club-colectiv-incendiu-4Dezvaluirile unui medic de la Spitalul de Arsi, sub anonimat, continua. Acesta povesteste ca pacientii din spital sunt spalati cu apa de la robinet, desi in situatia lor lucrurile nu ar trebui sa stea asa, si ca dupa incendiu erau stagiari care isi faceau selfie cu ranitii din Colectiv, desi acestia trebuiau imediat izolati.

„Am sentimentul ca nu stiu ce sa fac. Sa ma duc sa le spun asta parintilor e ca si cum le-as spune ca le-au murit copiii a doua oara”, afirma medicul pentru Tolo.ro.

„Defect de supraveghere” soldat cu un mort

Potrivit acestuia, „s-a si muncit mult, dar au existat si zone care n-au functionat”. Medicul da ca exemplu faptul ca, la cateva zile dupa incendiu, o pacienta nu era intubata, asa cum ar fi trebuit. „Am vazut, de pilda, o fata care nu era intubata (…) cateva zile dupa (incendiu – n. red.). Era deja in spital. Si a murit la cateva minute dupa aceea. Eu am spus colegilor ca a fost ‘un defect de supraveghere’, stiu ca suna rau, dar asa cred ca a fost”, afirma sursa.

Medicul reafirma faptul ca starea in care erau ranitii de la Colectiv nu era diferita de a altora, care au supravietuit unui incendiu: „Au fost arsuri normale pentru incendiu. Sigur ca alti colegi, de la alte spitale, nu vazusera cazuri de acest gen. Dar declaratiile unor oficiali ca e ceva nemaivazut mi s-a parut ca vor sa spuna altceva. Era ca si cum toata lumea era pregatita pentru mortii care urmau”.

Acesta sustine ca se putea face mai mult si ca nu totul tine de dotare, asa cum multi ar crede: „Puteam face mai mult. Si nu toate tin de dotare. De pilda, unii stagiari isi faceau poze selfie cu arsii de la Colectiv. In conditiile in care arsii ar fi trebuit sa fie izolati”.

Parintii victimelor au inceput sa puna intrebari

In conditiile in care noi detalii apar despre acest caz, si parintii celor morti in incendiu au inceput sa puna intrebari: „Am vazut cateva hartii care circula in spital de la INML. Am senzatia ca unele familii au realizat ce se intimpla si au inceput sa solicite informatii„.

Medicul Adrian Stanculea, de la acelasi spital, reafirma pentru Tolo.ro cele spuse joi, respectiv faptul ca o parte dintre raniti au plecat la spitalele din strainatate deja infectati. „E adevarat. (…) E adevarat ca si in strainatate au plecat cu infectii.

De pilda, ne-au sunat medici din Franta si ne-au intrebat: ‘Voi cu ce tratati piocianicul?’. O faceau ca si noi, ca tratamentul e la fel in toata lumea. Ca la ei sunt alte conditii, da, asa e!”.

Stanculea s-a referit si la pacienta pomenita de medicul anonim: „Am avut un caz deosebit, o fata. Zece pacienti, cazurile cele mai grave, s-au aflat la terapie intensiva, intubati. Alaturi, intr-un salon de patru paturi, am avut cazuri cu arsuri maricele. Starea acestei fete a inceput sa se degradeze sambata seara si atunci am decis intubarea ei.

La doua minute dupa intubare, a intrat in stop cardiac si, timp de 45 de minute, s-a incercat resuscitarea ei, dar fara nici un rezultat. Nu am inteles de ce nu a raspuns resuscitarii in conditiile in care era vorba de un pacient tanar. Singura explicatie este ca a avut un cord afectat de cianurile din fum…”.

Pacientii, spalati cu apa de la robinet

Intrebat daca e adevarat ca pacientii de la Spitalul de Arsi sunt spalati cu apa de la robinet, medicul a confirmat. „Da, asa e. Am incercat un sistem de filtre acum cativa ani, dar nu mai era debit la apa. Dar apa nu aduce pioceanicul! Si nici alti germeni. Noi la spalare nu-i dezinfectam cu apa, ci cu betadina si alti dezinfectanti. Cu apa doar indepartam mecanic resturile de pe piele.

Sigur ca ne-am dori un sistem de filtre personalizat, ne dorim si cazi in fiecare salon, aveam o investitie promisa de primaria Sectorului 1, dar s-a oprit in momentul in care a fost arestat Chiliman”, mai afirma medicul. Cei mai multi dintre romani au aflat joi ca la Spitalul de Arsi toti pacientii sunt spalati in aceeasi cada. Medicul C. Nitescu, de la acest spital, a tinut sa specifice insa ca e bine ca sunt spalati, pentru ca asta nu se intampla in alte unitati.

Adrian Stanculea a confirmat in interviul acordat Tolo.ro si faptul ca zecii de raniti de la Colectiv nu au fost „cazuri speciale”, asa cum initial s-a anuntat: „Nu au fost aparte sau unice. Pentru noi, medicii de la Spitalul de Arsi, singura diferenta a constat in faptul ca au sosit in acelasi timp 15 cazuri de arsi mari.

Cazurile in sine nu au reprezentat pentru noi nimic deosebit. Colegii de la celelalte spitale, care nu s-au lovit cu cazuri de arsi mari pentru ca sunt directionate catre noi, au fost coplesiti de complexitatea arsurilor. Noi am tratat de-a lungul timpului si arsuri pe 85% din suprafata corpului”.

Medicul afirma ca pe nedrept pana acum nimeni nu a fost interesat de soarta celor care ajung in Spitalul de Arsi. „Poate vom fi auziti. Dar stiti de ce nu intereseaza marii arsi si ne-am trezit toti acum? Pentru ca, in general, victimele provin din familii amarate, genul de oameni carora le arde casa de la incropeli. Cum va suna asta?”.

Aceasta discutie, lansata joi, legata de bacteriile din spital, aduce in vizor si alte probleme. „Si la muncitorii arsi la Brasov erau bacterii. Vreti adevarul? De ce suntem bruscati ca nu i-am trimis in strainatate pe ranitii de la Colectiv, dar nu suntem intrebati ce s-a intamplat cu muncitoarea arsa la Brasov, la nici o saptamana dupa incendiul din Bucuresti?!”, atrage atentia medicul.

In 5 noiembrie, o explozie a avut loc la o moara din Brasov. Sase persoane au fost internate, dar una a murit ulterior, o femeie, desi s-a spus ca Brasovul e echipat sa se ocupe de acest cazuri. Intr-o zona cu mare risc de explozie din moara, anchetatorii au gasit niste mucuri de tigara, de la care ar fi pornit incendiul.

Revenind la pacientii de la Spitalul de Arsi, medicul Stanculea mai pune o problema pe tapet, faptul ca, intr-un an, trec 200 de mari arsi prin spital. „Cine sunt eu sa decid ca un om de la Colectiv are dreptul sa plece in strainatate, iar sutele de amarati, de oameni saraci, arsi intr-un an de zile n-au acest drept?!

Eu, conform legii, nu pot sa scriu in formular sa plece, pentru ca pot sa-i ofer ingrijire aici. Aaa, ca nu-i pot oferi ingrijire la nivel european, de acord”.

„Realizez ca e riscant ce spun, dar ascultati-ma: de ce un om ars acum trei luni n-ar avea si el dreptul sa fie tratat in strainatate, iar cei de la Colectiv au? Toti sunt pacientii nostri”, intreaba retoric medicul.

„Tocmai am trecut de la erou la calau”

Intrebat in legatura cu transportul ranitilor in strainatate, medicul a replicat: „Stop. Intrebati-i pe altii despre transport! Eu tocmai am trecut de la erou la calau. Imi ajunge. La aceste intrebari sa raspunda domnul Arafat, au fost avioanele SMURD”.

Legat de starea in care se afla Spitalul de Arsi, in antiteza cu investitiile facute la Floreasca, medicul are multe de spus: „Nu ne intrebati pe noi de ce s-a facut centrul modern de arsi nu aici, ci la Floreasca. Si nu ne intrebati pe noi de ce nu functioneaza.

Am vazut ca acolo s-a luat o camera hiperbarica. Am fost si noi intrebati daca vrem una. Cu 300.000 de euro luam ceva cu adevarat util, nu o camera hiperbarica, care nu are niciun studiu serios medical in spate”.

Joi, medicii Adrian Stanculea si C. Nitescu au afirmat ca, pentru ca Spitalul de Arsi sa ajunga la conditii occidentale, ar fi nevoie de o cladire noua.

sursa: ziare.com