România a implementat în totalitate doar trei din cele 20 de recomandări ce îi fuseseră făcute de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) în raportul întocmit în 2010 de acest organism al Consiliului Europei, după cea de-a treia rundă de evaluare cu privire două teme: incriminarea faptelor de corupţie şi transparenţa finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale. Totodată, 13 din cele 17 recomandări rămase au fost parţial implementate, iar alte patru nu au fost implementate. Acestea sunt concluziile raportului de conformitate privind România, dat publicităţii de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), document care a fost adoptat, la Strasbourg, la 7 decembrie 2012, şi a devenit public în 11 februarie 2013.
În ceea ce priveşte incriminarea corupţiei în dreptul penal, România a trecut printr-un proces de reformă legislativă foarte cuprinzător şi lăudabil, notează raportul. Împreună cu propunerile recent introduse de modificare a Legii de punere în aplicare a noului Cod Penal, se aşteaptă ca dispoziţiile din noul Cod penal (adoptat de Parlament în 2009 şi în curs de intrare în vigoare împreună cu Legea de punere în aplicare la 1 februarie 2014) să răspundă cerinţelor celor mai multe recomandări.
Acestea fiind spuse, GRECO regretă faptul că autorităţile nu şi-au schimbat atitudinea adversă cu privire la extinderea aplicabilităţii prevederilor vizând luarea de mită şi traficul de influenţă la actele/omisiunile care nu sunt în competenţa funcţionarului, şi faţă de revizuirea şi modificarea dispoziţiilor privitoare la regretul efectiv. GRECO nu poate decât să impulsioneze autorităţile să finalizeze procesul de reformă şi să pună în aplicare în cele din urmă Noul Cod Penal, se spune în document.
În ceea ce priveşte transparenţa finanţării partidelor politice, GRECO constată cu satisfacţie procesul angajat de modificare a legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, precum şi sprijinul exprimat de Parlament pentru acest proces. Dacă ar fi adoptate, modificările ar umple o serie de lacune identificate în Raportul de Evaluare. În special, opinia publică va avea acces la declaraţiile financiare anuale ale partidelor politice.
După cum se menţionează în raport, GRECO este deosebit de încântat să constate că toate recomandările sunt luate în considerare şi că Autoritatea Electorală Permanentă pare să îşi consolideze progresiv poziţia şi autoritatea. GRECO încurajează, prin urmare, România să continue eforturile în vederea finalizării procesului de reformă şi a implementării extinse a tuturor recomandărilor ce i-au fost adresate.
Având în vedere cele de mai sus, GRECO observă faptul că România a fost în măsură să demonstreze că reformele substanţiale, cu potenţial de realizare a conformităţii cu recomandările nerezolvate în următoarele 18 luni, sunt în curs de desfăşurare. Trebuie adăugat că noul Cod Penal va intra în vigoare la 1 februarie 2014, iar acesta este un factor important pentru implementarea recomandărilor în materie de incriminare a corupţiei.
GRECO concluzionează că nivelul actual scăzut al conformităţii cu recomandările nu este global nesatisfăcător şi îl invită pe şeful delegaţiei României să prezinte informaţii suplimentare cu privire la implementarea recomandărilor privind incriminările şi transparenţa finanţării partidelor, până cel târziu la 30 iunie 2014.
George Roncea participă alături de cunoscutul eminescolog Prof. univ. Nae Georgescu la o dezbatere televizată cu totul aparte despre Eminescu și actualitatea sa, ce va putea fi urmarită la televiziunea NAȘUL TV în cadrul emisiunii, Adevăruri tulburătoare, realizată de Daniel Roxin. Emisiunea va fi difuzată vineri seara de la ora 22:00 cu reluare sâmbătă de la ora 20:00, duminica de la ora 11:00 și luni de la ora 09:00.
Emisiunea poate fi vizionata si online la adresa live.nasul.tv
http://www.roncea.net
La ce perioada se refera acest raport ? Imi amintesc vehementa opozitiei uslamiste cand fosta majoritate ori Presedintele incercau sa faca pasi in directia modernizarii statului de drept.
Plaga USL roade fara obosire prezentul si viitorul tarii noastre.
Comentariile sunt închise.