elisabeta_poneaProcurorul Elisabeta PONEA, care a vrut post de șef de secție la DNA sau la Parchetul Înaltei Curți și pentru care s-a pus în mișcarea rețeaua DUICU de trafic de influență din cabinetul premierului Ponta, cu soțul – șef al Inspectoratului Județean de Poliție Mehedinți – arestat, a avut tupeul să ceară apărarea reputației, după ce au apărut stenogramele convorbirilor în presă.

Consiliul Superior al Magistraturii discută marți, începând cu ora 12.30, raportul Inspecției Judiciare de apărare a reputației doamnei procuror Ponea, în loc să discute un eventual raport de sancționare a acestui magistrat deoarece, pe de o parte apare in interceptări – se conversează duios cu protectorul ei , baronul PSD de Mehedinți, Adrian DUICU -, pe de alta, știa că pentru promovarea ei se trag sfori prin Guvernul României, inclusiv la Ministerul Justiției, unde doamna procuror a fost la interviu, propusă de partid, în condițiile în care un magistrat nu are voie să aibă conexiuni cu nici un partid politic.

Însă, Inspecția Judiciară nu a început nici o verificare a Elisabetei Ponea pentru a se stabili dacă a încălcat statutul de magistrat, ne-a comunicat biroul de presă al instituției. De ce? Răspunsul a fost laconic: „Nu am fost sesizați pentru declanșarea unor astfel de verificări, iar domna Ponea și-a retras cererea de apărare a reputației, așa că nu am declanșat nici o verificare”.

Cum acest raport al Inspecției, care consemnează doar faptul că procurorul Ponea și-a retras cererea de apărare a reputației, tot se supune discuției plenului CSM, instituție care GARANTEAZĂ independența Justiției,  este un bun  prilej  pentru ca membrii forului magistraților să ceară declanșarea verificărilor procurorului  Elisabetei Ponea.  CSM poate da samcțiuni numai în baza unui raport al Inspecției care constată că faptele celui verificat au afectat grav imaginea Justiției. Dacă în  Plenul CSM de astăzi NU se va face o astfel de sesizare, se poate interpreta complicitatea instituției și, implicit, încurajarea practicii de obținere de funcții de conducere în magistratură cu susținere politică. Am încercat să luăm legătura telefonică atât cu președintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, cât și cu vicepreședintele, procurorul Gheorghe Muscalu, dar nu am reușit. Probabi, astăzi au o agendă de lucru foarte încărcată.

În CSM opiniile sunt divergente. Unii membri contactați de noi susțin că ar trebui sesizată Inspecția, alții că nu ar trebui. Este adevărat că din CSM face parte și judecătorul Norel Popescu, cel care îl sfătuia pe baronul PSD DUICU în legătură cu dosarul său de incompatibilitate de pe rolul Curții de Apel Craiova și îi dădea asigurări că va câștiga procesul cu ANI, ceea ce s-a și întâmplat deaorece soțul procurorului Elisabeta Ponea, șeful IPJ Mehedinți, Ștefan Ponea ( arestat alături de baronul DUICU) și-a pus în funcțiune relațiile pe care le avea la această instanță, prin sora sa, șefa secției contencios, judecătoarea Adina Calotă Ponea.

Însă, în CSM sunt 19 membri, iar Norel Popescu ar trebui să fie în inferioritate. Va fi mai puternic Norel Popescu decât Statutul magistraților? Sau nu înțelegem noi, unii jurnaliști, că nu trebuie sancționat  un magistrat care ajunge să fie propus, prin pile politice la cel mai înalt nivel, pentru o importantă  funcție de conducere în sistemul judiciar?

 

Sursa: romanialibera.ro

1 COMENTARIU

  1. domnu’ minister. stop. aici saveta ponea. stop. doresc reperat onoarea perdută. stop. reperatorului recompensă. stop. multzumesc antecipat. stop. cu o clanță. stop

Comentariile sunt închise.