Curtea constitutionala a decis miercuri ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala.

USL a depus la Curtea Constitutionala in luna decembrie 2011 o contestatie privind decizia Guvernului de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare, care vor avea loc in acest an. Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege care vizează comasarea alegerilor parlamentare şi locale pe 15 decembrie 2011, motivand ca o astfel de decizie este necesara pentru a evita derapajele electorale din acest an, dar si pentru a reduce la jumatatea costurile pentru organizarea alegerilor.

In solicitarea USL adresata Curtii se preciza: „Prin legea pentru comasarea alegerilor se incalca articolul 1 din Constitutie privind separarea puterilor in stat, articolul 11 legat de respectarea tratatelor internationale – respectiv Codul bunelor practici in materie electorala, dar si articolele 15, 36, 37, 124 si 126 referitoare la prelungirea mandatelor primarilor, consilierilor si presedintilor de consilii”, declara in decembrie Mircea Dusa (PSD).

De asemenea opozitia atragea atentia asupra neconstitutionalitatii prevederilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

CCR a amanat in mai multe randuri dezbaterile legate de Legea comasarii. O prima intalnire a avut loc pe 12 ianuarie, insa Curtea a decis reluarea discutiilor dupa o saptamana. Astfel, pe 18 ianuarie are loc o noua intalnire a judecatorilor, insa dezbaterile sunt din nou amanate pe motiv ca este nevoie de o analiza a Guvernului privind impactul financiar al aplicarii acestei legi, respectiv daca se economisesc 20 de milioane euro prin comasarea alegerilor.

 

Reactii pentru Nasul.tv dupa anuntarea deciziei CCR

Dan Sova, senator PSD: “In urma deciziei Curtii, in mod cert se aplica prevederile legii electorale din 2008, adica vom avea alegeri locale in iunie si alegeri parlamentare in noiembrie. In cazul in care coalitia de la guvernare este dispusa sa recunoasca si sa dea curs nemultumirilor populatiei si solicitarilor opozitiei, suntem dispusi sa acceptam un dialog in  perioada urmatoare.

Pe de alta parte Guvernul  si-a asumat raspundere pe o lege nedemocratica  si neconstituionala incalcand toate legile aflate in vigoare, dar si conventia de la Geneva si daca va continua sa incalce in mod nedemocratic legile acestei tari va trebui sa-si  dea demisia”.

Diana Tusa, deputat PNL: “Guvernul Boc trebuie să-şi dea demisia deoarece şi-a angajat răspunderea pe o lege neconstituţională.
Dacă nu erau suficiente motive pentru a demisiona, astăzi Curtea Constituţională, prin decizia luată, a adăugat încă unul! După părerea mea, voinţa poporului, exprimată în stradă, a avut o contribuţie majoră în luarea acestei decizii, fortând practic actuala putere să dea încă un pas înapoi.
Rămâne totuşi fără răspuns revendicarea principală a poporului, alegerile anticipate, pentru ca voinţa poporului să fie respectată întocmai.”

Cristian Radulescu, senator PDL: “In momentul in care noi am stabilit comasarea alegerilor am facut-o cu buna credinta si convinsi ca aceasta decizie va fi sustinuta constitutional. Daca judecatorii au luat aceasta decizie ea trebuie respectata, dar asteptam sa vedem si motivatia Curtii. Oricum, dupa decizia CCR de astazi,  alegerile locale vor avea loc potrivit legii, in prima duminica a lunii iunie (3 iunie n.red.)”.

Attila Korodi, deputat UDMR: “Dupa decizia CCR de astazi, un fapt clar este ca alegerile vor avea loc sigur la termen.
Trebuie vazute si discutiile pe care le poarta Coalitia, trebuie sa se tina cont de fiecare punct de vedere, de fiecare nuanta, pentru ca decizia de astazi arata ca s-a intamplat ceva grav”.

18 COMENTARII

  1. Extrem de bine puncteaza CCR!!!!:D…de asta zic ca este un plan bine pus la punct!!!daca de la bun inceput puterea zicea de alegeri separate…opozitia klar ca venea cu „nu e bine”(oricum nimic nu e bine…dupa capul lor!!!) asa ca e mai sexi sa decida CCR cum trebuie…..T.B a ajuns akolo unde vroia de la bun inceput!!!:D:D toate une dragi prieteni Liberi 🙂

  2. Ceva nu prea functioneaza sau poate nu stiu eu cum sa procedez. Nu mai pot da click pe casuta „Like”.

  3. -Faptul ca le-a trebuit cam mult timp domnilor de la CCR sa ia o decizie finala, aceasta hotarare era previzibila.
    – Am observat ca blogul s-a innoit. Arata frumos in noile straie. Dar… mie imi placea mai mult vechiul. Ma simteam mai legata prin fire invizibile de toti prietenii si de Nasul. Imi era drag, imi oferea un gen de protectie. Cel nou este mai oficial, ma simt ca intr-o „vizita” de protocol acum.

  4. Respingerea comasarii inseamna automat si adio anticipate. CCR a facut ceea ce trebuia sa faca si nu este prima oara. Felicitari CCR !

  5. Stimabililor, opozitia socialista a primit sentinta ca pe un semn de slabiciune al lui Basescu, si se vor insela amarnic. Sentinta este una oarecum politica, magistratii privind un pic situatia politica din tara, inclusiv cred ca i-au facut un serviciu presedintelui, si poate un deserviciu premierului, care, cei drept, este un ceva mai sovaielnic. De altminteri, domnii din Alianta Socialista, am mai spus, aduc foarte mari servicii lui Dan Diaconescu, el ramane adevaratul castigator ale acestor atacuri si desinformari ale opozitiei, si va ajunge in curand la 20%, contracandidand deja cu oricare dintre „paridele mari”, PDL, PNL, sau PSD. Asadar, atentie, se poate rupe orice alianta existenta, se poate alcatui oricare alta pentru guvernare, mare lucru sa nu iasa pe primul loc- daca lucrurile continua pe acest fagas. Exista riscul ca urmatorul guvern sa se alcatuiasca in studiourile OTV. Sper, totusi, ca Romania sa aiba noroc de data asta…

    • Daca mergi pe google si dai cautare pt GiGa Tv gasesti multe informatii, ionadrian.

  6. De acord cu @dora, constitutia trebuie schimbata, urgent!
    Nu ma asteptam la alt verdict al CCR, avand in vedere componenta acesteea!

  7. Diana Tusa greseste caci sa fie clar, nu in virtutea argumentelor usliste multe si eronate ci doar pentru ca CCR a apreciat ca nu este un caz de forta majora pentru a se accepta marirea mandatului alesilor locali.
    Restul sunt gargare usliste . Si de fapt cred ca si PDL dorea sa renunte la comasare dar ar fi parut ca cedeaza in fata usl, asa ca este mai multumit cu o decizie a CCR care provine doar dintro evaluare economica diferita. Asta este comentariul onest fara partis pris politic de facut. Intelegi Diana. Cand o sa vad ca Parlamentul se va dispensa de toti “boii cu basca” care-l populeaza?

    • Diana Tusa vorbeste prostii si in aceste momente pe B1. Foarte bine face Urban ca i le taie scurt.

      Astfel de femei nu fac cinste politicii romanesti, e PATETICA!

  8. Constitutia Romaniei este facuta dupa chipul si asemanarea lui Iliescu, asa ca, in mod normal ar trebui schimbata.

    Da, decizia CCR vrea sa linisteasca spiritele dar oare alea 20 de milioane de euro care se economiseau prin comasarea alegerilor sunt o suma insignifianta?

  9. O decizie anticipata de dl.Presedinte, inca de ieri.
    Daca nu se pot comasa alegerile ca fiind neconstitutional rezulta ca nu se pot comasa nici anticipatele pentru ca tot necontitutional este. In aceste conditii principala revendicare a Pietii Universitatii a ramas fara obiect.

  10. Ma bucura decizia asta. E normala si legala. Intr-un fel era de anticipat asa ceva.

  11. poate ca e mai bine asa.. ideea e sa le organizeze cei din PDL,nu cumva sa le organizeze USL

  12. de asteptat o astfel de decizie, in curtea altuia fiecare vrea ca totul sa fie perfect, in propria curte sa nu-si dea nimeni cu parerea!

Comentariile sunt închise.