De fiecare dată când apar scandaluri în care se vorbeşte de scurgeri de informaţii sau de trafic de influenţă, toţi ochii sunt aţintiţi către Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi spre cei care ar trebui să controleze activitatea spionilor – 13 parlamentari, membri ai comisiilor speciale SRI şi SIE. Cu toate că sunt singurele instituţii care ar trebui să ţină în frâu activitatea spionilor, comisiile parlamentare nu au reuşit să ia decizii care să aibă efect asupra serviciilor.

Comisia SRI din Parlament, condusă de PSD-istul Georgian Pop, are opt membri, aleşi după algoritmul electoral: patru de la PSD, trei de la PNL şi unul de la UDMR.

Şeful comisiei, absolvent al Academiei de Informaţii, a devenit cunoscut după scandalul WikiLeaks. Conform acestora, el era persoana care transmitea americanilor informaţii despre planurile PDL şi PSD de formare a noului Guvern. Era în anul 2011.

Georgian Pop vorbea atunci despre „persoanele proaste şi lacome” din PSD, în timp ce despre Victor Ponta spunea că „numai gura e de el”.

Alţi cinci membri ai comisiei au absolvit cursuri de informații după ce au devenit parlamentari. Sebastian Ghiţă şi Liviu Codîrlă nu au trecute în CV competenţe legate de activitatea serviciilor.

„Aşa este, sunt inginer. Contează, în primul rând, experienţa. Noi aici facem politică, nu facem informaţii. Eu nu sunt furnizor de informaţii către nimeni”, spune Liviu Codîrlă, membru al Comisiei ce control al SRI din Parlament

Liviu Codîrlă a ajuns parlamentar în 2004, pe listele PRM. A schimbat mai multe partide şi acum e la UNPR.

Secretarul comisiei este senatorul UDMR Verestoy Attila, al cărui nume a fost vehiculat în scandaluri legate de defrişări ilegale.

Un alt membru, Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, a fost pus sub acuzare, în 2012, pentru corupţie şi infracţiuni privind referendumul pentru demiterea Preşedintelui. În ianuarie 2014, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale.

Comisia are în componenţă şi un fost ofiţer activ al SRI, deputatul PSD Daniel Savu.

Numele lui Sebastian Ghiţă, membru al comisiei, a fost vehiculat în scandaluri legate de SRI.

Elena Udrea l-a acuzat că ar fi primit 500.000 de euro pentru postul său de televiziune de la fostul ei soţ, la cererea generalului Florian Coldea.

Sebastian Ghiţă a mai fost acuzat că, prin firmele pe care le-a deţinut, a avut afaceri chiar cu SRI. Sebastian Ghiţă nu a fost de găsit.

„Este rezultatul faimosului vot uninominal care ne-a înnebunit pe toţi şi care a adus pe liste oameni cu bani, oamenii care îşi pot permite să obţină locul prin forţa financiară şi apoi vin în comisii pe care spun ei că le pot reprezenta cu cinste”, spune deputatul PNL Cezar Preda.

Comisia SRI ar trebui să verifice activitatea serviciului şi să propună măsuri dacă agenţii secreţi încalcă legea.

Practic, în ultimii 20 de ani, comisia nu a solicitat nicio schimbare din funcţie şi nici sancţiuni.

Directorii serviciului au fost chemaţi la Parlament, pentru a fi audiaţi, în mai multe rânduri.

În iunie 2014, şeful SRI a fost chemat la raport după ce Mircea Băsescu a fost arestat în scandalul Clanul Bercea Mondial. George Maior a susţinut că l-a informat pe Traian Băsescu încă din 2009 despre pericolul reprezentat de clanul din Oltenia, dar nu şi despre relaţia acestuia cu fratele fostului preşedinte.

În septembrie 2013, George Maior a dat explicaţii despre proteste de stradă cauzate de scandalul Roșia Montană.

„SRI a acordat atenție acţiuniilor menite să influenţeze actul decizional, precum şi a tentativelor unor structuri extremiste, de a exploata mișcările protestatare, de altfel legitime”, spunea George Maior.

Şi tot în 2013, în februarie, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu îl acuza pe secretarul de atunci al comisiei, Sebastian Ghiţă, că este ofiţer acoperit al SRI. George Maior a negat informaţia în faţa Parlamentului.

„80% din regimul funcţionării acestei comisii este regim secret. Iar tot ceea ce nu se vede… nu înseamnă că nu se face”, spune Cezar Preda.

Comisia nu s-a sesizat în alte două cazuri, în care SRI era acuzat de practici ilegale: presiunile asupra unui magistrat din Piatra Neamţ şi interceptarea ilegală a lui Dinu Patriciu.

„Întotdeauna Comisia a fost tratată ca o comisie care nu face controlul. Dar toţi cei care au făcut acuzaţiile acestea nu au putut să dovedească niciodată”, spune Liviu Codîrlă.

O activitate discretă

Activitatea Serviciului de Informaţii Externe este controlată de o comisie mai mică, cu doar cinci membri. Doi sunt ingineri, doi au abslovit Colegiul Naţional de Apărare, iar cel de-al cincilea, Ilie Sârbu, este economist şi teolog.

„Având în vedere că este un control civil, lipsa acestor studii nu cred că este un impediment”, spune Mihăiţă Calimente, deputat PNL, preşedintele Comisiei de control al SIE.

Comisia SIE a avut o activitate discretă. Nu a reacţionat la acuzele aduse serviciului nici măcar atunci când fostul preşedinte Traian Băsescu a susţiunt că premierul Victor Ponta, candidat la preşedinţie, a fost ofiţer acoperit.

În lipsa unei reacţii a parlamentarilor, SIE a comunicat că niciunul dintre candidaţi nu era pe statele sale de plată.

sursa digi24.ro

Comentariile sunt închise.