Ceva se petrece in Romania. Ceva cu o semnificatie istorica. De aproape 200 de ani, regimurile care au condus aceasta tara (si formatiunile care au precedat-o) si-au propus modernizarea sa. Cuza, Carol I, Ferdinand – absolut toti. Chiar si regimul comunist si-a propus modernizarea – desigur, intr-o forma perversa si brutala.
Acum este altfel. Suntem condusi de un regim care, in premiera, si-a stabilit drept scop de-modernizarea Romaniei.
Pas cu pas, s-a ajuns aici. La inceput, in anii ’90, a domnit confuzia ideologica. Regimul era, din acest punct de vedere, hibrid. Era condus de socialisti care faceau cu ochiul capitalismului. Discursul sau amesteca nationalismul si corporatismul cu doze homeopatice de liberalism. Baza sa de putere era, de asemenea, compozita. Era condus de la Centru, de fosti activisti PCR si de cadre ale Securitatii.
In ultimii zece ani s-a intamplat ceva. Unul dintre semne a fost infiltrarea lumii interlope in structurile Puterii. Asa s-a creat „elita politica” actuala. Rolurile pe care aceste persoane le joaca depind de loc, timp si circumstante. Ieri erau agenti ai serviciilor secrete. Azi sunt primari, parlamentari sau ministri. Au firme si asociati cu care ruleaza afaceri penale.
Sarcina le-a fost facilitata de demolarea sau de cumpararea la bucata a societatii civile. Pana acum zece ani aceasta era o forta. Victoria Aliantei DA, la sfarsitul lui 2004, sau condamnarea comunismului, la 18 decembrie 2006, au fost posibile doar datorita influentei organizatiilor civice. Dupa aceea, „tovarasii” s-au trezit din pumni. Banii au inceput sa curga spre finantarea unor ONG-uri care sa deraieze, la comanda, orice platforma. Cenzura a inceput sa functioneze. Pe TVR Cultural s-a pus lacatul. Idei in Dialog s-a inchis. Institutiile de invatamant superior au fost sufocate financiar. S-au deschis fabrici de diplome si de „dottorate”, cele mai active dintre acestea fiind cele militarizate, gen Academia de Politie.
Momentul in care s-a oficializat noua orientare a fost acela al caderii Guvernului Ponta. In partidul socialist a preluat fraiele o echipa venita din provincie. Amorala si cu dosare penale. Ideologic nu o interesa nimic, nici macar colectivismul perioadei Iliescu. Se sprijinea pe retelele de influenta din sate si din orasele mici, mai ales acelea din regiunile cele mai inapoiate.
Mergeti oriunde in Romania reala. Aceea administrata de acesti indivizi. Veti descoperi o tara decuplata de la valorile moderne. In descompunere institutionala.
Acum o saptamana am traversat aceste tinuturi. Am iesit de pe soseaua principala si apoi de pe cele secundare. Am descoperit, in sud, un peisaj social devastat, cu o economie primitiva. Insa controlat de clanurile locale.
Ar fi gresit sa spunem ca zona are un retard istoric. Acolo nu este Europa anilor ’70. Nici macar a anilor ’50. Ai senzatia ca esti undeva prin Asia Centrala. Muzica, mirosurile, privirile ostile, femeile cu broboada, vitele si magarusii, murdaria, gardurile daramate, comertul facut pe marginea drumului.
Stapanii acestei lumi urasc modernitatea urbana. Ei sunt ostili regulilor sale. Pentru ei, a fi deasupra legii este o specie, bizara, de libertate. Descrierea teoretica a acestui gen de societate a facut-o un sociolog american, Edward C. Banfield, intr-o lucrare clasica, Bazele morale ale unei societati inapoiate (1958). Fatalism, ignoranta, mafii locale, institutii de fatada, saracie cronica.
Cazul Liviu Dragnea este doar varful acestui aisberg al resentimentului. S-a nascut in 1962 intr-un loc cu nume predestinat: comuna Gratia (judetul Teleorman), unde tatal sau era militian. Tanarul Dragnea a absolvit liceul „Unirea” din Turnu-Magurele. Orasul este la peste 120 de km de comuna, de unde deduc ca a stat la internat. Din CV-ul pe care l-am consultat reiese ca ar fi absolvit Politehnica in 1987. Posibil. Problema este ca a intrat la „Autovehicule rutiere” – tot conform acestui CV – in 1981. Sa faci facultatea in 6 ani, chiar la fara frecventa, era greu de imaginat… Plus ca trebuia sa ai o slujba. Nu reiese din CV ca L. Dragnea a avut vreuna in aceasta perioada.
Cariera ulterioara a lui L.D. este cunoscuta. Traseist de la PD la PSD, condamnat penal si acum trimis in judecata impreuna cu un grup din care face parte si fosta sa sotie, Bombonica Prodan, pentru alte infractiuni.
Nu trebuie sa ne miram ca un asemenea personaj nu vede nimic inacceptabil in desemnarea drept prim-ministru al unei femei al carei sot sustine public un regim criminal, acela din Siria.
Ce vor socialistii? Bani fara munca. Facultate fara bacalaureat. Lege fara sanctiuni. Biserica fara umilinta. Putere fara presa. Scoala fara cultura. Diplomatie fara obligatii. Guvernare fara program.
Cititi mai mult pe: ziare.com