tv

Campania electorala in audiovizual se va desfasura intre 3 octombrie si 1 noiembrie, televiziunile si radiourile, publice si private, fiind obligate sa ofere gratuit spatii in emisiunile lor candidatilor la presedintie si sa respecte reguli stricte, potrivit unui proiect al CNA.

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au votat, in sedinta de marti, un proiect de Decizie privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea presedintelui Romaniei. Proiectul va intra in dezbatere publica timp de 10 zile, urmand ca CNA sa dea un vot final asupra acestuia.

Potrivit proiectului CNA, campania electorala pe posturile de radio si de televiziune publice si private incepe pe 3 octombrie, ora 0.00, si se incheie pe 1 noiembrie, ora 7.00.

Pentru candidatii la functia de presedinte al Romaniei, accesul la serviciile publice si private de radio si televiziune este egal si gratuit.

In timpul campaniei electorale, programele politice ale candidatilor, opiniile si mesajele cu continut electoral pot fi prezentate numai in urmatoarele tipuri de emisiuni:

De promovare electorala (in care candidatii isi prezinta si promoveaza programele politice, activitatile de campanie electorala ori propria candidatura; acestea vor fi identificate ca atare, in cazul posturilor de radio, si, respectiv, semnalate prin marcajul ‘promovare electorala’, afisat in mod vizibil pe toata durata difuzarii, in cazul posturilor de televiziune) ;

De dezbatere electorala (in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala, cu participarea candidatilor si/sau a reprezentantilor lor, precum si a jurnalistilor, analistilor, consultantilor politici si altor invitati) ;

Informative (in care activitatile de campanie ale candidatilor sunt prezentate cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, impartialitate si informare corecta a publicului; radiodifuzorii pot prezenta in cadrul emisiunilor informative si interventii facute in direct de catre candidati).

Radiodifuzorii sunt obligati sa precizeze calitatea in care se exprima persoanele invitate in emisiuni, cum ar fi: candidat, reprezentant al candidatului, al unui partid politic, aliante politice, electorale care sustin candidati, jurnalist, analist, consultant politic etc.

De asemenea, radiodifuzorii sunt obligati sa asigure, in emisiunile electorale, reflectarea desfasurarii campaniei electorale, cu respectarea urmatoarelor principii: echitate – toti candidatii trebuie sa aiba posibilitatea de a se face cunoscuti electoratului; echilibru in prezentarea activitatilor de campanie ale candidatilor; impartialitate – tratarea tuturor candidatilor in mod obiectiv si echidistant.

Realizatorii, prezentatorii si moderatorii dezbaterilor electorale au si urmatoarele obligatii: sa asigure mentinerea dezbaterii in sfera tematicii electorale; sa intervina atunci cand invitatii incalca, prin comportament sau exprimare, regulile audiovizualului (in cazul in care invitatii nu se conformeaza solicitarilor, moderatorul poate decide intreruperea microfonului sau oprirea emisiunii, dupa caz) ; sa solicite dovezi explicite atunci cand participantii aduc acuzatii cu incidenta penala sau morala unor contracandidati, astfel incat publicul sa isi poata forma o opinie corecta.

In perioada campaniei electorale, candidatii si reprezentantii acestora, precum si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati nu pot fi producatori, realizatori si moderatori ai emisiunilor realizate de radiodifuzorii publici si privati.

Candidatii, reprezentantii acestora si ai partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale care sustin candidati si care detin functii in institutii si/sau autoritati publice pot avea interventii, in direct sau inregistrate, si in alte emisiuni decat cele electorale, strict in probleme legate de exercitarea functiei lor. In aceste situatii, radiodifuzorii au obligatia sa ia masuri pentru asigurarea echidistantei si a pluralismului de opinii.

Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi si anchete cu continut electoral facute pe strada.

In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii.

De asemenea, potrivit proiectului de decizie, radiourile si televiziunile care intentioneaza sa realizeze si sa difuzeze emisiuni electorale au obligatia sa faca cunoscut public acest lucru prin presa si/sau prin programele lor si sa comunice CNA implicarea lor in campania electorala, pana pe 23 septembrie, printr-o adresa.

Candidatii au la dispozitie intervalul 24 septembrie – 2 octombrie pentru a se adresa in scris posturilor private de radio si de televiziune care si-au anuntat intentia de realizare si difuzare a emisiunilor electorale, solicitand si timpii de antena pe care intentioneaza sa ii utilizeze.

Alegerile prezidentiale se vor desfasura pe 2 noiembrie (primul tur de scrutin) si, respectiv, 16 noiembrie (al doilea tur), potrivit unei Hotarari a Guvernului.

Sursa: ziare.com