basescu-suspendatMulti s-au intrebat de ce i-a luat Presedintelui atat de multa vreme pana sa ia atitudine, in conditiile in care comisia de revizuire a Constitutiei ne uimeste in fiecare zi, somerii si protestele din cauza saraciei apar pe banda rulanta si nici nu se intrevede o redresare a economiei.

Sunt cateva chestiuni care merita punctate si care sunt legate de efectele pactului de coabitare. Dupa ce a aruncat bomba cu un al doilea referendum prin care sa se decida restrangerea Parlamentului la o singura Camera si la 300 de alesi, Traian Basescu a tinut sa precizeze foarte clar ca are un pact de coabitare cu Guvernul – respectiv cu Ponta, si nu cu Parlamentul.

Coabitarea are costurile ei de fiecare parte. Pentru Ponta, deschiderea usilor europene conteaza mai mult – in perspectiva unei viitoare candidaturi prezidentiale, decat continuarea unei aliante cu PNL-ul lui Antonescu si partidul televizor al Varanului. Pe de alta parte, liderii europeni sunt in continuare cu ochii pe noi, iar monitorizarea se face in primul rand prin emisarii acestora de la Bucuresti.

De curand Ponta a primit si doua daruri prezidentiale. O participare la Consiliul European – delegat fiind de Traian Basescu si o intalnire cu Angela Merkel, cel mai important lider din UE. Presedintele neaga ca l-a ajutat pe Ponta sa fie primit de Cancelar, insa Premierul nici n-ar fi coborat din avion la Berlin daca usa nu era macar intredeschisa. “Daca ma intrebati de culise, pot sa va spun foarte onest si foarte direct: nu, Presedintele Basescu nici nu a pus o vorba buna pentru aceasta intalnire, dar nici nu a intervenit in vreun fel sa o impiedice. (…) Semnele de respect si prietenie nu au fost la adresa mea personal, ci au fost la adresa Romaniei”, sunt vorbele lui Victor Ponta.

Cele doua daruri au fost pentru buna purtare. Faptul ca DNA a declansat o ancheta impotriva omului cheie din trustul de presa al Varanului – unul dintre aliatii politici de nadejde, iar Premierul s-a delimitat vizibil de Ministerul Propagandei, demonstreaza ca Ponta a inteles ca trebuie sa lase in pace Justitia sa-si faca treaba. Iar pohta lui Varanului de a pune mana pe toata Puterea – asta insemnand Justitia, devine din ce in ce mai indepartata.

Gesturile lui Ponta de bunacredinta arata ca isi doreste sa fie vazut intr-o alta perpectiva, ca un politician matur care poate avea o lunga si fericita cariera europeana. Nu mai departe de aceasta saptamana, Premierul si-a admonestat colegii parlamentari pentru votul dat in privinta caselor din domeniul de protocol: “Sa dea din banii lor, nu din banii Guvernului”. Parlamentul il nemultumeste si pentru cheltuielile exorbitante platite din bugetul statului, intr-o perioada deloc roz pentru economie. In sfarsit realizeaza cat de greu e sa imparti banii putini din pusculita si ca trebuie stransa cureaua.

De aceea anuntul Presedintelui despre un posibil al doilea referendum, daca Parlamentul va ignora in continuare rezultatele celui din 2009, nu poate decat sa-i vina ca o manusa lui Ponta, mai ales daca PSD vrea sa mai castige inca odata parlamentarele – pentru ca paradisul USL este pe cale sa se destrame.

Ponta stia si cum se joaca Crin cu focul si cu Constitutia si l-a informat si pe Basescu. Nu intamplator, declaratia Presedintelui a avut loc in a doua zi a vizitei lui Ponta la Berlin, unde Merkel i-a transmis un mesaj foarte clar in legatura cu reforma constitutionala: „Ce mi-a spus doamna Merkel, dar si presedintele Frantei, François Hollande, a fost de fiecare data ca, daca poti evita o criza politica si sa te concentrezi pe reformele structurale, pe economic, pe social, fa-o. Nu ezita niciodata. Si asta incerc sa fac”.

Replica lui Ponta a fost moale, la intoarcerea in tara, dupa consultarile cu Crin pe tema unui nou referendum: “Un nou scandal. Trebuie sa mai si muncim, ca scandaluri am tot avut in ultimii ani. Ce vrea domnul presedinte… e cetatean, are dreptul, foarte bine”.

Presedintele a nu a ratat ocazia sa sublinieze imediat ce inseamna un politician responsabil: “Sper ca dezbaterea publica sa nu continue in acesti termeni, pentru ca discutia despre democratie, despre un referendum validat de CCR nu este scandal. Este obligatia politicienilor responsabili sa puna in aplicare rezultatele referendumului. (…) Romanii trebuie sa stie ce li se pregateste din punct de vedere constitutional si trebuie sa stie daca votul lor validat de Curtea Constitutionala are valoare sau nu are. Eu cred ca trebuie sa aiba”.

Relatia Ponta – Crin devine din ce in ce mai obositoare, iar o buna intelegere cu Presedintele nu-i poate aduce Premierului decat beneficii. Chiar daca ele reprezinta pretul coabitarii.

9 COMENTARII

  1. Domnul Ponta, viitorul presedinte, daca dreapta autentica nu gaseste un reprezentant comun si energic, incearca sa scape de imaginea unui politician controversat si eurosceptic. Il ajuta mult spontaneitatea de a indruga minciuni, sau cel putin mici neadevaruri si omisiuni. In contrast cu Boc, acesta si-a dat seama ca este foarte importanta comunicarea, fiind prezent zi si noapte, de cate ori are o camera de filmat prin preajma, sa explice, sa indice, sa se vaite, sa spuna ceva placut auzului cetateanului. Pana si pe Turcescu l-a dus de nas! Ce-a mai ramas din celebra intrebare: „Ponta, mai guvernam si noi ceva?”

  2. Ambitia lui Ponta de a tine patru oua intr-o mana i-l va termina. Pentru inceput trebuie sa scape de oul de varan. Este clocit si pute mizerabil. Apoi mai discutam.

  3. Presedintele tuturor romanilor, de pretutindeni, a devenit un personaj al schitelor maestrului Caragiale. Se traieste bine, asta e clar, iar coabitarea face bine coabitantilor: „Gesturile lui Ponta de bunacredinta arata ca isi doreste sa fie vazut intr-o alta perpectiva, ca un politician matur care poate avea o lunga si fericita cariera europeana. Nu mai departe de aceasta saptamana, Premierul si-a admonestat colegii parlamentari pentru votul dat in privinta caselor din domeniul de protocol: “Sa dea din banii lor, nu din banii Guvernului”
    Come on!

  4. Lucida si pertinenta analiza..Autoarea ramane consecventa intr-o logica foarte bine sustinuta de argumente..
    Imi face placere sa o urmaresc..

  5. Au scapat din analiza, inundatiile din Germania, faptul ca noi traditional am avut o facultate de constructii buna, avem si am avut oameni inalt calificati pentru baraje, inundatii(, etc.) de cand cu inundatiile din anii ’70. A scapat faptul ca Berlinul are o datorie istorica financiara pentru Romania pe care urma sa o plateasca in vara, s-a uitat „datoria” statului roman catre intreprinzatorii nemti, restul istoriei nu o mai precizez aici ca se inflameaza tot internetul.
    A scapat din analiza faptul ca domnul „salut bun” Bernanke a anuntat in discursul de la Princeton ca cei ce vor introduce meritocratia sau un sistem similar vor primi iadul(vezi urarea de la finalul discursului care a fost tradusa incorect aici pe site). Asadar Cristina, de data aceasta daca te prinde d-nul Cristoiu te va certa ca nu ai privit problema omnidirectional si ai sarit etapa biblioteca. Te astept data viitoare cu scrisul tau frumos si ideile inventive.
    Ceea ce mie nu mi-a scapat si vad ca nimeni nu a observat este acea privire aruncata de d-nul Ponta pentru o zecime de secunda in care a schimbat rolul de scolarel certat in jmecherul de mahala care a reusit tot ce si-a propus. D-nul Ponta oricat si-ar dori nu este in stare sa tina o „fata de poker” asa cum reuseste Basescu, deci si ca politician e de mana a doua. Si oricat si-ar dori, nu e in carti pentru presedentie sau priministru a 3-a oara

  6. doamna Monica Macovei despre constitutia antenescu/Grivco :
    Comisia de revizuire ar fi urmarit:

    anularea principiului separatiei puterilor in stat;
    eliminarea suveranitatii poporului clar definita in prezent la articolul 2 alin 1 („Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”) prin stabilirea pragului de 30% pentru referendum si ignorarea referendumului in care romanii a spus ca vor maximum 300 de parlamentari si o singura camera;
    acordarea in fapt a imunitatii totale pentru ministri, care nu mai pot fi urmariti penal decat daca majoritatea care sustine Guvernul in Parlament este de acord prin vot (aceeasi majoritate care i-a votat ministri);
    obstructionarea justitiei si presiuni asupra procurorilor sau altor persoane din sistemul judiciar, care pot fi chemate la ordine in Parlament;
    blocarea oricarei intiative de a organiza un referendum pe chestiuni de interes general, prin introducerea prevederii ca trebuie acordul majoritatii Parlamentului pentru organizarea referendumului;

    puteri sporite pentru Parlament, care preia puterea in functionarea statului si se situeaza deasupra celorlalte puteri;
    imposibilitatea dizolvarii Parlamentului , prin conditionarea dizolvarii de decizia a 2/3 din Parlament.

    „Atrag din nou atentia ca orice prevedere introdusa in Constitutie care nu respecta rezultatul referendumului valid din 2009, adica nu respecta suveranitatea poporului exprimata prin referendum, asa cum prevede articolul 2 din Constitutie, este neconstitutionala. Vointa poporului este ca Parlamentul sa aiba o singura camera si maximum 300 de parlamentari. Singura solutie este suspendarea lucrarilor Comisiei de revizuire: USL sa propuna ca presedinte al acestui for un specialist in drept constitutional, sa se stabileasca o consultare permanenta cu experti constitutionalisti din alte state UE si cu Comisia de la Venetia si sa se reia consultarea cu societatea civila, care a fost facuta de forma,”.

  7. 🙂 Ca de obicei, imi place tare mult cum scrii, Cristina.

    Eu cred ca Tiranul l-a trimis la Berlin pe Copy-Paste si pentru ca acesta sa-si ia portia de priviri acre si dojeni de la Frau Merkel. Si, cand cancelarul german iti spune sa respecti statul de drept, nu mai dai din gura ca natafletul.

Comentariile sunt închise.