna Castelu, Denis Neilufer Alibec, a declarat că în niciun caz în preajma alegerilor locale din 2012 elevii ei nu au fost în excursie la parcul acvatic. Fosta directoare a scolii din comuna Nisipari, Lucica Claudia Ghina, a precizat acelaşi lucru. Cu toate acestea – spun procurorii – Fundația Fantasio a decontat din banii publici costurile unei excursii la Aquamagic pentru 200 de elevi din Nisipari, care ar fi avut loc pe 5 iunie 2012 şi pentru 350 de elevi din Castelu, care ar fi avut loc pe 9 iunie 2012.
Directoarea liceului teoretic din Băneasa, judetul Constanţa, Ruxandra Ianul, le-a declarat procurorilor că, înaintea scrutinului local din iunie 2012, a venit o invitație din partea CJ Constanța, prin care li se comunica faptul că elevii puteau să viziteze gratuit parcul acvatic Aquamagic din Mamaia. Candidatul PSD la primăria Băneasa i-a cerut directoarei să participe la program, să se înscrie în partid și să îl susțină în campanie. Profesoara l-a refuzat, spunându-i că “opţiunea electorală este una personală”. Directoarea spune ca a fost ameninţată apoi cu schimbarea din funcţie.
Profesoara a mai povestit la DNA că, din pricina atitudinii sale, elevii nu au mai fost duşi la Aquaparc, iar părinţii au protestat şi i-au reproşat acest lucru.
Cu toate acestea – spun procurorii – Fundația “Fantasio” condusă de Cristian Zgabercea a decontat din fonduri publice costurile unei excursii la Aquamagic pentru 180 de elevi din Baneasa.
Ce spune Nicuşor Constantinescu
Într-un punct de vedere transmis presei, preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat în arest la domiciliu, a susţinut:
“Sunt noi abuzuri ale Poliţiei Politice DNA! Sunt minciuni fără probe! Sunt încadrări ilegale penale ale unor Hotărâri de Consiliu Judeţean Constanţa în vigoare! Sunt bazate pe un Raport al Curţii de Conturi Constanţa, abuziv, contestat de CJ Constanţa în contencios-administrativ la Tribunalul Constanţa, proces în curs de soluţionare! După finalizarea acestuia, peste câteva luni, ani, pot fi acuzaţii penale, daca vor fi păgubaşi; în acest moment nu sunt!”
Sursa: romaniacurata
Comentariile sunt închise.