Săptămânalul satiric francez ‘Charlie Hebdo’, care miercuri a fost ținta unui atac terorist în care au fost uciși opt dintre ziariștii săi, inclusiv directorul publicației, va fi tipărit la 14 ianuarie, ca în fiecare zi de miercuri de până cum, dar tirajul său va fi excepțional, de un milion de exemplare, anunță joi DPA și EFE.

Informația a fost furnizată la postul ‘France Info’ de avocatul și colaboratorul revistei, Richard Malka.

‘Trebuie să opunem rezistență în fața fricii, tăcerii, urii, să luptăm cu rațiune, cu ajutorul cuvântului, a râsului și surâsului. Trebuie să surâdeți dacă vreți să ne ajutați, să râdeți și să faceți în așa fel încât tot acest lucru să aibă un sens’, a afirmat el.

Jurnaliștii care au supraviețuit atentatului de la redacția publicației ‘Charlie Hebdo’ vor fi găzduiți în sediul ziarului ‘Liberation’, sunt sprijiniți de multe alte mass media franceze și primesc dovezi de solidaritate din întreaga lume. Caricaturi semnate de unii dintre ziariștii uciși joi au fost reproduse în foarte multe publicații de pe tot globul.

Următorul număr din ‘Charlie Hebdo’ va avea mai puțin de 16 pagini, formatul său obișnuit, dar se va găsi în toate punctele de vânzare a presei, a subliniat Richard Malka, reinterând un apel la ‘conștientizare’ și unitate națională în toate regiunile țării. 

sursa: agerpres.ro

Sânge rece, instinct de vânător şi antrenament pentru asasinat. Aşa îi descriu psihologii criminalişti pe teroriştii care au îndoliat Franţa. Imaginile atentatului arată că atacatorii nu se tem nici de forţele de ordine şi sunt decişi să lase în urmă numai cadavre.

Imaginile filmate de martori arată terorişti hotărâţi şi lipsiţi de teamă. Interiorul redacţiei arăta ca după război. Pereţi plini de sânge, trupuri fără viaţă căzute peste birouri şi răniţi care cereau ajutor. Primii martori ajunşi la locul atentatului descriu scene îngrozitoare.

„Când am ajuns, mirosul de praf de puşcă era foarte puternic peste tot. Am intrat şi am văzut o scenă groaznică, erau câteva cadavre pe jos, unii oameni strigau după ajutor”, a declarat Wandrille Lanos, un martor sosit imediat după atac, pentru CNN.

Teroriştii au arătat un curaj feroce. Au executat o întreagă redacţie şi nu au ezitat să se lupte cu poliţiştii.

„Ei nu zăbovesc absolut deloc. Stăpânesc strada”, spune psihologul criminalist Dorel Butoi.

Este un prim semn al profesionalismului actului criminal, spun psihologii criminalişti. Schimbul de focuri din stradă trădează antrenament militar. Primul schimb de focuri îl rănește pe agentul de poliţie care cere îndurare. Teroriştii sunt decişi să nu lase însă martori. Ca într-o manevră de comando, se îndreaptă spre omul legii căzut la pământ. Unul dintre suspecţi rămâne în spate. Îşi acoperă camaradul şi se asigură că nu vin alţi poliţişti.

„Atacatorii erau bine pregătiți”, spune Costin Georgescu, fost director SRI.

Lupta din stradă nu durează mai mult de trei minute. Poliţistul rănit este lichidat fără şovăială. Teroristul se apropie de el în fugă şi trage foc cu foc.

„Foc cu foc înseamnă economia muniției și foc cu foc înseamnă precizie. Avem viteză de reacție, niciun fel de ezitare, nu se identifică elemente de panică”, spune Dorel Butoi.

O stăpânire de sine văzută doar în rândul trupelor de elită şi a mercenarilor. După ce lichidează şi ultimul obstacol din faţa redacţiei franceze, teroriştii se retrag la maşină în acelaşi stil disciplinat-militar. Îşi încrucişează poziţiile de tragere şi se acoperă reciproc.

„Pregătirea militară este cea care dă suportul psihologic de a te comporta cu siguranță. Înseamnă că ai mai tras cu arma, ai coordonat astfel de misiuni”, spune psihologul criminalist.

Anchetatorii francezi spun că teroriştii figurau în evidenţele serviciilor de informaţii. Masacrul din Paris ar fi putut fi plănuit cu luni de zile înainte. Există şi posibilitatea ca atacul să fi fost comandat de un lider extremist.

 

sursa: digi24.ro