pelevinaInca un lider al opozitiei ruse, Natalia Pelevina, a aflat, recent, ce inseamna sa te afli pe lista de dusmani ai presedintelui rus Vladimir Putin.

Una dintre putinele femei din opozitia rusa, Natalia Pelevina, a auzit o bataie la usa in urma cu o luna. Cand a deschis usa apartamentului sau din Moscova, a crezut ca este un vanzator ambulant de cartofi si a ignorat vizitatorul. Cand insa, peste cateva ore, a dat sa iasa din casa, barbatul i-a varat sub ochi o legitimatie si a impins-o inauntru: „Intram deoarece am primit informatii ca un criminal extraordinar de periculos traieste in acest apartament”, ar fi spus omul, potrivit Daily Beast.

Pelevina mai mult s-a amuzat decat s-a speriat si s-a gandit ca politistul a gresit adresa. Insa barbatul si-a adus sase colegi, de la Comitetul de Investigatii (SK) si Ministerul de Interne (MVD), care au rascolit locuinta in cautarea dovezilor ca este agent american si finantator al „revoltelor”.

„Am incercat imediat sa imi sun avocatul. Tipul cu legitimatia mi-a smuls telefonul din mana. ‘Amandoi stati jos’ mi-a spus mie si partenerului meu. ‘Nu vorbiti unul cu altul, nu dati telefoane. Acesta este un mandat sa va perchezitionam casa”, povesteste femeia. Agentii au fost atat de meticulosi, incat i-au cautat pana si in sertarul cu sosete.

„Mi-au luat toate computerele, telefoanele, orice dispozitiv electronic, pana si incarcatoarele de acumulatori. Mi-au luat pasaportul. Casa era dezastru. De fiecare data cand le spuneam ca imi incalca drepturile nepermitandu-mi sa imi sun avocatul, nu le-a pasat”, a relatat Natalia pentru sursa citata.

Un raid in locuinta nu este chiar atat de obisnuit in Rusia si genereaza panica pentru ca in general este o actiune preliminara unui nou val de hartuiri din partea statului si urmariri in justitie. „Nu pot sa spun ca am fost socata. Mai ales dupa asasinarea lui Boris”, spune ea, referindu-se la Boris Nemtov, liderul opozitiei ruse, asasinat la sfarsitul lui februarie langa Kremlin.

Unii opozanti rusi care au fost amenintati dupa asasinarea lui Nemtov au descis sa plece o vreme din tara. Pelevina insa a procedat diferit. In martie, in semn de solidaritate, si-a parasit propriul partid si s-a alaturat celui al lui Nemtov, Partidul Republican din Rusia (RPR-PARNAS), al carui unic presedinte este acum fostul premier Mihail Kasianov.

Femeia crede ca este vizata pentru a se pune presiune pe Kasianov. Un alt motiv ar fi legat de „cazul Magnitki”. Pelevina spune ca mandatul de perchezitie de la apartamentul ei a fost semnat de Artur Karpov, un judecator din „cazul Magnitki” – adica unul din juristii implicati in cea mai mare conspiratie din regimul Putin, in care oficialii din Fiscul statului, FSB si Interne au furat 230 de milioane de dolari, apoi, potrivit unor rapoarte, au pus la cale asasinarea lui Serghei Magnitki, avocatul care a dezvaluit frauda.

In 2013, Karpov a refuzat procesul intentat de firma de avocati Firestone Duncan, ce solicita ca SK sa investigheze oficialii implicati in frauda de dezvaluirile lui Magnitki. Intre timp, SUA au impus sanctiuni acelor oficiali, pe care ii impiedica sa intre pe teritoriul sau si carora le confisca orice conturi si bunuri detinute in America.

Tot in 2013, Magnitki a fost gasit vinovat de evaziune fiscala, acesta fiind primul proces al unui om decedat in Rusia.

Pelevina trebuia sa plece la Washington, la trei zile dupa perchezitiile din locuinta sa, pentru a vorbi la un eveniment gazduit de National Endowment for Democracy, pentru a-i pune la curent pe congresmanii americani si oficialii Departamentului de Stat cu privire la drepturile civile si drepturile omului in Rusia.

Ea viziteaza SUA frecvent pentru ca familia sa are o locuinta in New Jersey si nu face un secret din faptul ca informeaza Congresul cu privire la cazul Magnitki. In urma cu cativa ani, dupa ce a incercat in van sa deschida o ancheta cu privire la originile misterioasei averi a prim-vicepremierului rus Igor Suvalov, Pelevina a primit o amenintare. „Cand o sa te omoram, nu o sa fie o crima curata ca in cazul Annei Politkovskaia. Va fi un betivan care iti sparge capul cu un boltar”.

Mai mult, Pelevina este apropiata a lui Alexei Navalni, alt politician de opozitie, si un membru al echipei de perchezitie, ofiterul Mihail Voinovski, a perchezitionat de cateva ori si locuinta acestuia. „Incerca sa ma intimideze. Mi-a spus la un moment dat: Saluta-l pe Liosa (porecla lui Navalni). Spune-i ca vin pe la el in curand. O sa va vad mai mult pe amandoi pe viitor”, povesteste femeia.

In cele din urma, Pelevina a fost dusa la sediul SK, unde a fost interogata cateva ore, insa, spre exasperarea investigatorilor, nu a scos nicio vorba. „Am tacut. Am facut referire la articolul 51, care iti permite sa nu depui marturie. Eram fara avocatul meu, fara telefon. Continuau sa ma preseze sa spun ceva, orice. Si nu voiam. S-au enervat. Unul dintre ei a inceput sa strige la mine si sa ma ameninte: ‘Nu faci decat sa iti inrautatesti situatia'”.

Pelevina nu crede totusi ca va fi asasinata. „Ma bucur ca statutul meu nu s-a inrautatit. Insa nu mi-au dat pasaportul, asa ca nu pot pleca. Ei cred ca au timp. Au inteles ca nu voi pleca fara pasaport”, spune opozanta.

„Nu exclud ca ma vor acuza cu ceva. In Rusia, in cazul oamenilor activi politic, nu se intampla greseli. Nu cred ca voi fi ucisa. Cazul a primit multa atentie. Si, stii, regimul monitorizeaza reactia societatii si presa. Daca nu exista nicio reactie, stiu ca pot face orice”, mai spune aceasta.

sursa: ziare.com

4 COMENTARII

Comentariile sunt închise.