În fiecare an, de 26 ianuarie, ziua lui Nicolae Ceauşescu este comemorată de nostalgicii regimului comunist la Cimitirul Ghencea Civil. Cu steaguri roşii, cu “secera şi ciocanul” şi pancarte cu mesaje anti-capitaliste, circa 50 de nostalgici s-au strâns la mormântul dictatorului.

“Cel mai iubit fiu al poporului” ar fi împlinit astăzi 95 de ani. Ziua, care era sărbătorita cu mare fast înainte de 1989, este și acum marcată de zeci de persoane. Cu flori, lumânări, coroane sau pancarte, au venit să îl comemoreze pe Nicolae Ceaușescu. Aceștia au intonat imnul socialist “Trei culori cunosc pe lume” și au ascultat ultimul discurs rostit de dictator la 22 decembrie 1989. Toţi spun că atunci „se trăia mai bine iar România conta în plan internaţional”.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în 26 ianuarie 1918 în localitatea Scornicești. S-a înscris în Partidul Comunist Român în 1932, iar în 1965 a ajuns secretar general al partidului și șef al statului român. A condus România până când a fost îndepărtat de la putere, în urma Revoluției din decembrie 1989. A fost judecat într-un proces simulacru și a fost condamnat la moarte alături de soția sa, Elena Ceaușescu. Execuția a avut loc în 25 decembrie 1989.

Înainte de Revoluție, pe 26 ianuarie, activiştii partidului pregăteau şi spectacole omagiale care cuprindeau, în general, cântece patriotice, muzică populară şi recitaluri de poezie. Programul era asigurat de profesionişti în domeniu. Actori renumiţi puteau fi văzuţi recitând versuri adresate lui Ceauşescu. De asemenea, marile ansambluri artistice ale României erau integrate în program: Filarmonica Radio, Filarmonica „George Enescu”, corul Operei Române sau corul „Madrigal”. Pe lângă artiştii de meserie, în programele aniversare erau incluse şi coruri sau formaţii de amatori, fie din fabricile Bucureştiului, fie din comunele premiate la Festivalul „Cântarea României”.Cel mai important spectacol era difuzat de Televiziunea Română, însă exista şi un program pentru publicul spectator la Sala Palatului sau la Sala Polivalentă. Evenimentul din urmă era în responsabilitatea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”30463″]
Film de propagandă – Aniversarea lui Nicolae Ceaușescu (1988)

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”30469″]
Film de propagandă despre Nicolae Ceaușescu (1989)

10 COMENTARII

  1. Acesti Nostalgici, are trebui sa fie exilati in Corea De Nord, acolo sigur vor fi executati cu mortiere sau pusi sa munceasca cinstiti, precum acel general. Trebuie semnat un acord cu Corea De Nord, ca toti acesti paraziti stalinisti si bolsevici de la noi, sa fie trimisi la Phenian, cate 3 curse directe pe zi…..

  2. Comunistul N. Ceausescu a fost CEL MAI MARE „CRIMINAL” DIN ISTORIA ROMANIEI !!!!!!!!!!!!! . Din pacate ca. 70-80 % din fostii comunist din PCR , au functii importante in noua Romanie neo-comunista !. Jar „justitia si securitatea” au ramas aproape intacte ! , … rușine Romaniei !! http://youtu.be/bvL_DGjGuhA

  3. In afara de faptul ca plang pentru ca nu le mai da cineva moca, au facut ceva pentru societatea in care traiesc ? Isi mai aduc aminte de cea ce este munca patriotica in folosul comunitatii ? Ei fac asa ceva sau au venit sa-l cinsteasca numai pentru ca le-a dat privilegii moca ?

  4. Nu stiu cati sunt nostalgicii ,,regimului comunist” ,dar sigur ,multi, isi doresc un acoperis deasupra capului,un loc de munca ,sa-si poata trimite copiii la scoala etc.

  5. ptui drace..traia el si ne ingropa pe toti…eram un popor de zombie pana acum. Si asa pe vremea lui erau doar vreo 2 ore de lumina :))

Comentariile sunt închise.