Parlamentarii se gândesc la viitorul lor în cazul în care nu vor mai prinde un mandat în Legislativul ţării, iar pentru acest lucru pregătesc o lege care le-ar permite ca, fără concurs, să devină automat înalţi funcţionari publici, ceea ce le-ar garanta o slujbă sigură la stat.
Aproape 40 de senatori, majoritatea membri PSD şi UNPR, au iniţiat un proiect de lege de modificare a Statutului funcţionarilor publici, astfel încât parlamentarii să devină automat funcţionari publici şi chiar înalţi funcţionari publici, fără concurs, după ce li se încheie mandatul. Singurele condiţii sunt ca parlamentarii să fi avut măcar un mandat complet şi să fie absolvenţi de studii superioare.
„În prezent, Legea este excesiv de restrictivă cu privire la intrarea în corpul funcţionarilor publici, stabilind ca unică condiţie de profesionalizare a funcţiei publice – concursul. Nu este actualizată la cerinţele de dezvoltare ale societăţii şi nu are în vedere eficienţa administraţiei publice şi calitatea managementului în administraţie şi experienţa profesională dobândită pentru a ocupa diverse funcţii de conducere”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege, al cărui principal iniţiator este Florinel Butnaru, fost parlamentar PP-DD, în prezent social-democrat.
Prin această iniţiativă este schimbat modul în care o persoană poate deveni funcţionar public, adică în urma unui concurs şi apoi prin numire în urma validării rezultatelor: „Funcţionarii publici sunt persoanele numite în condiţiile prezentei legi într-o funcţie publică, precum şi senatorii şi deputaţii care au exercitat un mandat complet de parlamentar “, precizează un alineat de lege al iniţiativei.
De asemenea, este propusă următoarea modificare: „Intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici se poate face prin concurs naţional sau de drept, pentru parlamentarii care au exercitat cel puţin un mandat de parlamentar întreg. Recrutarea pentru susţinerea concursului naţional se face de către o comisie independentă formată de şapte membri numiţi prin Decizie a primului ministru. Membrii comisiei au mandate fixe de 4 ani. Persoanele prevăzute pot fi numite în funcţii publice corespunzătoare categoriilor înalţilor funcţionari publici“, precizează un articol de lege. Prin acest articol apar două modificări. În primul rând, devin înalţi funcţionari publici deputaţii şi senatorii care au un mandat parlamentar încheiat. În al doilea rând, mandatul membrilor comisiei e redus de la zece ani la patru ani.
Citiți articolul integral pe adevarul.ro