Legea prin care cartele telefonice pre-platite (pre-pay) nu pot fi cumparate decat cu buletinul a fost adoptata miercuri in Camera Deputatilor. Initiativa legislativa a primit 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „impotriva” si 75 de abtineri. Documentul, adoptat anterior de Senat, a primit raport de adoptare din partea Comisiilor juridica si IT. Camera Deputatilor este for decizional. Daca va fi promulgata, legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.
Posesorii de cartele pre-play le vor putea furniza operatorilor de telefonie datele personale de identificare pana la 1 ianuarie 2016. Cei care nu se inregistreaza la operatorul de telefonie cu un act de identitate risca anularea numarului de telefon. Totodata, persoanele care doresc sa cumpere o astfel de cartela trebuie, la randul lor, sa prezinte un act de identitate pentru a primi cartela. In ceea ce priveste firmele, acestea trebuie sa prezinte documentele de constituire a societatii.
Sebastian Ghiță, printre susținătorii proiectului
Ideea înregistrării cartelor preplătite (în sensul achiziționării lor doar cu un act de identitate) a fost discutată în spațiul public și anul trecut, când deputatul PSD Sebastian Ghiță a vorbit despre necesitatea unei astfel de măsuri. Social-democratul arăta atunci că astfel de cartele sunt folosite, adeseori, ca „instrument de a te ascunde de autorități“ când este vorba de terorism, evaziune fiscală sau crimă organizată. „Eu nu vreau să îmi văd copiii răpiți pe stradă și nici nu vreau să văd sărind vreo bombă într-un hotel și nici nu cred că în numele libertăților cetățenești trebuie să ne permitem luxul de a fi nesiguri, de a ne lăsa expuși“, explica Ghiță.
La scurt timp după declarațiile acestuia, premierul Victor Ponta spunea și el că susține măsura și invoca decizia CSAT din 2012, care ar fi fost luată când președinte interimar era Crin Antonescu (în timpul celei de-a doua suspendări a lui Traian Băsescu).
Cum s-a sucit Guvernul
Deși premierul a spus că susține înregistrarea cartelelor pre-plătite, ba chiar că ar fi o obligație care rezultă din ședința CSAT, Guvernul pe care el îl conduce a avizat negativ o propunere legislativă cu prevederi similare. Este vorba de o inițiativă a deputatului Petru Movilă (ex-PDL), depusă în martie 2013, care stabilea tocmai achiziționarea de cartele prepay cu un act de identitate. În mai 2013, Guvernul Ponta emitea un aviz negativ, arătând că soluțiile inițiatorului „sunt susceptibile să aducă grave atingeri vieții private a persoanelor fizice“. Totodată, Executivul susținea că instituirea unei obligații de comunicare a datelor de identificare pentru persoanele care au achiziționat deja astfel de cartele ar „contraveni principiului neretroactivității legii“, stabilit de Constituție. Respins de Senat în octombrie 2013, proiectul lui Movilă se află acum pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.
Directiva „Big Brother“, invalidată
Legea romaneasca incalca, insa, o decizie a Curții Europene de Justiție, care a respins directiva „Big Brother”, care se referea la stocarea datelor tuturor utilizatorilor, pentru că s-a considerat că încalcă viața privată și drepturilor omului.
Furnizorii de telefonie fixă și mobilă, precum și furnizorii serviciilor de acces la internet, poștă electronică și telefonie prin internet ar putea scăpa, în schimb, de obligația de a colecta, timp ce cel puțin șase luni, datele privind comunicațiile. Obligația a decurs din așa-numita Directivă „Big Brother“ (Directiva 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informațional), transpusă în legislația românească în Legea nr. 82/2012.
Directiva a fost, marți, invalidată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pe motiv că ar reprezenta o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale referitoare la respectarea vieții private și protecția datelor cu caracter personal. În urma deciziei Curții de Justiție a UE, mai multe ONG-uri, printre care APADOR-CH și Centrul pentru Jurnalism Independent, cer autorităților române să abroge legea care a transpus directiva.
Cum poate fi ocolita legea
Cei care nu doresc sa isi decline identitatea si vor sa aiba anonimatul asigurat mai au o varianta: pot cumpara si utiliza cartele pre-platite din alte tarie europene, avand in vedere ca taxele de roaming vor disparea complet din luna decembrie 2015. Din acel moment, tarifele pentru cartelele operatorilor straini vor fi aceleasi cu cele practicate pentru utilizatorii nationali. Singurul dezavantaj este acela ca vor avea un numar de telefon din alt stat. Cartelele pot fi cumparate si online, fara niciun act de identitate.
Printre statele europene în care utilizatorii sunt obligaţi să prezinte un act de identitate la cumpărarea unei cartele preplătite se numără Germania, Grecia, Spania, Italia, Danemarca, Letonia, Bulgaria şi Slovacia. De cealaltă parte, în state precum Ungaria, Irlanda, Austria, Polonia, Estonia, Portugalia, Cehia, Franţa sau Luxemburg, legea nu impune obligaţia identificării utilizatorilor de cartele preplătite la cumpărare, însă unii operatori telecom solicită aceste date. În Belgia, s-a adoptat un cadru legal în sensul identificării utilizatorilor, însă nu se aplică pentru că nu a fost adoptat un decret regal în acest sens.