Premierul Dacian Ciolos a explicat, pe o retea de socializare, de ce a fost nevoie de adoptarea ordonantei de urgenta prin care SRI a primit atributii de organ de urmarire penala.
„Pana acum SRI era implicat in urmariri penale in toate cazurile in care facea ascultari la solicitarea procurorilor. Acum, prin OUG se delimiteaza clar in care situatii mai poate face asta. Credeti-ma, am studiat bine lucrurile inainte de a adopta OUG. (…)
SRI nu poate fi organ de urmarire penala DECAT pentru cazuri privind siguranta nationala si privind terorismul (conform legii de finctionare a SRI) si DOAR, EXCLUSIV SUB CONTROL JUDECATORESC, in prezenta unui PROCUROR. Restul e interpretare nefondata”, a postat duminica seara pe Facebook Dacian Ciolos, raspunzand la intrebarile puse de internauti, relateaza ziare.com.
De asemenea, seful Executivului a explicat inca o data de ce nu a fost pusa in dezbatere publica ordonanta de urgenta, acest caz fiind o exceptie.
„Si acum punem OUG in consultare publica de cate ori se poate. In cazul OUG privind interceptarile, nu mai era timp fizic, pentru ca ramaneam descoperiti in unele cazuri daca nu adoptam OUG in acelasi timp cu publicarea hotararii CC in Monitorul oficial”, a scris Dacian Ciolos pe reteaua de socializare.
CSAT a discutat si Guvernul a adoptat vineri seara mai multe acte normative menite sa puna in acord cu legislatia in vigoare decizia Curtii Constitutionale din 16 februarie conform careia interceptarile SRI in dosarele penale sunt neconstitutionale.
La finalul sedintei de guvern, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca a fost modificata si legea SRI astfel incat serviciul va putea fi „organ de cercetare penala speciala” in dosarele care privesc siguranta nationala.
„In mod limitat si limitativ prevazut de lege, este adevarat ca SRI poate sa faca acte de cercetare penala, fiind un organ de cercetare penala speciala in limitele definite de actualul Cod de procedura penala. Aici nu am inovat, numai am clarificat. Si am facut-o ca sa nu punem in pericol mandatele de siguranta nationala si, pana la urma, siguranta cetateanului”, a explicat ministrul Justitiei.