Aproape o treime din şefii agenţiilor ANAF vor fi concediaţi, ca urmare a procesului de reorganizare a acestei instituţii, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
În prezent, la nivel naţional, aproximativ 49% din personalul ANAF se află în birourile judeţene, iar 43% în birourile operaţionale. Reoganizarea instituției prevede reducerea numărului de funcții de conducere cu aproximativ o treime, pentru a elimina distribuţia ineficientă a personalului între diferitele activităţi ale administraţiei fiscale, precum şi între diferite unităţi de la nivel teritorial.
„În ceea ce priveşte politica de resurse umane, aşa cum au constatat şi experţii internaţionali, numărul total al personalului ANAF raportat la numărul de contribuabili administraţi se încadrează în media administraţiilor fiscale din alte state europene. Totuşi, s-a constatat necesitatea redistribuirii personalului atât între structurile judeţene (care au un număr prea mare sau prea mic de personal în funcţie de numărul de contribuabili administraţi) cât şi între funcţiile administraţiei (migrarea personalului dinspre procesele masive cu valoare adăugată redusă către funcţiile mai complexe precum inspecţia fiscală, asistenţa contribuabililor şi tehnologia informaţiei unde a fost identificat un deficit real de personal)”, se arată în documentul citat.
ANAF se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor, şi prin preluarea activitatii Garzii Financiare, instituţie publică care se desfiinţează. De asemenea, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de prevenire şi de combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală. În cadrul acestei structuri va funcționa, pe lângă structurile de prevenire şi control, și Direcţia de Combatere a Fraudelor, care va acorda suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracţiuni economico-financiare.
Scopul reorganizării îl reprezintă combaterea şi prevenirea evaziunii fiscale, precum şi creşterea eficienţei în ceea ce priveşte colectarea veniturilor, prin alocarea de personal suplimentar în zona inspecţiei fiscale pentru efectuarea controalelor de fond şi accelerarea procedurilor de rambursare de TVA, se arată în documentul citat. Cei care vor ocupa funcții de conducere vor trebui să promoveze un concurs sau examen, dar și o evaluare psihologică, realizată de o instituție independentă acreditată.
Sefii oricaror entitati ale statului nu sunt niciodata concediati, decat in cazul in care devin indezirabili politic, altfel sunt doar mutati in alte locuri caldute, cu salarii mari si munca minima.
Comentariile sunt închise.