Membrii Aliantei pentru o Romanie Curata au finalizat proiectul CARTEA ALBA A BUNEI GUVERNARI. Demersul ARC contine propuneri referitoare la organizarea partidelor politice, la masuri administrative si legislative, fiind aprobat deja de ONG-uri, sindicate, asociatii profesionale si persoane fizice. Alianta a transmis o scrisoare catre partidele parlamentare sa semneze CARTEA si sa inceapa un dialog pentru transpunerea in practica a punctelor din acest document.
CARTEA ALBA A BUNEI GUVERNARII isi propune sa traseze normele morale pentru clasa politica actuala, dar si pentru cea care o va preceda, norme ce o vor ajuta sa se responsabilizeze si sa isi recapete credibilitatea in ochii romanilor.
Documentul cuprinde:
1- Propuneri privitoare la organizarea partidelor politice pentru a oferi garantii populatiei privitoare la capacitatea acestora de a tria in mod adecvat, pe criterii de integritate si competenta, pe aceia care vor ocupa functii publice.
2- Propuneri privitoare la masuri administrative privind buna guvernare, pe care partidele din coalitia de guvernare le pot pune imediat in practica, iar cele din opozitie se pot angaja sa le sustina sau sa le initieze la randul lor atunci cand vor ajunge la putere.
3 – Propuneri privitoare la masuri legislative privind buna guvernare, pe care majoritatea din coalitia de guvernare le poate pune imediat in practica, iar partidele din opozitie se pot angaja sa se le sustina sau sa le initieze la randul lor atunci cand vor ajunge la putere.
Documentul ARC trimis celor cinci presedinti de partide parlamentare poate fi citit pe site-ul ARC: http://www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtpentru-o-romanie-curatalt-fontgtltbrgt-semnati-aici-2348.htm
Initiata si promovata de Alina Mungiu Pipidi, CARTEA ALBA A BUNEI GUVERNARI se vrea o strategie de guvernare mult mai transparenta prin care cetatenii sa aiba acces la informatii despre cum se cheltuiesc banii publici. Intr-un editorial publicat de ziarul Romania Libera, Alina Mungiu explica necesitatea punerii in practica a documentului initiat de ARC:
“In primul rand, Guvernul trebuie sa devina mult mai transparent, la ora asta avem mai multe procese pentru informatii publice cu el decat aveam cu guvernele Tariceanu sau Nastase. Aceasta transparenta trebuie sa fie proactiva, cu pedepse administrative pentru oficialii care nu pun in practica cele doua legi ale transparentei. Carta propune un sistem clar, ca in Slovenia, adica un portal unic cu motor de cautare pentru firma si institutie de stat in care sa fie publicate toate achizitiile. El exista, pe site-ul ANI Slovenia, cu un soft facut de sectia de informatica a Universitatii din Ljubljana. In clipa in care acest lucru se va realiza, parintii vor putea vedea ce cheltuieste scoala lor, bolnavii – ce cheltuieste spitalul lor, noi toti – ce servicii de consultanta cumpara TVR de la analisti fara nici o calificare care apar prin emisiuni sa apere Guvernul si asa mai departe. Transferurile catre administratia subnationala trebuie si ele publicate, ca sa nu mai muncim luni de zile sa agregam alocarile din fondul de rezerva sa descoperim cum calamitatile naturale lovesc doar in partidele aflate la putere.
In al doilea rand, mecanismul prin care partidele iau bani de la firme pentru campanii si apoi ii restituie prin contracte publice trebuie sa inceteze. Asa cum vrem sa avem la vedere toate achizitiile si sa putem cu un click identifica firmele favorizate, la fel si partea cealalta, de la firme la partide, trebuie taiata. Si anume, trebuie sa taiem posibilitatea oricaror persoane juridice de a mai finanta politica. Asa e in Polonia, un mecanism la mijloc intre a interzice orice donatie, ca in unele tari nordice, si cel pe care il avem acum. Cazurile Trofeul Calitatii sau Ioan Niculaie nu ar fi existat daca aveam aceasta regula. Evident, o pot face ilegal – dar e si mai greu si mai periculos. Pot pune toti angajatii sa doneze, dar cum si donatiile de la persoane fizice admise trebuie si ele limitate la sume mici, cam greu sa faci asa ceva fara sa se duca vorba si să fii prins. Mai sunt şi alte reguli privitoare la functionarea partidelor in Carta, dar aceasta are cel mai mare potential de a schimba ceva”.
ar fi bine ca si oamenii sa adere
nu sa stea doar sa sparga seminte si sa faca mahala, dar sa nu influenteze atunci cand trebuie
..ca principiu..este ok…..dar pipidi…??? a pus imediat „botul” la ce au spus ponta si antonescu…cu finantarea ONG-lor…asa ca…!!!
Comentariile sunt închise.