ccrCurtea Constitutionala Romaniei a decis, marti, ca ordonanta de urgenta privind Codul insolventei este neconstitutionala, fiind admisa sesizarea Avocatului Poporului.

CCR a constatat ca a fost incalcat art. 115 alin 4 – „Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora” si 6 – „Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica” din Constitutie.

Efectele OUG vor fi suspendate la publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial.

Art. 115 alin 4 prevede ca „Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora’, iar alin. 6 ca ‘Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica”.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Comunicat de presa al Curtii Constitutionale a Romaniei

In ziua de 29 octombrie 2013, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.81 alin.(3) si ale art.348 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91 / 2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.91 / 2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa este neconstitutionala.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum si Avocatului Poporului.

1 COMENTARIU

  1. Un guvern care se dovedeste ca incearca sa treaca pe sub nasul natiunii legi neconstitutionale este candidat la demisie. Asa ca domnule pisicut carpatin Ponta dati-va demisia impreuna cu ceilalti incompetentidin gasca jalnica pe care o formati. Mai lasa-ne !!!

Comentariile sunt închise.