Dupa Consiliul National de Etica, „configurat” politic, pentru a-l absolvi pe Victor Ponta de plagiat, lucru realizat deja, a venit randul altei institutii importante din domeniul educatiei si cercetarii. Institutie care in anii trecuti a acordat titluri de doctor si prof. univ., fara numar, fara numar, si la cine trebuia, adica la oamenii puterii. Cum pe la putere s-au perindat cam toti, sunt rare cazurile de politicieni de varf care sa nu fie doctori si la fel de rare tezele pe bune, neplagiate.
Ștefan Vlaston
Este vorba de CNATDCU, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, a carui componenta a fost decisa prin ordin de ministru de catre Ecaterina Andronescu. Care se plangea ca „CNATDCU a fost constituit pe criterii politice, un lucru teribil de nefericit”, astfel ca s-a decis reconstituirea lui din propunerile universitatilor. Cat de nepolitic este noul CNATDCU vom vedea in cele ce urmeaza.
Vechiul Consiliu s-a facut vinovat de „lese-majeste”, cu ocazia deciziei de plagiat a doctoratului lui Victor Ponta. Desfiintarea s-a si produs in conditii dramatice, cu ministrul Liviu Pop la usa, fluturand Monitorul Oficial in care aparuse decizia de „reconfigurare” a CNATDCU, drept pedeapsa ca nu face ce-i dicteaza Guvernul. Care trebuia „sa aiba si puterea, nu doar guvernarea”-(Victor Ponta)
In varianta initiala a OM de constituire a CNATDCU se prevedea:
ART.5
„Membrii CNATDCU sunt personalitati de prestigiu academic si stiintific, cultural si moral, recunoscute pe plan international sau national in domenii cu specific national, numite prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului pentru un mandat de 4 ani.”
Adica nu la fiecare schimbare de ministru, acesta sa schimbe toate Consiliile academice dupa bunul sau plac politic, cu oameni credinciosi partidului aflat la putere. De aceasta prevedere europeana, menita sa consolideze institutiile statului, s-a ales praful. Ministrul Liviu Pop a schimbat aceasta prevedere, a schimbat Consilii, dna Andronescu la fel, urmatorul ministru o ia de la capat, si uite asa scapa de plagiat primii ministri ai tarii si alti demnitari plagiatori.
Prin acest ordin nu mai este construit politic, inclusiv prin cresterea de la 21 la 44 a numarului membrilor Consiliului de conducere al CNATDCU? Sa vedem cat este de „apolitic” actualul Consiliu.
Faptul ca Marius Andruh, fostul presedinte, a ramas in componenta CNATDCU, nu spune nimic. In prima sedinta acesta isi va alege noua conducere, formata din presedinte si vicepresedinti, in mod sigur alti sefi. De altfel, din cate stiu, dl Marius Andruh nici nu a fost consultat daca doreste sa-si continue, sau nu, activitatea in acest Consiliu. Sunt mentinuti, asa pentru vitrina, Mircea Dumitru – Universitatea Bucuresti, Ioan Aurel Pop – Academia Romana, Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.
Cand s-au cerut la universitati propunerile, in adresa scria clar ca nu pot fi propusi decat conducatori de doctorat sau persoane cu abilitare. O cerinta minimala, avand in vedere ca aceste comisii trebuie sa jurizeze si acordarea titlurilor de profesor universitar si conducator de doctorat (abilitare). Daca nu indeplineste criteriile de abilitare, macar sa fie conducator de doctorat facut pe criteriile anterioare! In lista finala sunt insa persoane care sunt lectori, CS II sau conferentiari si altii care sunt profesori dar nu sunt conducatori de doctorat. Cum vor juriza ei dosarele celor ce aspira la o pozitie mai inalta decat a lor si, culmea ridicolului, ce vor face ei daca vor dori sa promoveze pe functii de profesori, sau vor dori abilitare? Isi vor trimite dosarele spre jurizare comisiei din care fac si ei parte? Nu e conflict de interese? Nu e incompatibilitate? Si de ce au dat universitatile propuneri de acet gen din moment ce se cerea clar altceva in adresa de la MECTS?
In rest, pe cine gasim in acest Consiliu?
* Eugen Simion – Academia Romana, vechi PSD-ist al Academiei, acuzat de Carmen Musat prin 2003-2004 ca a plagiat un manual scolar;
* Daniel Barbu – Universitatea Bucuresti, consilierul presedintelui interimar Crin Antonescu si prezenta zilnica la Antena 3
* Gheorghe Vlad Nistor – Universitatea Bucuresti, prezenta permanenta la tv-uri anti Basescu si anti PDL.
* Ioan Ianos, Universitatea Bucuresti, fost director in minister in timpul guvernarii Nastase
* Nu mai putin de sapte membri, 16%, din Universitatea Politehnica Bucuresti, unde dna Andronescu este presedinte de Senat;
* Razvan Teodorescu – Academia Romana, membru de vaza PSD
* Florian Popa – Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, senator PSD
* Radu Damian – Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, secretar de Stat in timpul lui Adrian Nastase
* Valer Daniel Breaz – Universitatea “1 Decembrie” Alba Iulia, membru marcant al PSD, candidat PSD la europarlamentare
* Alexandru Irimie – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, membru de vaza al PSD Cluj;
* Grigore Baciut – Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, membru de vaza al PSD Cluj;
* Sef de comisie, Paul Serban Agachi, omul de casa al lui Andrei Marga, care a ajuns prof. univ. in conditii cel putin dubioase, eludand legile si regulamentele.
* Alt sef de comisie, Gheorghita Mateut, avocatul familiei Nastase si autorul raportului care l-a scos basma curata pe Victor Ponta, din pocinogul cu plagiatul. Si-a primit rasplata, la fel cu Paul Dobrescu, uns si el sef la Consiliul National de Etica.
* La Comisia de teologie, Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, acuzat de plagiat si fara doctorat recunoscut in teologie;
* La comisia de filologie, doamna profesor Cristiana Nicola Teodorescu, de la Universitatea din Craiova, acuzata de plagiat, fara opera stiintifica.
* In comisia de stiinte economice NICU MARCU, actualmente conferentiar universitar (!!!), venit prin transfer de la o universitate particulara, fara absolut nicio legatura cu mediul academic si cu conduita unui profesor. Nu a predat niciodata, este un binecunoscut om de afaceri, prieten apropiat al ministrului Daniel Chitoiu.
* In comisia de stiinte juridice il regasim pe celebrul profesor Ion Dogaru, unchiul colonelului Mircea Dogaru, care face cate o revolutie in fiecare saptamana. Profesorul Ion Dogaru are 78 de ani. Desigur, nu are abilitare si nici nu se mai pune problema sa isi faca acum teza de abilitare. Cum va valida teze de abilitare?
In acelasi timp au fost eliminati Cristian Silvestri, membru corespondent al Academiei si Conf. Costel Sarbu, de la comisia de chimie, ambii au luat pozitie publica dezavuand plagiatul lui Victor Ponta, respectiv trecutul securistic al lui Andrei Marga. Si-au primit „pedeapsa”.
Tot epurate politic au fost numeresoase alte cadre didactice care au o singura ‚vina’: aceea de a avea o opera stiintifica comptatibila cu colegii lor din tarile UE
Exemplele pot continua, dar se lungeste prea mult articolul.
Un lucru este clar. Actuala putere incearca si, iata, reuseste, sa incalece cat mai multe institutii importante ale statului. In acest caz, institutia care acorda titluri doctorale si academice.
Sa fie aceasta explicatia faptului ca asa de putine voci din lumea universitara s-au ridicat sa incrimineze rusinea nationala a plagiatului premierului tarii?
Asa de putini oameni verticali sunt in tara noastra?
– articol publicat pe Contributors.ro –
O tara fara legi,unde coruptia este la un nivel de neimaginat iar scara valorilor este inversata,ce decizii favorabile in invatamant pot fi luate?
I-am prins !!! Au uitat-o pe d-na Romica Jurca de la meteo! ;D
e cunoscuta miscarea asta ca doar a aplicato Papa Borgia cu proprii cardinali cand a vrut sa aibe majoritate in deciziile lui.
Aaaa….maaiiii!(e o expresie pe care o folosesc de catziva ani buni :lol:) ce parere ai Tovarasa Andronescu?!
Bafta in investigatzii!
Academicienii,cei indrituiti sa-si spuna parerea in aceasta problema,in ceea mai mare parte,tac chitic,demonstrand ca le este frica de ceea ce ar urma daca ar lua atitudine.Pertinenta atitudinea duluiu.profesor Vlaston dar cu o floare nu se face primavara.Omului simplu nu-i pasa daca unul din fruntea tarii si-a obtinut pe drept titlurile universitare,fara sa-si spuna macar simpla problema caaceste titluri sunt platite di banii care,daca s-ar fi facut o selectie riguroasa,ar fi mers acolo unde performanta si indirect,nivelul lor de viata ar fi mai ridicat.Aceste titluri universitare,nu-i fac pe cei ce le-au obtinut pe cai oculte,nici mai responsabili,nici mai onesti,dimpotriva.In conditii de criza sa incarci schema unei institutii doar ca sa-ti rasplatesti camarila,este culmea impertinentei.Pacat ca simplii membrii de paretid ai USL-ului se lasa si se complac in le fi pur si simplu,spalate creierele.Uslasilor,daca li se canta in struna,esti cel mai apt sa faci parte din randurile lor si tot ei vorbesc de asa zisul stat a luiBasescu.N-au nici Dumnezeu,nici rusine.
D-na ministru Andronescu este manjita rau de tot altfel nu ar fi putut sa accepte de la 21 membri la 44 .
Este clar ca ,ridica multe semne de intrebare s-au petrecut prea multe nereguli in mandatele domniei sale.
Vorba dlui Vlaston sunt prea putini cei care au sarit sa-si apere munca cinstita „lucrarea de doctorat”, si aceasta reactie o putem considera ca pe un raspuns. Au plagiat !
inspaimantator !
NU pot sa cred ca acesti noi „arbitri” POT sa accepte plagiatul grosolan a lui mother fucker!
dec
Comentariile sunt închise.