UPDATE: Mircea Marian semnalează foarte bine în Evenimentul zilei tendința de a repeta erorile. Sîntem pe același drum. Președintele Iohannis își promovează ideile, oamenii și procedurile tot pe filozofia ”știu eu mai bine și cine nu e de acord cu mine în orice temă e obtuz sau chiar un avocat al corupților”. Ai sentimentul că nimic nu se dezbate, totul se impune. De cînd Dumnezeu a ajuns chestionarea temelor delicate o ofensă la binele națiunii?
Acesta este și motivul pentru care nici o autoritate n-are chef să dezlege întîrzierile, revenirile din Gala Bute. Și, mai ales, acuzele de ultimă oră. Cum ar veni, Udrea e vinovată, îi punem în cîrcă multe capete de acuzare, s-o lăsăm cum a căzut. Nu!

LECȚIILE UNUI DOSAR DNA. Ministerele spun că sînt blocate de frica arestărilor. Teama e omenească, dar oamenii din MDRT care au spus ”nu semnez” sau ”europenii nu ne vor da banii” sau ”e ilegal” nu au pățit nimic!

Mîine, Elena Udrea se va confrunta cu denunțătorii. Printre ei, fostul secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia și Ștefan Lungu, consilierul personal al ministrului.  Ei înșiși sînt urmăriți penal în Gala Bute, ceea ce înseamnă că nu e suficient să dai post-factum cu subsemnatul ca să scapi.

Există această teorie, că denunțătorii vor fi scoși basma curată. De fapt, procesul e imprevizibil și ultimul cuvînt îl au judecătorii. Orice înțelegere dintre procuror și inculpat trece prin voința Curții și nimeni n-ar vrea să-și joace libertatea la un meci de 1,x,2.

Ce poți face ca să nu ajungi aici?

Valul de arestări de la DNA a produs teamă în administrația publică. Mulți funcționari au rețineri de înțeles. Mai bine lași hîrtiile nesemnate decît să-ți riști pielea. Dar și mai bine e să îți faci treaba fără să-ți riști pielea.

Gala Bute e un bun studiu de caz. Vorba lui Dan Tăpălagă, dosarul a fost colectat cu multă atenție în ani de zile, dar n-a existat voință de a transforma faptele în acuzare. Tocmai de aceea e înjurat omul  de la Hotnews de către fostul președinte Traian Băsescu, pentru că ziaristul are dreptate. Și cu cît are mai multă dreptate, cu atît va fi blestemat mai tare. Insultele sînt direct proporționale cu faptele corelate într-o opinie. Dacă ar fi înșirat ficțiuni, n-ar fi deranjat pe nimeni.

Procurorii și ofițerii judiciari au avut timp să stea de vorbă cu zeci de funcționari din MDRT.

DNA susține că toată suma de 2 milioane de euro reprezintă prejudiciu și totuși mulți șefi de direcții sau funcționari fără funcții de răspundere au fost scoși în afara cercului de suspecți. Printre ei se regăsesc și cei care au semnat note de oportunitate sau alte documente ale achiziției publice.

Ceea ce indică faptul că, dacă tu te-ai opus în mod repetat, ți-ai argumentat opinia și totuși ai semnat în final, procurorii vor merge către cei pe care ei îi consideră adevărații responsabili, nu către carnea de tun din ministere.

Acesta ar fi și primul sfat.

1. Vorbiți! Nu după, ci înainte. Vorbiți pentru că, în ciuda temerii normale pe care o aveți, șefii nu au ce să vă facă în cazul în care ei pregătesc un abuz pe bani publici. În astfel de momente, n-au nevoie de scandal, vă vor lăsa în plata Domnului!

Există, în dosarul Gala Bute, povestea unei ședințe nocturne de la minister. Se făcuse două noaptea. Elena Udrea era în capul mesei. Gala Bute trebuia organizată și le era clar tuturor că nimic nu îi va sta în cale ministrului. Tocmai venise vorba despre cum vor fi banii decontați de la UE.

Aerul condiționat duduia. La un moment dat, Gabriela Bostănescu, care lucra în Direcția de Fonduri Europene, a exclamat: ”Niciodată nu vor deconta europenii acești bani!”. Și a început să plîngă.”Niciodată! Vă spun eu asta!”. S-a lăsat o liniște care a spus tot. Au lăsat-o în pace pe Bostănescu.

Mai tîrziu, banii au fost ceruți totuși la decontare. MDRT a fost mînă în mînă cu Autoritatea de Management, ”directorul Friptu era chemat direct la Elena Udrea în birou”, și Autoritatea a aprobat decontarea.

Dar, în urma investigației jurnalistice, s-a lansat controlul DLAF care a blocat automat decontarea. Ministrul s-a ales cu acuzații de încercare de decontare prin înscrisuri false a fondurilor europene.

Nici Gabriela Bostănescu și nici alții, care au lucrat practic la întocmirea documentelor false, nu sînt urmăriți penal. Prin mărturii încrucișate, DNA a stabilit că oamenii se opuseseră fățiș, se exprimaseră în ședințe și semnalaseră riscurile superiorilor ierarhici sau chiar ministrului. Mai departe acționează o prevedere a legii care te absolvă dacă, deși ți-ai exprimat dezacordul, poziția ta profesională nu te-a putut apăra și te-ai simțit silit să faci ceva în dezacord cu propria conștiință.

Avocații Elenei Udrea numesc asta o vînătoare exclusivă a fostului ministru. Alții îi spun discernămînt din partea procurorilor.

2. Amenințați cu demisia și, dacă nu funcționează, chiar demisionați!

Nu e ușor să te gîndești să renunți, dar așa au procedat mai mulți oameni din MDRT. Nu-ți vine să spui stop jobului la stat, chiar dacă salariul e modest. Ți-ai risca și cariera de funcționar, că tot partidul ar trebui să te recomande în alt minister. Dar, de cele mai multe ori, e suficient să ameninți, fără să pleci.

Bărbații și femeile din MDRT spun că Elena Udrea sau cei delegați de ea, Răzvan Murgeanu și Gheorghe Nastasia, îi presau să finanțeze gala de box profesionist. ”Atunci mulți oameni au amenințat că pleacă”. Ei povestesc că ”de fiecare dată ne rugam să fie ultima ședință, dar mai apărea una”. Aceasta era atmosfera din minister în primăvara lui 2011, cu cîteva luni înainte de gală.

Unii au căutat un cod de identificare a finanțării și, pentru că nu l-au găsit, au spus că nu semnează nimic și s-au retras pur și simplu în biroul lor, fiind săriți de la ședințele ulterioare.

Cei care n-au putut ocoli subiectul, pentru că aveau funcții mari și erau direct vizați, s-au cărat pur și simplu. Asta a făcut Paul Mărășoiu. Cînd, după mai multe proteste, el a văzut că și pe nota de oportunitate se insistă cu miciuna că ”FRB organizează gala de box”, directorul a tăiat și a scris de mînă că nu FRB, ci o firmă privată face gala. Și a demisionat. Nici n-a mai stat s-o întîlnească pe Elena Udrea. I-a trimis demisia pe mail.

Omul nu face pe eroul, recunoaște că a invocat motive medicale. Nu popularitatea l-a interesat, ci să nu ajungă inculpat într-un dosar. Și el, și ceilalți, care doar au amenințat cu demisia, și-au îndeplinit scopul.

3. Nu vă încredeți în promisiunea șefilor că ”totul va fi legal”!

A pățit-o primarul din Lupeni, Cornel Resmeriță. “Pentru a obţine fondurile din care urma să fie plătit Obreja Rudel, ministrul Udrea Elena Gabriela i-a cerut inculpatului Resmeriţă Cornel, primarul municipiului Lupeni, să atribuie un  contract în valoare de aproximativ 11 milioane RON pentru domeniul de ski de la Straja prin procedura negocierii fără publicarea unui anunţ de participare. Potrivit inculpatului, Udrea Elena Gabriela i-a garantat că legalitatea acestei proceduri va fi confirmată de funcţionarii ministerului şi că plata acestor lucrări va fi efectuată cu prioritate”, susțin procurorii.

Primarul a avut încredere în Udrea. Banii i-au venit, într-adevăr, uluitor de repede. În două zile. ”Restul investiției de la Straja nu e plătită integral nici acum, după trei ani, iar atunci ne-au dat banii în două zile”, se vaită Resmeriță. Dar, pentru că n-a făcut licitație și pentru că lucrarea încredințată lui Gărdean a fost doar un pretext pentru ca acesta să-i dea mai departe banii lui Rudel Obreja, primarul din Lupeni este urmărit penal.

Contraexemplul: Mihaela Dincă, secretarul general adjunct al MDRT, i-ar fi spus ministrului: ”Nu voi aviza niciodată așa ceva!”.

Primarul Lupeniului vine acum și spune că ”am simțit o mare presiune în convorbirea cu ministrul Elena Udrea” și că ”mi-am exprimat rezervele în discuția telefonică” față de atribuirea contractului de 11 milioane de lei fără licitație, dar se vede că era mai bine ca pur și simplu să nu facă asta. Pe semnătura ta, nimeni nu-ți poate asigura legalitatea îi transmit primarului Resmeriță zilele mototolite după gratii, arestul la domiciliu și acuzele penale.

4. Ocoliți-i pe cei care vorbesc în numele miniștrilor și faceți ce vă spune fișa postului!

Toată lumea din minister știa că ”au existat multe discuții informale între Elena Udrea și Rudel Obreja”. Obreja devenise buzduganul lui Udrea. De altfel, ca să-și vadă visul galei și al profitului cu ochii, Obreja nu ezita să o invoce pe Udrea în discuțiile cu funcționarii din minister. Se prezenta drept posesorul unui deal sacru cu ministrul.

Șeful FRB a pornit cu o cerere de 4 milioane de euro pentru Gală. Funcționarii au refuzat. S-a ajuns la 2,5, din care au plătit doar 2 milioane. Obreja s-a enervat, a zis cu Udrea, cu promisiunea, toată lirica obișnuită, dar unii au refuzat să cedeze.

Pînă la urmă, Udrea i-a dat lui Obreja toți banii promiși, 2,5 milioane de euro, dar nu direct prin minister, ci o parte prin primarul din Lupeni și prin firma lui Gărdean.

Obreja a studiat la Harvard materia culpabilizării celorlalți. E genial în a  te face responsabil pentru problemele lui.

Probabil că Udrea a avut senzația că, în numele promisiunii, îi datorează restul de bani și a făcut toată această nebunie pe filiera MDRT – Lupeni – Gărdean – Obreja.

Ca să pasezi 3 milioane de lei prin două autorități publice, două companii private și trei contracte comiți mai multe abateri de la traiectoria legală decît la un transport de făină 000 în Medellin. Și exact asta s-a întîmplat. Au rezultat acuze de luare de mită și de abuz în serviciu pentru Elena Udrea și o transpirație rece pentru cei care le-au evitat.

Să îmbini acest sport al ferelii și să servești interesul public ca funcționar, asta ne interesează pe toți și trece mult dincolo de Gala Bute.

sursa: tolo.ro

Comentariile sunt închise.