gard_1Construit in doar cateva saptamani cu ajutorul militarilor, a detinutilor si somerilor, noul gard de-a lungul frontierelor Balcanilor este dovada clara a eficientei nemiloase cu care premierul Viktor Orban a mobilizat Ungaria impotriva migrantilor.

In timp ce Europa a tergiversat gasirea unui raspuns colectiv, Ungaria a luat problema in propriile maini, blocand traseul migrantilor prin construirea unui gard lung de 175 de kilometri, acoperit cu sarma ghimpata si pazit de fortele de ordine, la frontiera sa cu Serbia, relateaza miercuri Reuters.

Costul gardului se ridica la 22 de miliarde de forinti (circa 80 de milioane de dolari), un exemplu rar de eficienta intr-o tara care a construit ultima sa linie de metrou cu zece ani intarziere fata de termenul stabilit de finalizare, tripland astfel costurile.

Guvernul a anuntat ca a insarcinat armata sa ridice gardul, pentru ca dorea sa poata actiona mai repede. Mobilizand rapid resursele statului, autoritatile au reusit totodata sa transforme gardul intr-un proiect national, extrem de popular in tara, desi denuntat de partenerii europeni ai Ungariei.

„Prin filtrarea corespunzatoare a mesajului transmis publicului prin intermediul televiziunii de stat, telespectatorii vad de acasa o gloata care arunca cu pietre si ataca politia”, a declarat Richard Szentpeteri Nagy, un analist de la Centre for Fair Political Analysis.

Logistica este de asemenea o demonstratie a viziunii lui Orban despre un stat puternic care isi arata forta, noteaza Reuters. Armata a facut initial apel la antreprenori privati, insa dupa ce Orban l-a demis pe ministrul Apararii pentru ritmul lent al lucrarilor, cea mai mare parte a realizarii proiectului le-a revenit militarilor.

Detinutii dintr-o inchisoare de la periferia orasului Dunaujvaros reprezinta circa o treime din forta de munca, 500 de oameni, de la compania DAK Acelszerkezeti Kft., care produce stalpii de otel ai gardului. Directorul Gabor Tarany a afirmat ca societatea pe care o conduce nu are legatura cu politica si ca un ordin este un ordin. „Otelul nu simte emotie; construim lucruri; nu intrebam si nici nu ne pasa la ce folosesc”, a mai spus el.

Statul a mobilizat de asemenea printr-un program de lucrari publice persoane fara locuri de munca care primesc ajutoare de somaj. „Ei au obligatia sa munceasca altfel isi pot pierde ajutoarele de somaj”, a declarat Marta Varga, o purtatoare de cuvant a administratiei din Csongrad. Ei au fost platiti cu un salariu lunar de circa 220 de dolari, cam jumatate din salariul minim in Ungaria, pentru munca depusa la constructia gardului. Oficialul a afirmat ca nimeni nu a refuzat.

Proiectul a devenit o realizare definitorie pentru Orban, un fost activist in timpul studentiei care a aparut imediat dupa prabusirea comunismului la carma principalul partid politic de centru-dreapta din Ungaria, Fidesz. Realizand imediat ca migratia va fi o problema majora, el a incitat opinia publica in acest an cu o serie de campanii, amplificate de mass-media aliata, inclusiv de un nou canal de stiri public.

Tactica a dat roade. Un sondaj de opinie publicat luni a aratat ca partidul Fidesz al lui Orban se afla cu 10 procente in fata principalei formatiuni de opozitie. Un alt sondaj arata ca 82% din populatie sustine reguli mai stricte in materie de imigratie.

Adversarii lui Orban din strainatate afirma ca Ungaria ar trebui sa dea dovada de mai multa compasiune, avand in vedere nu in ultimul rand propria sa istorie, revolta din 1956 impotriva Uniunii Sovietice, atunci cand armele si tancurile rusesti au determinat circa 200.000 de unguri sa fuga din tara.

Dar cu toate ca populatia sustine constructia gardului, economistii afirma ca pozitia lui Orban privind migratia ar putea deteriora reputatia Ungariei in Europa, importanta pentru viitorul sau economic in cadrul UE.

„Au trecut doar 25 de ani de cand guvernul ungar a incetat sa isi mai ingradeasca propriul popor, si o parte importanta din prosperitatea ungara a fost atunci generata de solidaritatea Europei de Vest fata de unguri. Incep sa ma intreb daca Ungaria chiar mai face parte din Europa”, a comentat economistul UniCredit, Erik F. Nielsen.

sursa: ziare.com

3 COMENTARII

  1. Bravo lor. In ceea ce priveste parerea domnului Eric Nielsen pentru mine e clar ca habar n-are cum sta treaba in estul Europei. Niste habarnisti ca si el care nu ies din birourile de la Bruxelles ne spun noua acum cum sa mancam un rahat facut de ei. Ungurii spre deosebire de noi nu se cearta atata intre ei si isi protejeaza teritoriul si fiinta nationala. Mai vedem cum vor evolua lucrurile peste o jumatate de an

  2. Asa cum poporul roman isi face griji cand vine vorba de migranti ,asa si poporul ungar isi face griji.Diferenta este ca Orban este sensibil la dorintele poporului nu ca Ponta care vrea sa se faca imam si ne vinde pamantul pe tacute.Nu o data extremistii unguri ne-au facut sa ne suparam pe Ungaria ,dar pentru prima data pot spune ca Ungaria a gasit o solutie destul de eficienta pentru a stopa migratia,indiferent de opiniile celorlalte state.

  3. Cautam colaboratori seriosi! Oferta speciala pentru cei care vor sa faca bani in timpul liber sau full-time.Vei lucra intr-o echipa cu experienta iar rezultatele sunt deja dovedite.Te vei convinge imediat ca ai facut cea mai buna alegere. Pentru mai multe detalii trimite-ti un email cu titlul ”INFO” la adresa de mail: [email protected]

Comentariile sunt închise.