Comisiile juridice ale celor doua Camere ale Parlamentului l-au validat, marti, la propunerea PSD  pe Crisu Anastasiu pentru functia de Avocat al Poporului, informeaza Mediafax.

El a obtinut 20 de voturi din partea parlamentarilor juristi la finalul audierii.

De asemenea, fostul senator Peter Eckstein Kovacs, propus de UDMR, pentru pozitia de Avocat al Poporului a obtinut 5 voturi favorabile, in timp ce Gheorghe Iancu, sustinut de PDL, dupa ce a mai ocupat aceasta functie, a obtinut doar trei voturi favorabile.

Plenul celor doua Camere ale Parlamentului va decide marti numirea noului Avocat al Poporului, subiect aflat pe ordinea de zi a sedintei.

USL l-a propus in funcția de Avocat al Poporului pe Crișu Anastasiu, profesor universitar de drept penal, dar, in același timp, fost procuror la Curtea de Conturi, postura din care i-a deschis lui Traian Basescu un dosar penal. Dupa ce a ignorat somațiile CE timp de jumatate de an, lasand funcția vacanta, Puterea vrea sa rezolve problema Avocatului Poporului maine, in ședința comuna a Parlamentului. PDL se declara neplacut surprins de aceasta graba si spune ca va decide pe cine sustine pentru aceasta functie.

Dupa criza politica din vara trecuta, provocata de tentativa USL de a-l demite pe Traian Basescu, Comisia Europeana a cerut USL-ului sa numeasca un Avocat al Poporului impartial si agreat de toate partidele politice.

Funcția de Avocat al Poporului este una importanta fiindca doar acesta poate ataca la CCR ordonanțele de urgența ale guvernului inainte ca acestea sa fie votate in Parlament. Cum ordoonanțele produc efecte imediate, poziția este una importanta, care poate da durerid e cap Executivului sau dimpotriva, in funcție de cine o ocupa.

Anastasiu este profesor universitar de drept penal dar este, in același timp, și fostul procuror de la Curtea de Conturi care i-a imputat lui Traian Basescu, in 2002, pe cand acesta era primar al Capitalei, un prejudiciu asupra bugetului municipalitatii. Conform realitatea.net, Crisu Anastasiu a sesizat Colegiul Jurisdictional al Municipiului Bucuresti pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, primarul general nu a avut aprobarea CGMB pentru o serie de plati facute unei firme aferente lucrarilor la Pasajul Basarab pentru care nu avea avizul municipalitatii. Curtea de Conturi i-a imputat lui Traian Basescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi, insa in final Basescu a fost exonerat de acuzatii.

1 COMENTARIU

  1. Ciudat. Acest domn nu este un specialist in Constitutie. Daca e pe linia partidului insa … merge .

Comentariile sunt închise.