Dumnezeu a hărăzit aceste alegeri cruciale pentru Republica Moldova fix la două săptămâni de la revoluția pașnică a votului care a triumfat în România. Putem spune că avem de-a face duminică 30 noiembrie cu un fel de-al treilea scrutin extrem de important pentru soarta tuturor  românilor. Pentru ca victoria  din 16 noiembrie de la Bucuresti să fie întreagă,  frații noștri moldoveni trebuie să aleagă  fără echivoc viitorul european.

Dar situația de la Chișinău nu arată deloc bine. Nostalgia vechiului URSS, alimentată de „apostolii” lui Putin care propovăduiesc Uniunea Vamală, a contaminat puternic o parte bună din populație care trăiește la limita sărăciei. „Era mai bine pe vremea comuniștilor” îi auzi adesea spunând cu accent rusesc pe mulți moldoveni care ca și frații români de peste Prut n-au mai reușit să țină pasul cu timpurile.

Contextul geopolitic actual, cu o Rusie agresivă în fața fostelor republici sovietice satelit, a radicalizat lupta politică și cu cât  ne apropiem de ziua alegerilor spaima transformării Chișinăului într-un câmp de violențe crește. Lideri exotici și inconștienți cum ar fi Igor Dodon sau „Renato” Usatîi abia așteaptă să se lase „anexați” de Putin, în timp ce „eternul comunist” Voronin, lider în sondaje cu partidul său roșu, nu poate privi decât spre Răsărit.

De partea cealaltă, DREAPTA moldovenească ajunsă la putere și pe aripile revoluției din primăvara lui 2009 a dezamăgit pentru că nu a făcut pe cât a promis. Mai mult, dreapta de la Chișinău s-a împrăștiat în partide mici și orgolii mari, suferind de lipsa unei figuri harismatice care să atragă lumea la vot. Premierul Iurie Leancă s-a „mânjit” în fața unei părți a electoratului de dreapta prin sprijinul fățis acordat lui Victor Ponta în campania pentru prezidențiale, iar alți lideri s-au preocupat în mai mare măsură de afacerile personale, decât de țară.

SUA, Uniunea Europeană și, mai ales, România au făcut și vor face  toate eforturile ca să scoată Moldova din zona periculoasă, dar această politică regională se poate dezvolta numai și numai pe baza votului popular de duminică 30 noiembrie. De aceea, este important să înțelegem că mobilizarea la vot nu mai funcționează astăzi doar cu retorica naționalistă rasuflată. Basarabia va trebui  să treacă peste complexul că poartă o cruce seculară,  că  a fost răstignită mereu între Imperii, cu o soră mai mare România care a iubit-o, dar nu i-a dat cât ar fi vrut, vorba unui cântec.
Mulți dintre frații noștri de peste Prut s-au maturizat, sute de mii dintre ei trăiesc în România și alte sute de mii lucrează în Diaspora. Sunt cetățeni care au intrat în contact puternic cu valorile democratice și care vor, în primul rând ca prin votul lor, să scape țara de corupție și de oligarhi. La fel ca și în România, cei mai putin informați trebuie convinși să voteze cu gândul la viitor și nu păcăliți de baliverne bolșevice. Trebuie dat exemplu DNA din România, arătate toate imaginile cu politicieni și oligarhi cu cătușe la mâini, trebuie explicat că doar așa moldoveanul de rând va putea trăi și el un pic mai bine.

Cititi continuarea articolului aici: adevarul.ro