puiu-mungiu

În ajunul anunțării palmaresului competiției oficiale a Festivalului de la Cannes se disting filmele german „Toni Erdman”, american „Paterson” și românești „Bacalaureat” și „Sieranevada”, transmite sâmbătă AFP, conform agerpres.ro

Competiția rămâne totuși deschisă, odată cu intrarea în joc a peliculelor „Elle” de Paul Verhoeven și „Clientul” de Asghar Farhadi, bine primite de presă.

Primul film în competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a festivalului de la „Palermo Shhting” al lui Wim Wenders din 2008, „Toni Erdman” al regizoarei de 39 de ani Maren Ade a fost prima surpriză plăcută de pe Croazetă, declanșând hohote de râs în rândul spectatorilor. Pelicula, care confirmă revenirea cinematografiei germane, arată cum încearcă un tată să își ajute fiica obsedată de muncă să găsească un sens în viață și deține un loc de frunte la bursa pariurilor pentru Palme d’Or.

„Paterson” al americanului Jim Jarmusch este și el un pretendent la titlu. Odă închinată banalității vieții cotidiene, filmul a emoționat spectatorii prin interpretarea lui Adam Driver, în rolul unui șofer de autobuz poet. Numele actorului american este de altfel citat printre preferații la câștigarea trofeului pentru interpretare masculină.

Bine reprezentată în acest an cu două lungmetraje, cinematografia românească ar putea obține râvnitul trofeu cu foarte apreciatul film „Bacalaureat” al lui Cristian Mungiu (laureat al Palme d’Or în 2007), peliculă care sondează cu acuitate compromisurile și corupția, sau cu „Sieranevada” a lui Cristi Puiu.

cristi puiu - cannes 2016

Un alt potențial câștigător este britanicul Ken Loach care, cu o prospețime intactă la 80 de ani, a emoționat publicul, în „I, Daniel Blake”, cu soarta unui șomer bolnav, care se confruntă cu sistemul deloc favorabil lui.

Și alte titluri au atras atenția criticii. Printre ele, „Julieta”, vibrant portret al unei femei suferinde realizat de spaniolul Pedro Almodovar, „Aquarius” al brazilianului Kleber Mendonca Filho, precum și „Loving”, frumoasă odă închinată toleranței semnată de americanul Jeff Nichols. La acestea se adaugă „Ma Loute”, comedie burlescă a francezului Bruno Dumont, cu Fabrice Luchini și Juliette Binoche.

Festivalul a fost marcat de câteva prestații strălucite ale unor actrițe, multe dintre ele putând pretinde pe bună dreptate premiul pentru interpretare feminină. Una este actrița braziliană Sonia Braga, care joacă rolul unei sexagenare independente și tenace, care se confruntă cu un promotor imobiliar în „Aquarius”, iar alta, actrița irlandezo-etiopiană Ruth Negga, soția de culoare dintr-un cuplu mixt în „Loving”.

Și alte actrițe și-ar putea trece numele în palmaresul de la Cannes, printre care Sandra Huller, tânără femeie de afaceri în „Toni Erdman”, Hayley Squires, emoționantă mamă necăsătorită aflată în șomaj în „I, Daniel Blake”, Kristen Stewart în „Personal Shopper”, Marion Cotillard în „Mal de Pierres” sau Adele Haenel, în rolul unui medic măcinat de vină în „La Fille inconnue”.