Un accident tras la indigo. Unul pe munte, altul în valuri. Un avion militar la pământ, un elicopter SMURD pe apă. Oameni care au murit cu zile. De ce? Pentru că sistemul 112 nu funcţionează, domnule Arafat, domnule general Opriş, domnule general Oprea, domnule ministru Rus, BĂI Ponta Premier!
Minţiţi cu toţii cu aceeaşi detaşare din 20 ianuarie 2014 când Aura murea şi Ponta chefuia. În cazul accidentului din Apuseni aţi pus batista pe ţambal, aţi plătit poliţe, v-aţi folosit de moartea unor oameni pentru a trece SMURD-UL la Ministerul de Interne şi pentru a-l ingalona pe Arafat cu funcţia de secretar de stat. S-a rezolvat problema!
Arafat a minţit! Au existat supravieţuitori ai impactului şi hipotermiei. Au strigat disperaţi după ajutor. Avem un general de armată vicepremier. Şi-a pus cineva problema să anunţe baza NATO de la Kogălniceanu să intervină cu un elicopter? Epava putea fi tractată din apă în câteva minute. Nu cred că americanii nu ne-ar fi sărit în ajutor.
Avem o Agenţie care salvează vieţi pe mare. Adică pe apă, CIOCLILOR! Au aflat de la televizor şi s-au dus la locul accidentului din umanitate, nu pentru că i-ar fi anunţat cineva, deşi sunt integraţi în sistemul 112. Puteau ajunge în doar 10 minute.
Ziarul Adevărul a publicat mărturia primului om care a ajuns la locul tragediei:
„M-a sunat şeful meu Cătălin Livădăriu şi m-a anunţat că a căzut un elicopter în lac. Văzuse la televizor. Mi-a spus exact unde se prăbuşise, în dreptul «La Butoaie». Noi eram la 5 mile de acel loc. Am luat barcă noastră cu motor şi am plecat imediat acolo”, zice Gheorghiţă, povestind apoi că pe luciul apei nu se mai vedea nimic, nicio ţipenie de om. Au dat târcoale locului încercând să detecteze vreo mişcare. Nu se vedea nimic. Între timp au venit şi pompierii, cu barca pneumatică, vâslind.
„Vâsleau de parcă se duceau, nu veneau. Unul dădea într-o parte, altul într-alta. Au zis că e prima dată când folosesc barca aia, nu aveau cheia, nu aveau motor. Am ridicat împreună coada de elicopter care ieşea din apă. Când am tras în sus, a ieşit la suprafaţă doctoriţa. Era agăţată cu haina de fiare, dedesubt. Stătuse sub apă, nu mai respira, nu mai era conştientă. Un pompier i-a luat pulsul, a zis că are semne vitale. Au luat-o cu barca lor cu motor băieţii de la Pescărie din Ovidiu, veniseră şi ei să dea o mâna de ajutor. Ei au dus-o la mal, la Salvare. Pompierii nu aveau de nici unele la ei. A venit un ski-jet şi i-a tras ski-jetul, i-a agăţat de un cârlig şi i-a plimbat pe acolo, să cerceteze locul. Nu erau pregătiţi de intervenţie, nu aveau generator, nu aveau lumini, ceva de neimaginat. Nici scafandrii, care au venit după o oră, nu vedeau să se îmbrace, nu nimereau buteliile de oxigen. Le-am făcut noi lumină cu telefoanele mobile“, spune indignat Gheorghiţă.
„Autorităţile sunt la pământ. Nimic nu e adevărat din ce au spus, că au venit cu bărci… Au venit c-o barcă dezumflată, au venit c-un motor fără cheie. Pompierii au ridicat din umeri, că sunt pentru prima oară în acea barcă. Suntem o ţară de 2 lei. Şi cu asta am spus tot. Păcat de oamenii aceia, de familii, de copii… durere fără margini. Ce s-a întâmplat la Apuseni s-a repetat la indigo la Siutghiol. Am venit eu cale de 5 mile, de la distanţă foarte mare. Dacă eram mai aproape şi ajungeam mai repede, ei trăiau. Au murit cu zile. Căpitănia are şalupa Jupiter, puternică, 5 minute făcea până la elicopter. De ce nu s-au dus? Organele noastre… umflau barca. (…) Este inadmisibil. Nu i-a dus mintea nici să facă ceva la motorul ăla de la barcă. Cu o sfoară reuşeau să-l pornească. Atât, cu o sfoară! O înfăşurau acolo. Am vrut să le dau o aţă să pornească motorul. Ei dădeau din colţ în colţ. Dar la ordine era mare înghesuială. Eu am încercat să fac tot ce pot. Dacă ajungeam cu 3 minute mai devreme, oamenii aceia ar fi trăit. Gândurile astea te omoară…”.
A vorbit Gheorghiţă! Un civil, un OM care şi-a dorit din tot sufletul să-i salveze. O persoană care nu este conectată la 112, dar care – dacă ajungea cu trei minute mai devreme -, i-ar fi putut salva. Şi o Agenţie care salvează vieţi pe mare, dar care n-a avut, o spun cu amărăciune, din punctul de vedere al autorităţilor „obiectul muncii”. Ca o paranteză, marţi, la ordinul Prefectului înca în funcţie li s-a interzis sa mai facă declaraţii.
În 2012, în Guvernarea Ponta – anul suspendării Preşedintelui -, Ministerul de Interne a încheiat cu bani europeni un contract de 2 milioane de euro pentru implementarea unui sistem modern pentru situaţii de urgenţă. Ministru era Mircea Duşa, celebru pentru OZN-uri şi alte nefăcute. Contractul s-a semnat pentru un „Sistem Integrat pentru Managementul Situaţiilor de Criză” (SIMSC) şi a fost câştigat de firma MIRA TELECOM ROMÂNIA şi subcontractat unei firme israeliene de resort TILTAN ENGINEERING. Proiectul avea ca obiect achiziţionarea unui sistem integrat, la cheie, incluzând toate componentele hardware şi software necesare pentru a permite beneficiarului să ruleze pe calculator diferite scenarii de simulare a intervenţiilor forţelor de ordine în situaţii de criză. Ce credeţi că s-a întâmplat? Nu s-a implementat. De ce? Păi să răspundă domnul Arafat, domnul Mircea Duşa, domnul Oprea, domnul Opriş şi FĂ Ponta, dar şi ministrul Rus care a urmat la Interne şi azi e la Transporturi.
Acesta e contractul. Să răspundă stimabilii CIOCLI de ce nu a fost implementat, cine s-a opus şi de ce s-a ajuns la litigiu.
Contractul de achiziţie publică nr. 162.104/13.09.2012
INFORMATII ANUNT DE PARTICIPARE ASOCIAT
Numar anunt:
134183 / 23.03.2012
Denumire contract:
Sistem informatic pentru managementul situatiilor de criza – SIMSC
Planuri anuale de achizitii publice An
Denumire plan
Denumire detaliu plan
Tip legislatie: OUG nr.34/2006
SECTIUNEA I: AUTORITATEA CONTRACTANTA
I.1)
DENUMIREA, ADRESA SI PUNCT(E) DE CONTACT:
MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Adresa postala: Piata Revolutiei nr. 1 A, sector 1 , Localitatea: Bucuresti , Cod postal: 10086 , Romania , Punct(e) de contact: Directia Administrare si Achizitii pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei , str. Leaota nr. 2A, sector 6, Bucuresti , Tel. +40 214301925 , In atentia: Iancu Ovidiu , Email: [email protected] , Fax: +40 0213165577 , Adresa profilului cumparatorului: www.e-licitatie.ro
I.2)
TIPUL AUTORITATII CONTRACTANTE SI ACTIVITATEA PRINCIPALA (ACTIVITATILE PRINCIPALE)
Minister sau orice alta autoritate nationala sau federala, inclusiv subdiviziuni regionale sau locale ale acestora
Activitate (activitati)
– Ordine si siguranta publica
AUTORITATEA CONTRACTANTA ACTIONEAZA IN NUMELE ALTOR AUTORITATI CONTRACTANTE
Da
SECTIUNEA II: OBIECTUL CONTRACTULUI
II.1)
DESCRIERE
II.1.1)
Denumirea atribuita contractului de autoritatea contractanta
Sistem informatic pentru managementul situatiilor de criza – SIMSC
II.1.2)
Tipul contractului si locul de executare a lucrarilor, de furnizare a produselor sau de prestare a serviciilor
Furnizare
Cumparare
Locul principal de livrare: Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane
Codul NUTS: RO – ROMANIA
II.1.3)
Anuntul implica
II.1.4)
Descrierea succinta a contractului sau a achizitiei/achizitiilor
Achizitionarea unui sistem hardware-software integrat la cheie, sistemul incluzand analiza cerintelor sistemului, proiectarea sistemului, dezvoltarea software, instalarea hardware, mobilier, realizare retelei, instalarea sistemului, testarea si asistenta pentru utilizatori in primele 6 luni de utilizare a sistemului. Acest sistem informatic complex va contribui la imbunatatirea eficacitatii organizationale a Beneficiarului prin cresterea si perfectionarea capacitatii de decizie si a capacitatii de raspuns pentru planificarea si organizarea misiunilor pe care le organizeaza in virtutea atributiilor ce ii revin: aparea ordinii si linistii publice, a drepturilor si fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.
II.1.5)
Clasificare CPV (vocabularul comun privind achizitiile)
48900000-7 – Diverse pachete software si sisteme informatice (Rev.2)
II.1.6)
Contractul intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice
Da
II.2)
VALOAREA TOTALA FINALA A CONTRACTULUI (CONTRACTELOR)
II.2.1)
Valoarea totala finala a contractului sau a contractelor
10,389,045.69RON
SECTIUNEA IV: PROCEDURA
IV.1)
TIPUL PROCEDURII
IV.1.1)
Tipul procedurii
Licitatie deschisa
IV.2)
CRITERII DE ATRIBUIRE
IV.2.1)
Criterii de atribuire
Pretul cel mai scazut
IV.2.2)
S-a organizat o licitatie electronica
Nu
IV.3)
INFORMATII ADMINISTRATIVE
IV.3.1)
Numar de referinta atribuit dosarului de autoritatea contractanta
IV.3.2)
Anunturi publicate (anunt publicat) anterior privind acelasi contract
Da
Anunt de participare
Numarul anuntului in JO: 2012/S60-097637 din 27.03.2012
SECTIUNEA V : ATRIBUIREA CONTRACTULUI
Contract nr: 162104 Denumirea: Sistem informatic pentru managementul situatiilor de criza – SIMSC
V.1)
DATA ATRIBUIRII CONTRACTULUI 13.09.2012
V.2)
NUMARUL DE OFERTE PRIMITE 5
NUMARUL DE OFERTE ADMISIBILE 3
V.3)
NUMELE SI ADRESA OPERATORULUI ECONOMIC CARUIA I-A FOST ATRIBUIT CONTRACTUL
MIRA TELECOM S.R.L.
Adresa postala: Str.D-na Ghica,nr.12,bl.1,sc.3,et.7,ap.87,sector 2 , Localitatea: Bucuresti , Cod postal: 021608 , Romania , Tel. 3518547 , Email: [email protected] , Fax: 3518535
V.4)
INFORMATII PRIVIND VALOAREA CONTRACTULUI
ESTIMAREA INITIALA A VALORII CONTRACTULUI
Valoarea: 16792502.00 Moneda: RON Fara TVA
VALOAREA TOTALA FINALA A CONTRACTULUI
Valoarea: 10389045.69 Moneda: RON Fara TVA
V.5)
CONTRACTUL AR PUTEA FI SUBCONTRACTAT
Nu
SECTIUNEA VI: INFORMATII SUPLIMENTARE
VI.1)
CONTRACTUL DE FATA ESTE LEGAT DE UN PROIECT/PROGRAM FINANTAT DIN FONDURI COMUNITARE
Da
Trimitere (trimiteri) la proiect(e) si/sau program(e): „Sistem informatic pentru managementul situatiilor de criza” este finantat prin Fondul Social European, in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007 – 2013- Axa prioritara 1: Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice, Domeniul de interventie 1.3: Imbunatatirea eficacitatii organizationale.
VI.2)
ALTE INFORMATII
In cazul in care se constata ca ofertele clasate pe primul loc au preturi egale, autoritatea contractanta va solicita reofertarea in plic inchis, in vederea departajarii ofertelor.
VI.3)
CAI DE ATAC
VI.3.1)
Organismul competent pentru caile de atac
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor
Adresa postala: Str. Stavropoleos, nr. 6, sector 3, Bucuresti , Localitatea: Bucuresti , Cod postal: 030084 , Romania , Tel. +40 213104641 , Email: [email protected] , Fax: +40 213104642 / +40 218900745 , Adresa internet (URL): http://www.cnsc.ro
Organismul competent pentru procedurile de mediere
VI.3.2)
Utilizarea cailor de atac
Precizari privind termenul (termenele) de exercitare a cailor de atac
VI.3.3)
Serviciul de la care se pot obtine informatii privind utilizarea cailor de atac
M.A.I. – Directia Generala Juridica
Adresa postala: P-ta Revolutiei nr. 1A, sector 1 , Localitatea: Bucuresti , Cod postal: 010086 , Romania , Tel. +40 213037080 , Email: [email protected] , Fax: +40 213112052
VI.4)
DATA EXPEDIERII PREZENTULUI ANUNT
31.10.2012 15:35
Trageţi voi concluziile.
EI, SUNT CIOCLII ROMÂNIEI. DEMISIA!
P.S. După un SFERT DE VEAC fără VINOVAŢI, CÂŢI TREBUIE SĂ MAI MURIM?
Comentariile sunt închise.