Preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat, miercuri, la 13.00, ora României, numele celor 28 de comisari şi portofoliile repartizate. Potrivit anunţului oficial al executivului european, Corina Creţu a fost desemnată în postul de comisar pentru Politică Regională. Pentru Creţu şi restul comisarilor desemnaţi urmează acum o audiere dificilă în comisiile de specialitate din Parlamentul European şi votul din plen.
Jean-Claude Juncker a anunţat, vineri, lista membrilor viitorului Executiv european, după ce a purtat discuţii cu candidaţii propuşi de statele membre UE. Corina Creţu a fost desemnată în postul de comisar european pentru Politică Regională, un portofoliu cheie, care va avea alocată o sumă de 350 de miliarde de euro.
Francezul Pierre Moscovici a fost numit comisar european pentru Afaceri Economice, Taxare şi Uniunea Vamală, britanicul Jonathan Hill a primit portofoliul Serviciilor Financiare, Stabilităţii Financiare şi Pieţelor de Capital, iar germanul Gunther Oettinger se va ocupa de Economia digitală şi Societate.
Olandezul Frans Timmermans a fost desemnat prim-vicepreşedinte responsabil cu Reglementarea, Relaţiile Interinstituţionale, Statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.
Candidata desemnată de Bulgaria, Kristalina Gheorghieva, va fi vicepreşedinte pentru Buget şi Resurse Umane.
Comisarul desemnat de Spania, Miguel Arias Cañete, va fi responsabil cu Acţiunea Climatică şi Energia, suedeza Cecilia Malmström va fi responsabilă de Comerţ, iar daneza Margrethe Vestager se va ocupa de Concurenţă.
Italianca Federica Mogherini va fi vicepreşedinte şi Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.
Iată componenţa Comisiei Europene:
PREŞEDINTELE COMISIEI
Jean-Claude JUNCKER, Luxemburg
VICEPREŞEDINŢII COMISIEI
Prim-vicepreşedinte: Frans TIMMERMANS, Olanda
Politică externă – Federica MOGHERINI, Italia
Buget şi Resurse Umane – Kristalina GEORGIEVA, Bulgaria
Piaţa digitală – Andrus ANSIP, Estonia
Uniunea Energetică – Alenka BRATUSEK, Slovenia
Euro şi Dialog Social – Valdis DOMBROVOSKIS, Letonia
Ocuparea forţei de muncă şi investiţii – Jyrki KATAINEN, Finlanda
COMISARI EUROPENI
Politici Regionale – Corina CREŢU, România
Justiţie – Vera JOUROVA, Cehia
Stabilitate financiară – Jonathan HILL, Marea Britanie
Afaceri economice şi monetare – Pierre MOSCOVICI, Franţa
Comerţ – Cecilia MALMSTROM, Suedia
Agricultură – Phil HOGAN, Irlanda
Competiţie – Margrethe VESTAGER, Danemarca
Piaţa internă – Elżbieta BIENKOWSKA, Polonia
Politica de vecinătate şi Extindere – Johannes HAHN, Austria
Un portofoliu complex pentru Corina Creţu
Corina Creţu a fost desemnată comisar european pentru Politici Regionale. Anunţul a fost făcut miercuri de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cea mai importantă politică a UE în termeni de fonduri alocate (351 de miliarde de euro până în 2020), Politica Regională este şi cea mai complexă. Ea se află şi într-o permanentă transformare. A deţine portofoliul acestui dosar în cadrul Comisiei Europene presupune a gestiona un pachet enorm de bani, dar nu înseamnă că îţi poţi face singur favoruri, scrie RFI România.
Liderii UE au decis în 2013 alocarea unui buget important pentru şapte ani acestei politici, care suferă însă de o implementare inadecvată, în unele cazuri.
Se aşteaptă deci acum acţiuni mai concrete pe teren, pentru ca toate regiunile UE să ajungă la un nivel economic acceptabil. Diferenţe mari sunt constatate încă între estul şi vestul european, între nord şi sud şi uneori între diferitele regiuni ale aceleiaşi ţări.
Scopul creării acestui dosar la Bruxelles în forma sa actuală, după anii ’90 a fost acela de a aduce la acelaşi nivel de dezvoltare toate regiunile UE. De aceea, ea este considerată „politica de investiţii”.
Abordarea dezvoltării regiunilor a fost progresiv modificată în UE, în funcţie de ţările care aderau la club. Ea a fost adaptată aderării Spaniei, a Portugaliei şi a Greciei (în anii ’70 şi ’80) şi apoi complet modificată după marea extindere din 2004.
În acel moment, a trebuit găsit un echilibru între ajutorul deja acordat regiunilor spaniole, de exemplu şi ajutorul mai mult decât necesar ţărilor din est. În plus, în mod artificial, zone din Spania, Grecia, Portugalia, Germania şi Italia au devenit brusc „bogate” în comparaţie cu noile venite.
Nouă femei în Comisia Europeană
Pe lista echipei lui Juncker se află nouă femei, la fel ca în actuala Comisie, număr cerut de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care a precizat, recent, că nu va aproba o Comisie în care femeile nu sunt reprezentante corespunzător.
Din cei 28 de comisari, 15 aparţin dreptei şi centrului-dreapta, opt sunt din partea socialiştilor şi cinci sunt din partea liberalilor.
Premierul Victor Ponta a trimis, la sfârşitul lunii iulie, două propuneri de comisar: actualul deţinător al portofoliului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, prima opţiune, şi europarlamentarul PSD Corina Creţu. Şeful Guvernul a anunţat însă public doar numele lui Dacian Cioloş, la data trimiterii nominalizărilor.
La 30 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, „spre surprinderea” sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcţia de comisar european, fapt despre care ştie de la Bruxelles.
Preşedintele a precizat că îi rămâne să insiste pentru un „portofoliu reprezentativ” pentru România în Comisia Europeană. Băsescu a declarat, la 8 septembrie, că România va avea în CE un portofoliu „cu care n-o să ne fie ruşine” şi a arătat că lista vehiculată, în care pentru Corina Creţu apărea un portofoliu „neconvingător”, a fost „o glumă lansată de la Bruxelles”, de care premierul Ponta s-ar fi „speriat”.
„Eu ştiu că l-a descumpănit acea listă care a apărut cu numele Corina Creţu pe un portofoliu neconvingător. Ca să nu se sperie Victor Viorel, vreau să-i spun că a fost o glumă lansată de la Bruxelles. Oamenii de la Bruxelles au simţul umorului şi atunci au lansat acest lucru chiar la două zile după ce Victor Viorel povestea ce negocieri complicate a avut el pentru obţinerea unui portofoliu. Vă rog, sunteţi ziarişti, întrebaţi-l cu cine a negociat”, a spus preşedintele, într-o declaraţie de presă.
Ponta mai are o meteahna. Pseudostirist. Desi este neinformat totusi a comentat public stirea cu numirea sus numitei la ajutoare umanitare ca un adevarat fazan. Asa se intampla cu cei care emit „judecati de valoare” dupa cele auzite pe la colturi.
Atat ne mai trebui sa avem un Presedinte FAZAN, care sa tot falfaie din pene pe ecrane.
Comentariile sunt închise.