In prezent sunt 23 de parlamentari si deputati care sunt cercetati, au dosare pe rol sau asteapta o sentinta definitive, anunta Gandul.

Prin aceasta modificare neasumata inca de nici un politician, dar care apare scrisa explicit in proiectul de modificare a statutului de parlamentar in discutie, deputatii si senatorii se pregatesc sa opreasca dosarele de coruptie care ii vizeaza direct, cel putin procedurile de arestare si perchezitie. O propunere de modificare a statutului parlamentarilor va transforma Comisiile Juridice din Parlament in tribunale politice paralele.

Potrivit draftului negociat de liderii grupurilor parlamentare cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului trebuie „sa contina temeiul legal si motivele concrete in cazul respectiv care justifica masura solicitata”, dar si „probele relevante” pentru care se solicita o astfel de masura.

Daca un procuror doreste sa aresteze un deputat va fi nevoit sa isi prezinte toate probele in fata Comisie Juridice din Senat sau Camera Deputatilor. Adica inainte ca cererea de arestare sa ajunga la un judecator, ea va fi analizata de politicieni.

Vezi mai jos lista parlamentarilor cu dosare penale:

 25 aprilie, termen in dosarul ICA-Dan Voiculescu. Liderul conservatorilor a fost trimis in judecata de catre DNA in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Procurorii sustin ca Dan Voiculescu a cumparat 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa, la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. Dupa ce dosarul a stagnat sase luni la Tribunalul Bucuresti, acum s-a intors la Curtea Suprema. Inca din primavara anului trecut, judecatorii se apropiau de o prima sentinta in acest caz. Inainte de ultimele termene de la Curtea Suprema, Voiculescu si-a dat demisia in iunie 2012 si astfel dosarul a fost transferat la Tribunalul Bucuresti unde procesul a stat pe loc. Acum dosarul a revenit la Curtea Suprema unde are termen pe 25 aprilie. Dosarul a fost repartizat completului 4 de la sectia penala format din judecatorii: Ionut Matei, Cristina Rotaru si Ioana Bogdan. Acest complet a judecat pe fond dosarul Trofeul Calitatii si au dispus condamnarea lui Adrian Nastase la 2 ani de inchisoare cu executare.

 Dragnea, senator de Teleorman, urmarit penal de DNA pentru fraude electorale

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a fost ales senator in colegiul 3 din Teleorman cu 68%. Liviu Dragnea este urmarit penal de DNA in urma fraudelor comise la referendumul din 29 iulie. Secretarul general al PSD este acuzat de procurori ca a creat un sistem national de fraudare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Potrivit informatiilor obtinute degandul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre acestia, cateva mii au trimis in timp real date despre prezenta la vot, dar si date despre cati romani au votat pentru sau impotriva suspendarii. In ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit si indicatii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum sa mareasca prezenta la sectiile de votare.

 Dosarul Transformatorul-Fenechiu termen pe 23 ianuarie. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu este si el trimis in judecata intr-un dosar penal care are termen pe 23 ianuarie. Pe 28 iunie, Fenechiu a fost trimis in judecata de DNA, alaturi de trei fosti directori ai Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu si ceilalti invinuti sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata (39 acte materiale) si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. DNA a trimis dosarul in judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procurorii sustin ca firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumparat cu 20 de miliarde de lei vechi zeci de trasformatoare, pe care le-ar fi revandut la suprapret societatii Electrica Moldova.

 Netoiu trei ani cu suspendare in dosarul transferurilor. Gigi Netoiu a castigat si el un mandat de deputat la redistribuire in Dolj. Netoiu a fost condamnat in dosarul transferurilor la 3 ani cu suspendare alaturi de alte sapte nume grele din lumea fotbalului. In acest dosar, Netoiu a fost acuzat ca alaturi de alte personaje importante din fotbal si-a insusit sume importante, rezultate din transferul a 12 jucatori in strainatate. Procurorii DNA au descris in detaliu cum au eludat greii fotbalului romanesc legislatia si cum si-au umplut conturile evitand sa plateasca taxe la stat.

 Chiuariu, inculpat in dosarul Posta Romana, achitat pe fond, se judeca in recurs. Senatorul Tudor Chiuariu (PNL) este presedintele Comisiei Juridice a Senatului si este judecat pentru coruptie. In decembrie 2010, fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost trimisi in judecata de catre DNA pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. Procurorii au sustinut ca cei doi ministri ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil de pe Calea Victoriei din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private, dar Chiuariu a fost achitat in prima instanta. Dosarul va fi judecat, insa, in recurs. Curtea Suprema nu a stabilit inca un termen pentru recursul dosarului in care este inculpat Chiuariu.

 Antonie Solomon este senator PPDD si a fost trimis in judecata pentru luare de mita.Antonie Solomon a fost arestat preventiv in 3 martie 2010, pentru luare de mita in forma continuata, uz de fals si fals intelectual, fiind acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la actionarul principal al firmei PIC din Pitesti, Cornel Penescu, pentru a-i facilita diverse servicii in Craiova. Dosarul sau inca se judeca pe fond.

 Fost primar, condamnat in instanta, ales cu 66%. Verginel Gireada (PNL) a castigat un loc de deputat in colegiul 1 Flamanzi din Botosani cu 66,7% din voturi. Gireada a detinut doua mandate de priamar in localitatea in comuna Mihai Eminescu. In luna aprilie, Gireada a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare de Curtea de Apel Cluj intr-un dosar in care a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice si fals intelectual. El a fost gasit vinovat intr-un dosar in care a fost considerat vinovat de modificarea unui titlu de proprietate asupra unui teren. Instanta nu a dispus si interdictia de a ocupa functia de parlamentar. In declaratia de avere, Gireada declara ca detine 40 de hectare de teren, doua case, un autoturism, un tractor si doua utilaje agricole. Gireada mai spune ca are si bijuterii de aproape 10.000 de euro. Viitorul deputat a imprumutat o companie privata cu 275.000 lei. Din declaratia de avere rezulta ca in timp ce Verginel Gireada era primar sotia sa era angajata ca referent tot la primarie. La venituri Gireada spune ca a castigat dina ctivitati argicole 180.000 lei. Gireada este si vicepresedinte PNL Botosani.

 Gorj: Liderul PNL retinut pentru dare de mita si abuz, senator cu 55% din voturi. Dian Popescu, presedinte PNL Gorj devine senator in colegiul 1 din judet. In iulie Dian Popescu a fost retinut 24 de ore de procurori, fiind acuzat de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice. Dian Popescu este acuzat de dare de mita, fals, uz de fals si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, iar Gabriel Titus Popescu pentru fals. Liderul PNL Gorj, Dian Popescu, si fratele sau Gabriel au fost retinuti initial in dosarul in care a fost arestat primarul comunei Pestisani, Florin Pavel. Ulterior, in 5 iulie, Tribunalul Gorj a decis ca cei doi sa fie anchetati in libertate. Potrivit anchetatorilor, firma celor doi, Maserati Construct SRL, a inceput in anul 2008 construirea unui stadion in localitatea Pestisani, lucrarile nefiind terminate nici in prezent, desi aveau ca termen de executie un an. Cu toate acestea, firma respectiva a incasat pentru lucrari neexecutate circa 150.000 de lei, conform unui raport al Curtii de Conturi, aflat la dosarul instrumentant de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj. Dosarul nu a fost inca trimis in judecata.

 Ion Stan, urmarit penal pentru trafic de influenta. DNA a inceput urmarirea penala impotriva lui Ion Stan pentru doua infractiuni de trafic de influenta. Potrivit anchetatorilor, deputatul PSD Ion Stan i-ar fi cerut denuntatorului sau, omul de afaceri Nicusor Dima, „cate doua milioane, de benzina”, pentru cele 600 de masini pe care intentiona sa le foloseasca in campanie, Dima estimand ca este vorba despre „un miliard, un miliard doua sute”. Potrivit referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care se solicita incuviintarea arestarii deputatului PSD Ion Stan, parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denuntatorului sau. In interceptari, Ion Stan solicita ajutor financiar in campania electorala. Totodata, Dima le-a spus procurorilor ca, in 2009, a platit pentru peste 155.000 de galeti rosii care au fost impartie in campania electorala pentru alegerile europarlamentare. In schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici. In urma solicitarii ministrului Justitiei, Comisia Juridica a Camerei a avizat pozitiv cererea privind arestarea preventiva a deputatului Ion Stan, insa aceasta camera legislativa nu s-a mai putut intruni pentru a da, la randul sau, un vot in acest sens.

 Trimis in judecata pentru trafic de influenta. Olosz Gergely a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta. In rechizitoriul dosarului, procurorii spun ca parlamentarul a primit 400.000 de lei in parcarea Casei Poporului. Banii i-au fost dati de catre reprezentantul unor companii private. In schimbul sumei, Olosz si-ar fi folosit influenta pentru a facilita acestor companii contracte cu CEZ Romania, cu Ministerul Agriculturii si cu alte institutii din subordinea ministerului. Deputatul a declarat in fata anchetatorilor ca banii reprezentau in realitate un imprumut pe care el l-a intermediat. Olosz Gergely a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta.

 Ales deputat in Covasna, condamnat la 3 ani de inchisoare. Fostul secretar de stat Marko Attila a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in cazul retrocedarii Colegiului „Székely Mikó” din Sfantu Gheorghe. Recent, magistratii Judecatoriei Buzau l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata. Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei. Decizia instantei nu este definitiva, fiind atacata cu recurs, care se afla pe rolul Curtii de Apel Ploiesti.

 Borbely, cercetat de DNA pentru trafic de influenta. La inceputul lunii aprilie, DNA a sesizat procurorul general sa solicite Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru obtinerea cererii de urmarire penala fata de Borbely Laszlo, deputat si ministru al Mediului, pentru doua infractiuni de trafic de influenta si fals in declaratiile de avere, in forma continuata. In 11 septembrie, Camera Deputatilor a respins solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva lui Laszlo Borbely.

 Acuzat de coruptie, dar votat de 71% din alegatori. Marian Ghivechiu (PSD) a fost trimis in judecata, in decembrie 2011, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, sub acuzatia de „instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – in forma calificata”. Faptele pentru care Ghiveciu a fost pus sub acuzare s-au petrecut inainte ca acesta sa obtina primul mandat de deputat. Ghiveciu este acuzat ca, in perioada 2005 – 2006, i-ar fi instigat pe Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru Buzau si membru in Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, precum si pe Dumitru Borcan, sef al Compartimentului de Cadastru si Agricultura din cadrul Primariei Merei, sa eliberereze in mod ilegal titluri de proprietate pentru terenuri in zone cu potential imobiliar aflate in apropierea Drumului National 1 B. Instigarea ar fi fost facuta in favoarea unor persoane care nu erau indreptatite sa primeasca acele titluri de proprietate. Ulterior, aceste terenuri ar fi fost cumparate de Marian Ghiveciu.Dosarul a fost judecat de Curtea Suprema care a decis restituirea rechizitoriului la DNA.

 Mitrea, acuzat de luare de mita. Liderul PSD a fost trimis in judecata in martie 2009. Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite in cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, in schimbul numirii si mentinerii acesteia in functia de inspector sef adjunct si inspector sef al ISC. Curtea Suprema a decis dupa doi ani ca urmarirea penala trebuie refacuta. Dosarul de coruptie a lui Miron Mitrea a fost restituit DNA ianuarie 2011. Procurorii l-au instiintat ca reiau urmarirea sa penala pentru luare de mita

 Monica Iacob Ridzi, trimisa in judecata pentru coruptie. Potrivit DNA, in perioada 17 martie -22 mai 2009, Iacob-Ridzi Monica, in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect. Pe 3 mai 2011, fostul ministru al Tineretului a fost acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii.

 Atanasiu, „coleg” cu interlopi in dosarul referendumului. Teodor Atanasiu este acuzat de mita electorala si de ” folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase de natura electorala”. Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apararii, este acuzat de trafic de influenta si mita electorala. Procurorii arata ca Atanasiu si fiul ministrului Dobritoiu au organizat impreuna cu interlopul Magurean Bogdan Cristian „trupe de interventie”, care avea ca sarcina cumpararea de voturi. Procurorii mai arata ca Dumitru Samson i-a promis interlopului Bogdan Magurean ca ii va falicilita diverse contracte cu ministerele guvernului Ponta. Contractele urmau sa fie incheiate cu firma de paza a interlopului Bogdan Magurean.

 Victor Paul Dobre, aparat de Parlament. In 10 august, Parchetul de pe langa ICCJ a cerut Camerei avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului ministru al Administratiei Victor Paul Dobre, care, alaturi de secretarul de stat Ioan Cabulea, au inaintat Curtii Constitutionale o adresa prin care precizau ca MAI nu-si poate asuma numarul de alegatori. Cererea a fost respinsa de Parlament.

 Sebastian Ghita, patron de televiziune si proaspat deputat cu dosar de evaziune fiscala la 22 de ani. Sebastian Ghita, patronul postului RTV, a fost ales deputat intr-un colegiu din Prahova cu 69%. Ghita intra si el in parlament cu un dosar penal care s-a judecat pe fond aproape 10 ani. In acest dosar Ghita este acuzat de procurori de complicitate la inselaciune si fals in declaratii, in legatura cu mai multe tranzactii petroliere care au dus la prejudicierea bugetului de stat cu 20 de miliarde de lei vechi. Dosarul a fost judecat de Tribunalul Bucuresti timp de 10 ani. In 2011 Tribunalul a emis prima decizie in acest caz. Ghita fiind achitat. Acum dosarul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti. Potrivit rechizitoriului Ghita ar fi comis faptele in anul 2000 cand avea 22 de ani.

 Gigi Becali, trimis in judecata de catre DNA in dosarul „Valiza”. Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis in judecata, in decembrie 2008, in dosarul „Valiza”, de catre procurorii DNA, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului „Gloria 1922 Bistrita” sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.Becali a fost achitat in prima instanta in acest dosar.

 Senatorul Mircea Banias a fost trimis in judecata in dosarul de coruptie din Portul Constanta. Banias este acuzat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Dosarul judecat la Curtea Suprema.

 Sorin Rosca Stanescu este senator PNL a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol alaturi de Dinu Patriciu. Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Stanescu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti pe fond iar acuma se judeca in recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

 Nicolae Vasilescu este deputat PSD si in 2012 a fost trimis in judecata intr-un dosar de coruptie. Dosarul se judeca pe fond.

 Thuma Hubert Petru Stefan a fost trimis in judecata in dosarul fostului prim-procuror al Parchetului Sector 4, Mihai Betelie. Thuma Hubert Petru Stefan este acuzat de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

 

6 COMENTARII

  1. excelent …..unu si unu !…aveti grije bobor de ei sa nu nimereasca in vre-o celula!

    • problema nu e ca ei sunt porci (daca pot, daca le merge bine asa ?!), ci ca porcii sunt votati . Romanilor le lipseste discernamantul, responsabilitatea, civismul.
      Pana la urma e mai de inteles (nu de aprobat !) porcul care profita si milogul care-si vinde votul, decat cei care nevotand se lasa pe mainile acestora …

  2. Acesta este motivul pentru care batem pasul pe loc.
    Cu oameni mizerabili nu poti sa faci curat, au mintit bine si frumos poporul pentru a-si ocupa scaunele care ii ocrotesc de lege. Rusine !

Comentariile sunt închise.