La Poliţia Suceava sunt indisponibilizate 224 de vehicule, majoritatea fiind confiscate după ce au fost implicate în acţiuni de contrabandă sau erau furate din străinătate, valoarea lor depăşind 2 milioane de euro.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean(IPJ) Suceava sunt indisponibilizate 224 de vehicule. Dintre acestea 121 se află la sediile subunităţilor de poliţie de la Siret, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni şi Rădăuţi, precum şi la baza de pregătire a jandarmilor de la Mihoveni, iar 103 vehicule sunt indisponibilizate în camera de corpuri delicte a IPJ Suceava, valoarea lor depăşind suma de 2 milioane de euro.
Marea majoritate a vehiculelor au fost confiscate de poliţişti după ce au fost implicate în acţiuni de contrabandă sau au fost furate din străinătate. Acestea rămân în custodia IPJ Suceava până când inculpaţii de la care au fost confiscate primesc o decizie definitivă şi irevocabilă în procesele penale în care sunt implicaţi. În acel moment vehiculele fie se întorc la proprietari, fie ajung la Administraţia Finanţelor Publice, în baza unei hotărâri judecătoreşti. În cel de-al doilea caz, vehiculele care sunt fabricate până în anul 2000 sunt vândute prin licitaţie, iar cele ce au anul de fabricaţie după 2000 sunt donate cu titlu gratuit instituţiilor publice ale statului, care fac în prealabil o cerere în acest sens.
Ultimul vehicul indisponibilizat de IPJ Suceava este un Volkswagen Passat care a fost confiscat în data de 11 decembrie 2014.
Patru maşini ale unui traficant de cetăţeni moldoveni
În prezent printre cele mai vechi vehicule indisponibilizate de IPJ Suceava sunt patru autoturisme confiscate în anul 2008 de la Dimitrie Claudiu Haucă, de 38 ani, din comuna Moldoviţa, judeţul Suceava. Atunci poliţiştii i-au ridicat lui Haucă un Mercedes Vito, un Ford Galaxy, un BMW şi un Volkswagen Passat, vehicule despre care exista suspiciunea că au fost folosite în comiterea infracţiunii de trafic de migranţi. Tribunalul Suceava a dat o sentinţă în acest dosar pe 16 iulie 2013 când l-a condamnat pe Dimitrie Claudiu Haucă la trei ani de închisoare cu suspendare sub supravehere pe un termen de încercare de cinci pentru comiterea infracţiunilor de „sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat” şi „trafic de migranţi”.
La sfârşitul lunii iulie 2008, procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată 34 de inculaţi, printre care şi Claudiu Dimitrie Haucă, aceştia fiind acuzaţi de „constituire de grup infracţional organizat”, „trafic de migranţi”, „fals privind identitatea şi alte infracţiuni”. Indivizii au pus bazele unei reţele ce se ocupa cu traficul de migranţi. Activitatea grupării a început în primăvara anului 2007 prin racolarea moldovenilor, cazarea şi procurarea documentelor, până la trecerea lor dincolo de frontierele României, în Ungaria, apoi în Austria şi Italia. Aceştia au reuşit să treacă ilegal frontiera zeci de persoane din Republica Moldova de pe urma cărora au câştigat zeci de mii de euro.
Mihail Enachi şi Gheorghe Bratu erau cei care racolau moldoveni ce doreau să muncească în ţările din Europa de Vest, obţinându-le acestora vize de intrare în România. Aici Cureluşă, Pomohaci şi Hriţcan îi preluau pe moldoveni şi îi îmbarcau în TIR-uri ce transportau marfă. Vasile Ursu, împreună cu Levente Aldar Szabo şi Florin Petrică, şoferi de TIR, îi treceau pe moldoveni dincolo de frontieră în compartimente special amenajate. Aceştia plăteau între 1.800 şi 2.500 de euro, fiecare membru implicat câştigând între 300 şi 1.000 de euro.
Toată afacerea cu traficul de moldoveni a ieşit la iveală când autorităţile din Ungaria şi Italia au făcut cercetări cu privire la mai multe grupuri de imigranţi ilegali depistaţi pe teritoriul lor. Astfel, au fost trimise înapoi în România peste 40 de persoane care nu aveau actele în regulă. De remarcat este că în acest dosar, judecătorii Tribunalului din Suceava au dat condamnări cu suspendare pentru toţi cei 34 de inculpaţi.
Şapte maşini de lux confiscate de la rromii din Vereşti
În luna aprilie a anului 2012, poliţiştii au făcut şase percheziţii la mai multe familii de rromi din satul Hancea, comuna Vereşti, despre care existau suspiciuni că se ocupă cu traficul de maşini de lux furate. În timp ce percheziţionau locuinţa lui Cezar Stănescu, de 32 de ani, din Hancea, poliţiştii au fost atacaţi de zeci de rromi. Agresorii au spart un geam şi au aruncat în casă o sticlă cu benzină, vrând să le dea foc oamenilor legii. Intervenţia în forţă a poliţiştilor a făcut să fie evitată o tragedie. În curtea lui Cezar Stănescu anchetatorii au găsit un BMW X6, un BMW X5 şi un BMW seria 5. Pe lângă acestea poliţiştii au mai ridicat un BMW X6 şi un Volvo V60 de la Mihăiţă Musteaţă, de 39 ani, din Dumbrăveni, precum şi un BMW X6 şi un Mercedes C220 de la doi cumpărători din Iaşi, respectiv Suceava.
Ca urmare a acestor percheziţii au fost confiscate cele şapte autoturisme de lux menţionate mai sus, maşini ce erau furate din Italia şi Germania, având o valoare de circa 250.000 de euro.
Utilaje de aproape un milion de euro furate din Belgia de patru suceveni
La mijlocul lunii decembrie 2013, poliţiştii suceveni, coordonaţi de DIICOT Suceava şi de un procuror belgian, au făcut cinci percheziţii în Milişăuţi, Frătăuţii Vechi şi în Volovăţ, fiind căutate utilaje furate din Belgia, valoarea acestora fiind de un milion de euro. Procurorul belgian a venit în România cu o listă de 12 utilaje despre care existau indicii că ar putea fi găsite în zona Sucevei. Dintre acestea au fost depistate cinci buldoexcavatoare şi utilaje de mari dimensiuni precum şi alte 19 utilaje mai mici care erau semnalate ca fiind furate în baza de date europeană.
Valoarea totală a utilajelor furate ce au fost indisponibilizate în urma descinderilor din decembrie 2013 se apropie de 500 de mii de euro. Dosarul în care au avut loc percheziţiile a fost întocmit în Belgia, pentru furt calificat şi trafic cu utilaje de mare tonaj care nu necesită înmatriculare auto, iar potrivit anchetatorilor belgieni, cei patru suceveni au furat utilajele, le-au adus în România unde au falsificat seriile de şasiu, după care au făcut vânzări succesive între membrii grupării, o parte din utilaje fiind comercializate cu 50.000 – 60.000 de euro, iar restul au fost închiriate.
sursa: adevarul.ro
Comentariile sunt închise.