Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, face o analiza taioasa a starii economiei romanesti, pornind de la incercarea esuata a guvernelor de a instaura capitalismul in tara noastra. Potrivit mediafax.ro, comentariul consilierului guvernatorului BNR se refera la faptul ca, in Romania, clicile antreprenorilor de “carton” au capturat economia timp de 20 de ani.
“In Romania, clicile (acea simbioza aparuta dupa revolutie intre creatorii de reguli si noile elite de afaceri) au capturat economia inca din decembrie 1989. Criza actuala din Romania este in primul rand expresia esecului guvernelor de a instaura capitalismul. Economia de piata se bazeaza pe principiul ca oamenii sunt liberi sa exploateze oportunitati si sa evalueze riscuri in limite stabilite prin legi. Cei care reusesc sunt liberi sa ia profiturile, iar cei care fac pierderi trebuie sa plateasca.
In Romania suntem departe de principiile la care m-am referit. In primul rand, intarzierea cu care au fost adoptate anumite reguli bune fac sa lipseasca antreprenorul adevarat. Sunt prea multi antreprenori „de carton”. Cu unele exceptii, antreprenorul roman a ramas cu trasaturile pe care le-a identificat Gusti cu multe decenii in urma: el se uita spre bugetul public asteptând sa pice ceva.
Antreprenorul conectat la fondurile bugetare nu vede in orice o oportunitate, asa cum se intampla in capitalismul bazat pe piete libere, ci vede oportunitati in orice proiect bugetar. Unii dintre acesti antreprenori sunt clienti politici.
Ei nu se imbogatesc din riscurile pe care si le asuma pe banii proprii, cum ar fi normal, ci din „alocarile”care ii favorizeaza in raport cu altii. Proverbul „spune-mi cu cine umbli ca sa-ti spun cine esti” functioneaza si in varianta „spune-mi cine este la putere ca sa iti spun cine castiga licitatiile pentru proiectele finantate din bani publici”. In al doilea rand, acesti antreprenori „de carton” nici nu evalueaza si nici nu-si asuma vreun risc de contrapartida. Ei sunt la adapost. Chiar daca plateste cu intarziere, bugetul pana la urma plateste. Plateste insa un pret suficient cat sa acopere si perioada de întarziere. Aceasta dobanda implicita este inflationista. Dar platitorul de impozite este captiv, nu are ce sa faca. Antreprenorii conectaţi la bugetul public reflecta mai degraba un defect al aparatului de stat decat caracterul malefic al afacerilor lor. In al treilea rand, ceilalti antreprenori care isi asuma riscuri nu sunt in mod necesar liberi sa ia profiturile. Profiturile estimate pentru investitiile de astazi ar putea pur si simplu sa nu se materializeze din cauza schimbarilor prea dese ale sistemului de impozitare”, a explicat Lucian Croitoru.
Asta inseamna de fapt a fi om politic – reprezentantul unor „oameni de afaceri” carora le reprezinti interesele in partid,parlament,guvern.Un singur caz e suficient:Mazare,care este porta-vocea mafiei locale.
Din aceasta cauza specialistii (tehnocratii) care nu sint inregimentati politic nu au acces.Acolo unde le este locul,de fapt.Cind un ministru tehnocrat „nu are sustinere politica” inseamna ca i-a calcat pe bataturi pe vampirii astia sociali.
Cine cunoaste si alta tara intelege excelent ce vrea sa spuna Domnul Lucian Croitoru.
Are o perfecta logica, antreprenori in carton sunt morti fara mandatele publice, sunt incapabili sa-si demonstreze capacitatile si competentele de care ar fi trbuit sa le manifeste in perioada de criza.
Stau ascunsi si platesc pe cei doi sa strige JOS si iar JOS !!!
Imi este scarba de asemenea oameni de afaceri in carton !!!
B dimineatza Stefan,
In RO. avem instaurat un „capitalism” de tip comunist,deci sa te fereasca Dumnezeu de el,si fenomenul a inceput sa se contureze imediat dupa 1989,care continua bine msy …pana in ziua de astazi.
De aceea stau ascunsi peste tot ,si platesc pe cei cu strigatul JOS si iar JOS de ani de zile…sa poata castiga bani ‘necuratzi’ in continuare.Atata timp cat MEDIA este acaparata de Securistul VOICULESCU e greu la noi sa intram in normalitate,e de lupta tataie 🙂
Cine a avut si are nevoie de capitalism in Romania, in afara de mafiotii profitori?
Poporul roman este perdantul capitalismului, si ar fi cazul sa-si spuna cuvantul cu fermitate: Stop Capitalismului in Romania!
Romania trebuie sa adopte sistemul de organizare sociala care este benefic MAJORITATII poporului roman!
Cu discursuri justițiare bazate pe generalizări nu faci mulți purici în presă, dar să mai și visezi să ajungi (prim-)ministru…
Nici măcar cu sprijinul lui Băsescu nu se poate așa ceva. 😆
Comentariile sunt închise.