Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat subiectul legilor privind reținerea datelor cu caracter personal – așa-numite „Big Brother” – pe care le-au cerut Statele Unite in Romania.

„Ce să facă SRI-ul cu astfel de date în raport cu un simplu cetățean, să-l șantajeze, ce să facă cu el? Temerea mea mult mai mare este alta: funcționează un principiu în inginerie, de tip Murphy, care spune așa: dacă nu ești în stare să remediezi un defect, atunci încearcă să provoci unul mai mare. Vor fi chemați specialiștii de la firmă și ai scăpat cu fața curată. Mi-e teamă să nu fie vorba de asta. Pentru că într-o țară în care nici măcar la recuperarea cadavrelor nu ne arătăm foarte capabili, să pretinzi că ai nevoie de legile acestea ca să rezolvi problemele terorismului mi se pare ceva de felul ingineriei pe care v-am spus-o. Nu știu cât face cu mijloacele avute la dispoziție sistemul de securitate din România pentru a acționa împotriva terorismului, ca să aibă nevoie de această trecere prin năvod a întregii țări. Mai degrabă trebuie să-și dovedească capacitățile serviciile de securitate din România acționând punctual. Astfel de trecere prin sită a tuturor cetățenilor nu va rezolva eventualele deficiențe ale sistemului de securitate”, a declarat acesta, la Digi24.ro.

Cristian Tudor Popescu spune că subiectul „Legii Brother” este mai degrabă o dezbatere de presă și că românii „nu sunt atât de stresați”.

„Nu cred că oamenii sunt atât de stresați de faptul că o să le știe datele stocate în computer, ca să afle ce SRI-ul? Există un folclor urban al amintirii ascultărilor realizate de Securitate, acela era un lucru cu adevărat grav. Securiștii puneau acțiuni împotriva simplilor cetățeni, chemați, interogați. Acțiunea serviciului secret era îndreptată împotriva cetățenilor. Ori eu nu am văzut, în 20 de ani, acțiuni ale serviciilor îndreptate împotriva simplilor cetățeni. Această psihoză rămâne un folclor urban”, a precizat CTP.

sursa stiripesurse.ro