Lumea se îndreaptă spre colaps, iar noua politică a Occidentului pentru salvarea situației economice are nuanțe de sclavagism. Cei mai puternici oameni din lume propun mai multe ore de muncă și o vârstă de pensionare cât mai târzie, potrivit B1 TV.
Politicienii se confruntă cu o dilemă imposibilă: o criză demografică a pensiilor, provocată de faptul că oamenii trăiesc mai mult şi de declinul ratelor natalităţii, a devenit critică datorită randamentelor obligaţiunilor aflate la cele mai joase cote din istorie, scrie ZF.
În SUA, problemele au devenit evidente în luna mai când cei 400.000 de cotizanţi şi membri ai Central States Pension Fund, fond înfiinţat în 1955 pentru administrarea pensiilor camionagiilor, au primit scrisori de la boardul de directori cu o scuză neobişnuită. Managerii scriau că regretă că trebuie să-i informeze că fondul, până la urmă, nu le va reduce beneficiile deoarece Trezoreria le-a interzis această soluţie. Central States a vrut să reducă beneficiile deoarece se temea că altfel va intra în default deoarece activele sale de aproximativ 18 miliarde de dolari nu pot acoperi promisiunile de plată de 32 de miliarde de dolari. Reducerea pensiilor făcea parte dintr-un plan de salvare care avea ca scop evitarea unui dezastru total mai târziu. Însă ideea a fost atacată de Congres şi de sindicate.
Bundesbank, banca centrală a Germaniei, a propus Berlinului o soluţie: majorarea progresivă a vârstei de pensionare începând cu 2030 pentru a ajunge la 69 de ani până în 2060.
În Marea Britanie, baroneasa Altmann, fost ministru al pensiilor, a spus că finanţarea pensiilor a ajuns la „punctul de criză” şi a dat vina pe politica de achiziţii de obligaţiuni (QE) a Băncii Angliei.