Evenimentele puse în mișcare în ianuarie 2012 de pseudo-revoluția televizată și care au culminat în vară cu lovitura de stat și criza politic-constituțională ante și post-mergătoare ei, cer o evaluare la rece. Ele au constituit echivalentul unui adevarat „experiment natural” in istoria noastra recenta – turnesolul lor a revelat atat lucruri banuite dar nedemonstrate cat si lucruri pe care nimeni nu le-ar fi ghicit. Exista nenumarate lectii si invataminte de natura politica, institutionala si constitutionala ce pot fi trase din toate acestea. Azi sa ne limitam la una singura, legata de problema partidelor politice.
Dragoș Paul Aligică
Evolutiile ce au dus la lovitura de stat, evolutiile din timpul loviturii si evolutiile de dupa aceasta confirma faptul ca sistemul de partide romanesc este structuralmente disfunctional. Problema nu este cu un partid sau altul, un deficit organizational la partidul X sau Y ce poate fi indreptat individual, in functie de partid. Problema este structurala, sau sistemica. Partidele politice in Romania sunt organizate si functioneaza pe baze ce sunt structuralemente setate astfel incat nu numai ca (a) nu reprezinta mecanisme de formare, reflectare si agregare democratica a preferintelor electoratului dar mai grav (b) opereaza in virtutea unor principiii interne tacite care le fac sa fie orientate impotriva statului de drept insusi, daca si cand acesta sta in calea obiectivelor partinice sau a ambitiilor personale ale liderilor lor.
Mai precis: Toate partidele politice majore functioneaza ca un sistem de aparare a unor interese de grup ale unei elite politice restranse si a clientelei acesteia. Cineva poate spune: evident ca da, de aia e organizatie politica, sa-si apere membrii si liderii. Sigur. Numai ca acest sistem functioneaza la noi nu partinic ci transpartinic. Este un sistem de protectie colectiva a elitei politice. Rezultatul este aparitia unei caste politice, deaspura legii si implicit, esentialmente opuse statului de drept.
Altfel spus, blaturile recente evidentiate intre Putere si Opozitie in ultiumele 6 luni nu sunt un accident. Ele sunt insasi esenta logica a sistemului. In ultima instanta, baltul a fost si ramane (cu exceptia unor episoade atipice generate de T. Basescu sau de PDL in timpul lui E. Boc) piatra pe care e cladit intregul nostru sistem de partide.
A constata acest lucru este un lucru. A analiza bazele sale operationale si institutionale este altceva. Sa continuam deci.
Intr-o structura in care colaboratorii sunt alesi dupa cat de obedienti fata de sef(care daca mai este prost facut gramada,te-a batut Dumnezeu),rezulta ceea ce vedem sub ochii nostri,neputand sa intervenim(deocamdata) prin nimic.Presedintele tarii a incercat sa indrepte cat de cat lucrurile,cel putin in privinta justitiei, ceea ce nu convine nici pedelistilor.Sfintii-s pe icoane,dar exista o limita dictata de bunul simt,ceea ce cam lipseste politicienilor nostri;si atunci ma intreb ca prostu:Romania incotro?
Da,sunt de acord cu aceasta analiza dar intrebarea fundamentala e ce e de facut!!!! Cum schimbam asta?Totul e viciat
Comentariile sunt închise.