Cazul Ghiţă face valuri şi în presa de investigaţie de la Belgrad, acolo unde fostul deputat a fost arestat şi apoi eliberat pe cauţiune. Jurnaliştii vorbesc despre conexiuni în aparatul de stat, judecători corupţi şi mulţi prieteni influenţi. În opinia ziariştilor sârbi, fugarul Sebastian Ghiţă a ales Serbia exact din aceste motive pentru a scăpa de  justiţia din România, scrie digi24.ro

Cazul său – spun jurnaliştii sârbi -, seamănă izbitor cu cel al unui bulgar, care, de asemenea urmărit pentru ilegalităţi, s-a refugiat de mai bine de trei ani în ţara vecină.

Un contract important cu poliţia de frontieră din Serbia pare să fie cardul de acces al fostului deputat român în aparatul de stat al Serbiei. Cotidianul „Danas” a publicat o investigaţie despre contractul de un milion de euro primit de fugarul român pentru securizarea unui segment al frontierei sârbe. Este posibil, spun jurnaliştii sârbi, ca toate conexiunile pe care fostul parlamentar le are în Serbia să-i fi întârziat prinderea.

Am avut informaţia undeva la mijlocul lui martie, că doi poliţişti de rang înalt din România au venit în Serbia pentru a discuta cu autorităţile sârbe. (…) Erau speculaţii că este în Belgrad”, explică Vuk Jeremic, jurnalist la „Danas”.

Ziaristul a publicat informaţiile, însă Sebastian Ghiţă a fost prins după mai bine de o lună.

A devenit interesant pentru jurnaliştii sârbi şi pentru că situaţia lui seamănă foarte tare cu a unui bulgar, Tzvetan Vasiliev, căutat de autorităţile de la Sofia pentru devalizarea unei bănci.

Povestea lui Ghiţă a devenit importantă pentru noi din perspectiva lui Tzvetan Vasiliev, omul de afaceri bulgar care a fugit, ca şi Ghiţă, din Bulgaria. Am căutat paralele între cele două cazuri. De ce aceşti oameni au venit în Serbia… De ce au ales Serbia pentru a se salva…”, arată jurnalistul sârb.

Şi Bojana Jovanovici, jurnalist la publicaţia online KRIK, a tratat cazul în detaliu.

„Am încercat să vedem ce afaceri are deschise aici sau proprietăţi. Şi a avut… A avut o companie, ASESOFT, dar compania a fost dizolvată şi nu am găsit proprietăţi pe numele său. (…) Aici, în Balcani, politicienii sunt conectaţi şi toate guvernele sunt corupte. Este laitmotivul ţărilor din regiune”, spune Bojana Jovanovic.

Întrebată dacă acesta e motivul pentru care Ghiţă a ales Serbia, ziarista sârbă spune că în țara sa sistemul judiciar e corupt şi întotdeauna poţi conta pe magistraţii corupţi.

Cu toate astea, jurnalista nu crede că Ghiţă va fi salvat de autorităţile de la Belgrad.

Cred că pentru multă lume Serbia este un paradis sigur. Cred că sunt conexiuni strânse între toţi aceşti politicieni corupţi şi nu cred că va fugi din ţară”, a declarat Bojana Jovanovic.

„Nu vreau să cred că autorităţile sârbe îi vor permite să fugă”, spune, la rândul său, jurnalistul Vuk Jeremic.

Jurnaliştii sârbi au reproşuri chiar pentru propria breasla. Mai multă mediatizare a unor astfel de cazuri ar fi însemnat mai puţin loc pentru corupţie, spun ei.

Când o poveste de o asemenea magnitudine nu-şi face loc în presa importantă, nu poate însemna decât un lucru: că media a fost influenţată să tacă. Cea mai mare parte a presei din Serbia e sub control”, susține Jeremic.

Suntem la un nivel redus al libertăţii presei. Majoritatea presei e sub controlul guvernului”, confirmă Dorde Nakic, secretar general Nova Stranka, principalul partid de opoziție.

Joi, Sebastian Ghiţă este aşteptat la poliţie pentru prima înfăţişare impusă de instanţă în cadrul eliberării pe cauţiune.