Si nu doar marele licuri ci si Comisia Europeana. Ponta n-a invatat nimic din consecintele puciului de anul trecut. O demostreaza cu prisosinta. Daca Occidentul este poate insensibil la frecusurile de tip atac-contraatac pe declaratii belicoase intre Presedinte si Premier, in mod cert se da alarma cand vine vorba de legislatie si justitie.
Dupa incercarea esuata de puci de anul trecut, partenerii Romaniei sunt mult mai circumspecti. Le plac oamenii de la DNA si-i lauda pentru progresele lor, care se traduc prin condamnari la cel mai inalt nivel. Orice incercare de interventie a politicului asupra procurorilor anticoruptie declanseaza alarma.
Daca joi reprezentantul SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a transmis doar un mesaj diplomatic, vineri Ambasada a transmis urmatorul mesaj: „In calitate de aliat NATO si partener apropiat, Statele Unite impartasesc obiectivul guvernului Romaniei de asigurare a independentei si a profesionalismului sistemului de justitie si lupta impotriva coruptiei. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este o institutie de o importanta vitala in aceste eforturi.
Ne exprimam admiratia si aprecierea pentru activitatea excelenta desfasurata de domnul Lucian Papici si de doamna Mariana Alexandru. Este esential ca numirile inlocuitorilor acestora, care au o importanta cruciala, sa fie rezultatul unor proceduri corecte si al consultarilor, astfel incat DNA sa continue sa fie condusa de procurorii cei mai competenti, curajosi, cu realizari remarcabile in lupta impotriva coruptiei. Indemnam toate partile implicate: procurorul sef al DNA, procurorul general, ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii si presedintia, sa coopereze si sa se consulte in legatura cu acest subiect”.
Nicaieri in comunicatul dat de Ambasada SUA nu se precizeaza ca Premierul sau orice om politic de la Putere ar trebui sa se implice in numirea sau in judecati de valoare asupra unor procurori.
Mai mult decat atat, Comisia Europeana s-a sesizat si ea. Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a anuntat ca “situatia DNA va fi reflectata, ca de obicei, in urmatorul raport MCV, dar nu comentam numirile individuale”.
Ceea ce nu se stie este ca – inainte de expirarea mandatului procurorului Papici – Kovesi a venit cu propunerea unei rocade pentru Sectia I a DNA: Mariana Alexandru sef, Lucian Papici adjunct. Ca atunci cand se dorea rocada Morar-Kovesi la Parchetul General si DNA. Ministrul Justitiei, insa, ar fi dorit sa-l promoveze pe Gheorghe Bocsan, procurorul care a dorit sa ingroape “Dosarul referendumului” – pe care l-a instrumentat initial, dupa fulminanta victorie in alegeri a USL. Poate Cazanciuc n-a avut destul curaj, poate Kovesi a fost mai rapida cerand delegarea pentru inca trei luni a lui Papici la Sectie. Cert este ca ministrul a aprobat, dar ulterior s-a razgandit fara sa consulte conducerea DNA, lucru de altfel obligatoriu. Trecand peste capul Laurei Codruta Kovesi, Cazanciuc a trimis la CSM doua propuneri de procurori fara palmares, fara ca nimic sa-i recomande in viitoarele functii de conducere.
In schimb Ponta i-a facut cu ou si cu otet pe Papici si Alexandru: “Nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Si lui Basescu ii expira mandatul, ce facem ii tinem pe toti la nesfarsit? Ca moare tara fara ei, sa mai faca si ei un dosar. Ca sefi din astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca el… Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. S-a terminat si dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa si la revedere. De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul? Eu sustin ca Daniel Moraru, cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anu trecut cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica. Am spus-o si o spun mereu. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei”.
Inculpatul din „Dosarul referendumului”, vicepremierul Liviu Dragnea l-a atacat pe Antonescu pentru ca vorbeste in numele „Justitiei” si pentru ca a condamnat – in scop evident electoral – implicarea lui Ponta in scandalul numirii procurorilor: „Pai deocamdata vad ca domnul Crin Antonescu vorbeste in numele Justiţiei si eu am un singur comentariu acum: ca intre cei 7,4 milioane de romani care au spus «DA» la Referendum, inclusiv in beneficiul domnului Antonescu, si cei care ii haituiau si ii alergau pe uliţe, eu ii aleg pe oameni”.
Ce-ar mai fi de spus. Dragnea transmite un nou semnal dupa cel legat de Rosia Montana. Stie ca pe langa un numar insemnat de parlamentari pe care i-a promovat in functii si pe care ii are la mana mai are si atuul coordonarii proiectului de regionalizare, unde toti se inghesuie la cascaval, iar asta in voturile virtuale pentru campania prezidentiala inseamna enorm.
Daca Voiculescu a fost lasat din brate ca o masea stricata, Dragnea e o piatra tare. Ponta si Antonescu n-o vor sparge niciodata daca baronii implicati in „Dosarul referendumului” nu vor spune tot pentru a-si scapa pielea. Asta, daca dosarul ajunge in instanta. Daca nu, Dumnezeu cu mila.
Europa vorbeste, dar ii baga Ponta in seama? Ce pot face? Sa vorbeasca, sa sanctioneze, dar de suferit sufera romanul asa ca Ponta stie ca poate sa faca ce-i place ca vezi Doamne poporul il sustine. Unitatea romanilor si iesirea in strada pentru justitie, cum s-a iesit pentru Arafat, spontan, ar fi fost graitor, dar…
Credinta mea este ca actuala guvernare nu doreste sa intram cu totul in structurile europene, moment in care va trebui sa „dea sama”…pentru toate gesturile anti-justitie. Acum…isi baga piciorele in Europa…si-si vede de matrapazlacurile politicienilor.
Cu Europa se impaca…vanzand bogatiile tarii. Cu gazele de sist…s-a si inceput in Vaslui. Le trimete in Germania…si va fi mangaiat pe crestet de d-na Merkel.Cu RM la alti straini…
Si Europa …are un „pret”…pentru care mai inchide cate un ochi…
Comentariile sunt închise.